Duizenden1dag: januari 2015

woensdag 21 januari 2015

Appeltaart

Ik vertelde al eerder dat Maarten z'n lievelingstaart appeltaart is. En dan ook nog het liefst eenvoudige appeltaart zonder fratsen. Ik wil best appeltaart bakken, maar dan wel een appeltaart waar ik over kan bloggen. Zo maakte ik al een Bretonse appeltaart; een appeltaart met deksel; een appeltaart met mascarpone en amandelen en zelfs een appeltaart uit blik.

Maar deze keer kreeg Maarten wat hij het liefst wilde. Deze appeltaart is eenvoudig, geen fratsen, maar gewoon deeg en appel en zelfs een rastertje bovenop. En lekker is hij ook nog!



Appeltaart


Ingrediënten voor een vorm van 28 cm

  • 6 middelgrote goudreinetten
  • 250 gram boter (kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1 ei voor door het deeg
  • 1 ei om te bestrijken
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • kaneel
  • 3 eetlepels custardpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de boter met de suiker, de vanillesuiker en het snufje zout romig. Voeg een ei toe en mix tot het ei is opgenomen. Doe er dan het zelfrijzend bakmeel bij en kneed tot het een samenhangend deeg is geworden. Leg het even in de koelkast zodat het iets steviger wordt, vet de vorm in en bekleed de vorm met iets meer dan de helft van het deeg. Strooi 1 eetlepel custard over de bodem. 


Schil de appels, snijd ze in stukjes en strooi er naar smaak kaneel  en het overgebleven custardpoeder overheen. Hussel  door elkaar en verdeel de appelstukjes over de bodem.
Maak van het overgebleven deeg een rasterwerk door steeds een stukje als een worstje te rollen en over de appels heen te leggen. Druk ze voorzichtig een beetje aan. Kluts het andere ei en bestrijk het deeg ermee.


Bak in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.

Deze taart is ook heerlijk als dessert met een beetje slagroom of een bolletje ijs.

zondag 18 januari 2015

De keuken van Downton Abbey


Gisteren keken we naar de laatste aflevering van seizoen 5 van Downton Abbey. Wat een heerlijke serie is dat toch. De serie speelt zich af voor, tijdens en na WO1 en beschrijft de gebeurtenissen in het leven van Lord en Lady Grantham en hun familie. De familie woont in een enorm landhuis op het Engelse platteland. De sfeer van zo'n Engels landhuis en alle verwikkelingen in de familie en rondom het personeel halen me een aflevering lang even helemaal uit de beslommeringen van alledag.
Uiteraard vind ik de scenes die zich in de keuken afspelen het allerleukst. Die keuken is prachtig en er gebeurt altijd iets op eetgebied. Er worden taarten en pasteien gemaakt; druk rondgelopen met schalen voor eten en er pruttelt altijd wel een pan op het ouderwetse fornuis. Ook is het leuk om te zien hoe de bewoners omgaan met nieuwe dingen als bijv. de invoering van de telefoon.



Gelukkig starten binnenkort de opnames van seizoen 6 en tot die tijd moet ik het dan maar doen met de website van Pamela Foster. Die staat helemaal in het teken van Downton Abbey en dan vooral de gebeurtenissen op eetgebied.  Ze heeft inmiddels een kookboek samengesteld van de recepten die zij in de eerste 5 seizoenen van Downton Abbey voorbij zag komen. Je kunt het hier vinden om (betaald) te downloaden, maar veel van de recepten staan ook op de website. Ze heeft ook diverse borden op Pinterest.

zondag 4 januari 2015

Roerei met tomaat, avocado en spinazie

In december was ik met een flink aantal medefoodbloggers aanwezig bij de kerstborrel van Kroon op het werk. We volgden er lezingen, maakten kennis met producenten en hadden het erg gezellig. Als kers op de taart kregen we ook nog een grote foodybox mee naar huis, gevuld met lekkere producten, veelal van de producenten waar we die middag kennis mee maakten. In de box zaten droomtomaten en hoewel ik geen fan van tomaten ben vond ik deze enorm lekker. Dit zijn de tomaten die je in het buitenland nog wel tegenkomt, tomaten waar smaak aan zit. Ik maakte er o.a. tot 2 keer toe dit ontbijt mee.

Helaas was dit de scherpste foto :-)

Roerei met tomaat, avocado en spinazie


Ingrediënten voor 2 personen

  • 5 eieren
  • 1/2 avocado
  • 2 tomaten
  • flinke hand verse spinazie
  • evt klein scheutje room
  • peper en zout
  • boter of olie om te bakken

Kluts de eieren met de room en wat peper en zout. Doe olie of boter in een koekenpan en giet de geklutste eieren in de pan. Doe de spinazie erbij en laat het ei op laag vuur al roerend stollen. Pas op dat het niet te hard gaat. Dan wordt het ei te droog en je wilt een romig ei op je bord. Als het roerei klaar is garneer je het op je bord met de in stukjes gesneden tomaat en avocado.

De foodybox

vrijdag 2 januari 2015

Salade met veldsla, gerookte zalm, courgette en Blue Stilton

Vandaag bleek een uitstekende dag om de koelkast schoon te maken en te inventariseren wat er voor restanten lagen na de feestdagen. Dat bleken er overigens niet veel te zijn, want we hebben alle feestdagen buitenshuis doorgebracht. Ik vond wat veldsla, een halve courgette en een restantje Stilton. Samen met een pakje zalm uit de vriezer combineerde ik deze ingrediënten tot een lekkere lunchsalade. Getoast brood met boter zou er lekker bij geweest zijn, maar dat hadden we niet.


Salade met veldsla, gerookte zalm, courgette en Blue Stilton


Ingrediënten

  • 75 gram veldsla
  • 1/2 courgette
  • 100 gram gerookte zalm
  • wat verkruimelde Blue Stilton
  • peper en zout
  • olijfolie en (champagne)azijn

Snijd de courgette in blokjes en bak ze even in een beetje olie in de koekenpan. Bestrooi met peper en zout. Snijd de zalm in stukjes. Verdeel de zalm, courgette en kaas over de salade en breng verder op smaak met olijfolie en azijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...