Duizenden1dag: Aardappelgratin met truffel

zondag 20 december 2015

Aardappelgratin met truffel

Dit is een gevaarlijk bijgerecht. Je hebt dikke kans dat je gasten de schaal tot op de bodem leeg likken. Als wij dit eten laat ik Maarten afruimen omdat ik anders eventuele restjes in de keuken alsnog opeet. Je bent dus gewaarschuwd!

Aardappelgratin met truffel

Eigenlijk vind ik dat er wat geraspte kaas op aardappelgratin hoort, maar aangezien we  een kaashater in de familie hebben is deze versie zonder kaas. En door de truffelsmaak mis je de kaas helemaal niet.

Aardappelgratin met truffel


Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram bloemige aardappels (Bildstar, Bintje)
  • 250 ml slagroom
  • 5 eetlepels Turkse yoghurt
  • peper en zout
  • boter om in te vetten
  • 1 flinke eetlepel  truffelsalsa/truffelcarpaccio oid

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels en dep ze schoon en droog met keukenpapier. Snijd de aardappels in heel dunne plakjes. Dit kan met de mandoline of met een keukenmachine. Snijden kan ook, maar is wat meer een klus.
Meng de slagroom  met de Turkse yoghurt en truffeltapenade. Zet er dan eventueel even de staafmixer in zodat de truffelsalsa lekker fijn wordt en alles goed gemengd is.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter en leg er een laagje aardappel op met ongeveer de dikte van 2 plakjes aardappel. Bestrooi met peper en zout en giet er dan een dun laagje truffelmengsel overheen. Dan leg je er weer een laag aardappels op die je bestrooit met peper en zout.Zo ga je door tot je schaal vol is of de ingrediënten op zijn. Sluit af met het truffelmengsel.
Zet de schaal in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in ongeveer 1 uur gaar worden. Prik met een vork of een satéprikker  in de aardappel om te kijken of het al gaar is of proef gewoon een plakje. Als de bovenkant te donker dreigt te worden dek je de schaal af met aluminiumfolie.

Voor een extra lekker resultaat kun je de aardappel gratin bestrooien met wat kaas. Doe dat dan pas na een half uur.
Je kunt de aardappelschijfjes ook in een kom mengen met het truffelmengsel. Dan weet je zeker dat alle schijfjes bedekt zijn met een laagje.
De Turkse yoghurt zorgt ervoor dat dit gerecht iets lichter is dan alleen met room. Je zou nog een deel van de slagroom kunnen vervangen door yoghurt, maar dan wordt de gratin wel iets zuurder. Met de verhouding uit het recept proef je het zuurtje van de yoghurt niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...