Duizenden1dag: april 2015

donderdag 30 april 2015

24 kitchen and cottages


24 kitchen & cottages


Zaterdag 18 april was ik in Zeewolde uitgenodigd om een dag bij te wonen van 24 kitchen&Cottages, een weekend vol workshops, kookcolleges, foodtrucks, foodfilms  en natuurlijk de 24 kitchen chefs. Deelnemers aan het weekend verbleven 2 nachten in een huisje van Centerparcs op hetzelfde terrein, konden gebruik maken van de faciliteiten op het park en daarnaast deelnemen aan de activiteiten die 24 kitchen aanbood.

Van te voren had ik me voor de kookworkshop Cut The Crab van Angélique Schmeinck en Vraag 't de chef met Angélique Schmeinck, John Gerdsen en Corria Houthuizen ingeschreven, maar ik had eigenlijk niet echt een idee van wat me te wachten stond.

Smaakvrienden


Aangekomen bij de Eemhof viel me vooral de rust die ik na het zien van de overvolle parkeerplaats niet verwacht had. Ik haalde mijn persbandje op en bleek toen precies aan te kunnen schuiven bij het kookcollege van Angélique Schmeinck. Zij hield een bezielend betoog over dat je je dromen niet te snel aan de kant moet schuiven, want dat er meer te realiseren is dan je in eerste instantie denkt. Mooi voorbeeld hiervan is haar bedrijf CuliAir waarbij ze in een luchtballon gerechten bereidt met ingrediënten die in de hitte van de ballon gegaard worden.
Daarnaast vertelde Angélique over smaakvrienden. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van  gehoord, maar smaakvrienden blijkt een inspirerende methode om met ingrediënten aan de slag te gaan en smaken te smaken te combineren. Zo kun je zelf recepten verzinnen en zijn de combinaties en bereidingswijzen veel uitgebreider dan dat je ze zelf zou verzinnen. Het is eigenlijk mindmappen waarbij steeds een ingrediënt centraal staat. Hier zie je een voorbeeld waarbij de avocado in het middelpunt staat. Een leuke manier om creatiever te leren denken. Daar ga ik me nog eens meer in verdiepen.


Ik kwam helemaal geïnspireerd weer naar buiten, dus dat was een goed begin. Om half 1 was er een rondje langs de foodtrucks voor de pers en tot die tijd wandelde ik even over het park. Het bleek enorm groot en het zag er niet onaardig uit, maar ik zit tijdens een weekend weg toch liever voor een tentje.

De rondleiding langs de foodtrucks (er waren er 5) kon ik maar heel even bijwonen, want het ging niet zo snel en om 13.15 uur werd ik bij mijn workshop verwacht. Achteraf gezien had ik niet overhaast weg gehoeven, want de workshop begon ruim een half uur te laat. Dat was ik overigens snel vergeten, want de workshop was ontzettend leuk. Later deze week kun je lezen wat ik leerde over het liefdesleven van een krab en hoe je een krab ontmantelt om het vlees eruit te krijgen. En vooral ook, is het de moeite waard om verse krab schoon te maken?

Vraag 't de chef


Na de workshop ging ik naar Vraag 't de chef. Het is leuk om de bevlogenheid van de chefs te zien en ik kan uren luisteren naar gepassioneerde mensen, maar zelf had ik me niet zo goed voorbereid dat ik vragen had. Ik kijk weinig tv en als ik naar 24 kitchen kijk ik vaak de buitenlandse programma's. Van John Gerdsen had ik dus nog nooit gehoord. Zijn kookcollege, waar ik na Vraag 't de chef naartoe ging vond ik wat minder boeiend. Ook hij gaf de boodschap mee om vooral te experimenteren en je niet klakkeloos aan een recept te houden en daar kan ik me natuurlijk helemaal in vinden.

Ik heb het erg naar mijn zin gehad, maar je moet wel echt meedoen in het programma. Anders is er niet zo veel te beleven. Het aantal foodtrucks was echt minimaal (werd ook niet drukbezocht) en ik had nog wel wat meer laagdrempelige activiteiten op eetgebied willen zien. Het aangeboden programma is zeker dagvullend, maar een dag van workshop naar kookcollege lopen is best intensief. Het voelde nu een beetje als alles of niets.

