Duizenden1dag: Crème brûlée

zaterdag 19 december 2015

Crème brûlée

Dit is nou typisch zo'n recept waar ik me nooit aan durfde wagen omdat ik dacht dat het heel moeilijk was. Bovendien was ik ervan overtuigd ik dat ik crème brûlée niet lekker vond. Allebei de overtuigingen bleken niet te kloppen. Ik was om toen ik de crème brûlée bij Loos proefde in de smaken vanille, pistache en tiramisu. Vooral de tiramisu versie was goddelijk!
Nu ik creme brulee lekker bleek te vinden moest ik dat zelf natuurlijk ook eens proberen. Het duurde nog even voordat het zover was en tot mijn verrassing bleek het helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Met zo'n brander spelen om een lekker knapperig suikerlaagje te creëren maakt het nog eens extra leuk ook. Nu de varianten nog onder de knie krijgen, maar daar heb ik nu ook wel vertrouwen in,

crème brûlée

Crème brûlée


Ingrediënten voor 4 à 5 personen 

  • 1,5 deciliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 2 deciliter. slagroom
  • 4 of 5 theelepels fijne kristalsuiker voor het suikerlaagje bovenop

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en rits met een mesje het merg uit de peul. Doe het samen met de eierdooiers en de suiker in een kom.
Doe de melk en het leeg geschraapte vanillestokje in een steelpan en breng het langzaam aan de kook. Klop intussen de eierdooiers en de suiker romig.
Zodra de melk de melk aan de kook raakt haal je de pan van het vuur.
Haal het vanillestokje uit de melk. Klop de warme melk door het eimengsel en voeg direct daarna de slagroom toe. Roer nog even door tot alles goed gemengd is.

Giet het mengsel in ovenbestendige bakjes. Zet de bakjes in een braadslede of ovenschaal  en vul die met kokend water. Het water moet tot dezelfde hoogte komen als de inhoud van de bakjes. 
Zet de schaal in de oven en laat het mengsel in de bakjes in ongeveer 45 minuten bijna stijf worden.

Haal dan de braadslede uit de oven en vis de bakjes eruit. Dit kan met ovenhandschoenen of met een wecktang als je die hebt. Laat de bakjes afkoelen en zet ze daarna (afgedekt) in de koelkast. Daar laat je ze een paar uur of een hele nacht instaan tot ze goed opgestijfd (of is het opgesteven?) zijn.

Vlak voor je de crème brûlée opdient maak je het lekker knapperige karamellaagje.

Strooi ongeveer een theelepel suiker over de inhoud van een bakje en wiebel het bakje een beetje heen en weer zodat de suiker goed verspreid is. Het moet een dun laagje suiker zijn. Verwarm dan met een brander de bovenkant tot de suiker karamelliseert. Pas op dat het niet verbrandt. Het laagje moet krakken als je de crème brûlée eet; dan is het goed gegaan. Als het nog zacht is had je iets langer moeten branden.


Je kunt het karamelliseren ook in de oven of onder de grill doen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik vind de brander leuker en het ziet er spectaculairder uit.

Als je het makkelijker vind kun je ook eerst de braadslee met water in de oven zetten en dan de bakjes erin doen. Je moet dan iets meer gokken hoeveel water er in de braadslee gaat, maar je hebt ook minder kans dat er water in de bakjes komt.


De crème brûlée van Loos


1 opmerking:

  1. Crème brulee kan een verradelijk dessert zijn om te maken, vind ik, maar het blijft echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...