Duizenden1dag: Tweehaps hartige taartjes met gamba

zondag 13 december 2015

Tweehaps hartige taartjes met gamba

Dit jaar komt zowel de familie van Maarten als die van mij bij ons eten met kerst. Omdat ik de dag voor kerst moet werken probeer ik zoveel mogelijk gerechten te verzinnen die ik van te voren kan maken. Op kerstavond ga ik dan verder zo hoef ik op de dag zelf niet zo veel meer te doen. Tenminste, dat is altijd de planning.
De praktijk zal wel weer worden dat het toch nog behoorlijk heksen op de laatste nipper wordt. Vaak komt dat doordat ik er toch nog dingen bij verzin of omdat alle randklussen (menukaartjes maken, tafel dekken, schoonmaken enz) toch iets langer tijd in beslag nemen of later dan gepland gebeuren. Want met een goede planning kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Spannende gerechten probeer ik eerst uit en verder maak ik dus zoveel mogelijk van te voren.
Ik maak me niet te druk; als er iets mislukt is het gewoon jammer. Dan hebben we nog genoeg andere lekkere hapjes en als ik er zelf geen toestand van maak is er niets aan de hand.

Mijn planning is nog niet helemaal rond, maar het voorgerecht bestaat uit deze gambataartjes. Ze ontstonden per ongeluk doordat ik een grote hartige taart wilden maken van restjes die ik in de koelkast had. Terwijl ik de groenten stond te snijden verzon ik dat ik ook best kleine taartjes kon maken met vormpjes die ik al jaren heb, maar die ik bijna nooit gebruik. Dat lukte zo goed dat ik de taartjes ingevroren heb voor kerst en wij 's avonds brood met een gebakken ei aten. Ook lekker.

mini hartige taartjes met gamba's

Tweehaps hartige taartjes met gamba


Ingrediënten voor 16 stuks

 • 1 teentje knoflook
 • 4 bosuien
 • 1 puntpaprika
 • 200 gram gepelde rauwe gamba's (diepvries)
 • 10 plakjes bladerdeeg
 • 3 eieren
 • 3 eetlepels Turkse yoghurt
 • peper en zout
 • 1 eetlepel olie
 • evt een beetje bloem
 • ongeveer 3 eetlepels paneermeel
 • 16 kleine ingevette vormpjes

Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwerk ze wel als ze nog koud zijn, want ze worden snel plakkerig. 
Snipper het teentje knoflook en snijd de paprika fijn. Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Bak de knoflook en de paprika een paar minuten in de olie. Voeg dan de bosui toe en bak kort mee. Bestrooi met peper en zout.

Steek of snijd intussen rondjes uit het bladerdeeg om je vormpjes mee te bekleden. Als het lukt om 2 rondjes uit 1 plakje te steken ben je gauw klaar. Als je vormpjes net iets groter zijn kun je een rondje uitsteken; de restjes bladerdeeg op een bol drukken en er daarna een plak van uitrollen met een deegroller (of een fles). Je kunt ook de uitgestoken rondjes een beetje dunner rollen zodat ze net iets groter worden.
Als het deeg te plakkerig wordt kun je het tussendoor even een kwartiertje in de koelkast leggen. Gebruik tijdens het rollen wat bloem op je werkblad en deegroller tegen het plakken.
Prik met een vork wat gaatjes in de bodem van het deeg in de vormpjes en strooi er een klein beetje paneermeel in.

Kluts de eieren met de Turkse yoghurt, peper en zout. Leg 16 gamba's apart en snijd de rest in kleine stukjes. Meng de stukjes door de gebakken groenten.

Verdeel de vulling over de deegbakjes en giet er dan eimengsel overheen. Doe ze niet helemaal tot de rand vol, want ze zwellen in de oven iets op. Leg tenslotte in ieder bakje een gamba en zet alle bakjes op een bakplaat in de oven.

Bak in ongeveer een half uur gaar en goudbruin. Houd ze goed in de gaten en leg als ze te hard gaan een velletje aluminiumfolie over de bakjes.

Laat ze een klein beetje afkoelen op een rooster en haal ze dan uit de vormpjes. Serveer ze als borrelhapje of op een bedje van wat sla of jonge spinazie als voorgerecht.

Je kunt ze goed een dag van te voren maken en dan even in de oven opwarmen. Invriezen gaat ook.

Het uitsteken van de vormpjes kun je dit met een uitstekertje doen, maar een glas of schaaltje met dunne rand werkt ook prima.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...