Duizenden1dag: maart 2015

zondag 29 maart 2015

Foodblogswap: appeltaart met banketbakkersroom

Vorige maand maakte Marcella van Ik bak er iets van  van mijn blog sticky toffee pudding voor de foodblogswap en voor de foodblogswap van maart mocht ik iets bij haar uitzoeken.
Ik bak er iets van staat vol met heerlijke bakrecepten en het was dan ook uitermate lekker snuffelen. Ik heb bijna alle recepten overwogen en eindigde uiteindelijk gewoon bij appeltaart. En dat terwijl ik al een paar appeltaarten op mijn blog heb staan. Maar ja, Maarten was deze week jarig en die kiest altijd voor appeltaart. Spijt heb ik er niet van gehad, want deze appeltaart was enorm lekker en bijzonder door de custardlaag. Ik vind banketbakkersroom altijd een beetje spannend om te maken, maar dat slaat eigenlijk nergens op, want hij werd heel lekker en is zeker niet moeilijk.


Appeltaart met banketbakkersroom


Ingrediënten 


voor het deeg
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram suiker
  • 150 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • snufje zout

Voor de vulling
  • 250 ml melk
  • 75 gram suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 3 appels
  • 2 el abrikozenjam
  • 2 el suiker
  • 1 kaneel

Verder nog nodig: een ronde vorm van 23 cm (liefst een lage met losse bodem en kartelrand)
Verwarm de oven voor op 175 ° c.

Doe zelfrijzend bakmeel, suiker en het snufje zout in een kom en wrijf de boter er met je vingers doorheen tot je een kruimeldeegje hebt. Doe dan het ei erbij en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot de plak ongeveer 3 mm dik is en groot genoeg om de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en druk het goed aan in de randjes. Ik hield wat deeg over en bakte nog een miniappeltaartje in een kleine springvorm. Zet de vorm in de koelkast.

Roer voor de banketbakkersroom de eidooiers, bloem, vanille extract en een scheutje van de melk tot een papje. Verwarm de rest van de melk samen met de suiker in een pannetje. Als de melk bijna kookt giet je deze over het ei/bloem papje. Goed roeren zodat het ei niet stolt. Giet het mengsel weer terug in de pan en breng het aan de kook. Laat het een paar minuutjes koken, zodat de bloem gaart en de room een beetje dikker wordt. Giet het mengsel uit op een bord zodat het af kan koelen. Leg er een stukje huishoudfolie over zodat er geen vel op komt.

Schil de appels en snijd deze in dunne plakjes. Je hebt er ongeveer 2-3 nodig, afhankelijk van de grootte. Om te voorkomen dat ze bruin worden kun je er wat citroensap over sprenkelen.

Roer de banketbakkersroom even door en verspreid deze over de taartbodem. Leg de plakjes appel dakpansgewijs over de room. Meng 2 el suiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

Verwarm de abrikozenjam met wat water in een pannetje. Strijk dit met een kwastje over de taart als deze uit de oven komt. Laat de taart volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.



Als het deeg na het kneden niet stevig genoeg is om uit te rollen, kun je het even in de koelkast leggen.

dinsdag 10 maart 2015

Something about food tag

Eerder vulde ik al de nom nom nom tag in en ook deze vragen beantwoordde ik vooral omdat ik het altijd zo leuk vind om de antwoorden van anderen te lezen. Tedje van Teddlicious heeft de Something about food tag verzonnen. 

Als je iedere dag nog maar een soort gerecht als avondeten zou mogen eten, wat zou dat dan zijn? 


Eerste reactie: Tosti!  


Tweede reactie: iets gezonder zou wellicht beter zijn voor elke dag. Dan kies ik voor fried rice, want daar kun je lekker mee variëren en ook nog heel veel voedingsstoffen in frommelen.


Welk drankje bestel jij altijd in een restaurant? 


Mineraalwater met prik. Ik ben geen wijnliefhebber en hoewel ik op een terras ook wel cola zero drink vind ik bij het eten mineraalwater lekkerder. En dan het liefst licht bruisend.


Wat was vroeger je lievelingseten?


Op zaterdag aten we altijd iets makkelijks en dat was regelmatig een kaasbroodje. Die kaasbroodjes waren eigenlijk gewoon pantosti's met kaas en ik vond ze heerlijk. Waarschijnlijk is toen mijn tostiliefde ontstaan. Als kind maakten we standaard de grap dat er kauwgom in het kaasbroodje zat door de draden die de kaas trok. En daar hadden mijn zusje en ik dan de grootste lol om. 
Ook de gegrilde kip die mijn vader vaak op zondag maakte vond ik fantastisch. Ik maak hem zelf nog steeds op dezelfde manier, alleen niet altijd meer op het spit. Hij maakte daar fantastische Franse frietjes bij die alleen mijn moeder net zo lekker kan maken. 
Ook Kotelet à la bonne femme was erg geliefd en in Frankrijk smulden mijn zus en ik van slakken, omelet en pasteitjes met ragout in de auberge waar we een paar jaar kampeerden.






Wat is het laatste dat je hebt gegeten of hebt gedronken? 


Een tosti met kaas :-)


Als jij mag kiezen waar je uiteten wil, waar ga je dan naartoe? 


Sumo in Haarlem. Verder heb ik niet echt vaste adresjes. Eten halen doen we eigenlijk nooit en  uit eten bij de Griek eten is ook zeer zeldzaam, maar voor een pita gyros van De Kleine Griek in Dordrecht kun je me wakker maken.


Wat lust je écht niet? 


Koffie. En havermoutpap!! 

Om welk gerecht sta jij bekend? 


Mijn moeder maakt al zo lang als ik me kan herinneren kwarksoesjes met kaas met verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Deze zijn in mijn vriendenkring inmiddels bekend als kaasflapjes en er wordt eigenlijk gewoon van me verwacht dat ik ze maak met oud en nieuw en als er vrienden komen logeren
Ze verdienen een betere foto....
Chips of chocolade? 

Chips, maar ze hebben wel concurrentie van de caramel zeezoutchocolade van Tony's Chocolonely of de pure mintchocolade van Lindt 


Wat eet jij het liefst in de bioscoop? 


Niets, vind ik irritant. Ik kijk films ook het liefst thuis. Kun je tenminste lekker een borreltje drinken, en gewoon naar de wc.

Wat lustte je vroeger nooit, maar nu wel? En hoe komt dat? 


Mosselen. Tijdens een van onze vakanties reden we door Belgie naar Nederland. We wilden voordat we de grens overgingen nog even iets eten. Tegen de tijd dat we in het plaatsje Herentals waren hadden we zo´n honger (en hadden we al het een en ander afgekeurd qua eetgelegenheid) dat we besloten dat er hier gegeten moest worden. Er was niet veel keus en we belandden in de deuropening van een soort snackbar waar ze ook maaltijden serveerden. We stonden toch nog een beetje te twijfelen in de deuropening, maar toen de vriendelijke eigenaresse van de zaak ons aansprak zijn we toch maar gaan zitten. Maarten bestelde mosselen en in een impuls bestelde ik ze ook. Geen idee waarom, want ik dacht eigenlijk dat ik geen mosselen lustte. Naast ons werden enorme schollen geserveerd die er fantastisch uitzagen en ook onze mosselen met friet waren de besten die ik ooit gegeten heb. Ik vond ze zo lekker dat we sindsdien regelmatig mosselen eten. We zijn er nooit meer geweest, maar ik denk nog af en toe aan dat bijzondere zaakje. Er hangt nog steeds een kaartje op het prikbord, maar toen ik net op google maps keek zag ik dat er nu een broodjeszaak in zit. Dan gooi ik het kaartje nu toch maar weg.


Vis of vlees? 


Allebei. We wisselen vlees en vis af en eten ook regelmatig vegetarisch.


Welke dingen zou je nog willen ‘leren’ eten of drinken? 


Het lijkt me erg fijn om havermoutpap te lusten omdat je er zo lekker lang op vooruit kan, maar ik vind het echt niet te hachelen, dus ik betwijfel of het er ooit van komt. En ik zou het erg gezellig en handig vinden om wijn lekker te vinden. Heel af en toe drink ik een glaasje dat ik dan in het beste geval "nog wel mee vind vallen". 


Wat eet jij het liefst als ontbijt?


Tosti, magere yoghurt met noten, pitten en zaden of crackers met filet americain of kaas. In het weekend vind ik bananenpannenkoekjes ook erg lekker.


Als je moest kiezen: alleen nog maar voorgerechten of hoofdgerechten eten? 


Dan alleen nog maar voorgerechten. Ik vind het ook vaak moeilijker om te kiezen uit de voorgerechten als we uit eten gaan. Daarom vind ik buffetten en hapjesrestaurants ook leuk, want dan kun je van veel dingen een beetje proeven.


Je staat voor het snoepschap in de supermarkt. Welk snoepje kies je uit? 


Ik ben niet zo'n snoeper als het om echt snoep gaat, maar zachte kaneelstokken vind ik wel heel lekker.

Wil jij de tag overnemen? Zet er dan even bij dat Teddlicious de tag heeft bedacht.

zondag 1 maart 2015

Club sandwich met avocado, ei en gerookte kip


Club sandwich met avocado, ei en gerookte kip


Ingrediënten voor 1 club sandwich

  • 3 licht geroosterde boterhammen
  • 1 gekookt ei in plakjes
  • 3 plakjes uitgebakken ontbijtspek
  • 1/4 avocado in plakjes
  • 1 plakje gerookte kipfilet
  • wat blaadjes spinazie
  • wat rucola
  • (truffel)mayonaise
  • peper en zout

Besmeer een geroosterde boterham met truffelmayonaise en beleg met achtereenvolgens rucola, ontbijtspek en plakjes gekookt ei. Bestrooi met peper.
Besmeer nog een boterham met truffelmayonaise en beleg met spinazie, kipfilet en plakjes avocado.Bestrooi met peper en zout.
Leg de boterhammen op elkaar en leg de laatste boterham er bovenop. Snijd voorzichtig doormidden.

Als je de pit in de andere helft van de avocado bewaart en het snijvlak insmeert met citroensap kun je de avocado in een plastic zakje in de koelkast nog een dag bewaren zonder dat hij verkleurt. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...