In mijn volgende post lees je meer over de Cut the Crab workshop. En die had ik niet willen missen!

maandag 27 april 2015

Foodblogswap: snickerdoodle cookies

Gelukkig had ik ook deze maand weer ruime keuze voor de foodblogswap. Ik mocht nl iets maken van Sunshine in my kitchen en Melissa heeft een gevarieerd en uitgebreid receptenaanbod. Toch ging het niet vanzelf deze maand. Ik maakte eerst de appelwolkjes die we wel lekker vonden, maar eigenlijk niet goed genoeg om over te bloggen. Daarna maakte ik worstenbroodjes. Die waren erg lekker, maar er liep heel veel vet uit het gehakt en er waren een aantal broodjes gescheurd. Dat vond ik jammer en daardoor besloot ik nog een recept te maken: snickerdoodle cookies. Die stonden al een hele tijd op mijn "nog eens te maken" lijst en bovendien zit er cream of tartar in het recept. Dat heb ik vanuit Engeland meegenomen, maar nog bijna niet gebruikt. Als laatste motivatie vond ik dat mijn collega's (en ik) die vandaag op Koningsdag moeten werken wel iets lekkers verdienen, dus ik heb ze mee naar mijn werk genomen.


Snickerdoodle cookies


Ingrediënten voor 20 koekjes

  • 115 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g rietsuiker
  • 65 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • het merg van 1 vanillestokje (of 1/2 theelepel vanillesuiker)
  • 225 g bloem
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 0,25 theelepel cream of tartar
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel

Mix de boter met de rietsuiker, vanille en basterdsuiker romig. Voeg het ei toe en mix tot het goed gemengd is.

Meng in een andere kom de bloem, het zout, de baking soda en de cream of tartar door elkaar. Doe dit bij het botermengsel en kneed het tot een samenhangend deeg.

Doe het deeg in een diepvrieszak en duw het een beetje plat tot het een dikke plak is van ongeveer 3 cm dik. Leg het deeg minstens 30 minuten, maar liever langer in de koelkast.

Meng de kaneel met de kristalsuiker in een kom of diep bord. Snij het deeg in 20 stukjes. Maak er balletjes van en rol ze door de kaneelsuiker, zodat alle kanten bedekt zijn.


Leg de balletjes op ruime afstand van elkaar op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Ze lopen nog uit tijdens het bakken. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 10-12 minuten.



zaterdag 25 april 2015

Culiperslunch 2015

Vorig jaar zag ik al enthousiaste berichten langskomen op de diverse social media en dit jaar mocht ik er zelf bij zijn: de Culiperslunch op maandag 13 april. De culiperslunch is een evenement voor culinair journalisten en foodbloggers, waarbij de nieuwste producten en gerechten gepresenteerd worden.

Daarnaast bleek het ook een erg gezellige belevenis met een ontspannen sfeertje waarbij het goed bijkletsen en netwerken was.


Bij binnenkomst kreeg ik direct een prachtige cocktail in mijn ene hand en een hapje van zeewierpasta in de andere. Geen handen meer over om te fotograferen en ik zag ook al direct een aantal medebloggers waar ik graag een praatje mee wilde maken. Proeven bijpraten, kennismaken, kijken, ontdekken en dan ook nog foto's maken bleek best veel tegelijk. Ik heb dan ook lang niet met alle producten en standhouders kennis kunnen maken doordat ik mijn tijd niet helemaal goed verdeeld heb. Maar dat geeft allemaal niets, want ik heb het geweldig naar mijn zin gehad en de gerechtjes die ik geproefd heb waren fantastisch.


Als eerste liep ik tegen de stand van COOX aan. Dit buitenkooktoestel had ik al vaker gezien en lijkt me te gek om tijdens onze kampeervakanties te gebruiken. Je hebt er veel minder hout voor nodig dan op open vuur en het apparaat is lekker stabiel. Nog een voordeel is dat ik na een weekendje op hout koken nogal piepend ademhaal en dat dat met dit apparaat niet aan de orde is. En dat zijn dan ook precies de redenen dat Coox voor ieder apparaat dat verkocht wordt een apparaat aan een gezin in een ontwikkelingsland geeft.


De stand van Irish beef presenteerde een lekkere surf and turf, maar ik was pas echt onder de indruk van het fantastische gerookte vlees.  Zo lekker mals en sappig, met een subtiele rooksmaak (jammer dat ik niet meer weet wat het precies was). De Ierse runderen staan het grootste deel van het jaar buiten en eten voornamelijk gras. Dat proef je terug in het vlees.

Ik proefde parmaham die op mijn tong smolt, lekker zachte MIRA avocado-olie uit Ecuador en spelt- en boekweitwafels van Zonnatura. Ik vind allebei de wafels erg goed smaken en een goede aanvulling op de al bestaande rijstwafel.
Ook proefde ik de nieuwe smaken van Spa. De Spa met munt was al verkrijgbaar en nu komen daar Spa bosbes en Spa grapefruit bij. De bosbes vind ik te zoet, maar de grapefruit en muntvarianten vind ik erg lekker.


Bij Point-Virgule zag ik doosjes rookmot die je op de barbeque kunt gebruiken om vlees, vis of gevogelte kunt roken. Je hoeft de doosjes alleen maar op de hittbron te plaatsen en de rest gaat vanzelf. De zalm die ik proefde had een prima rooksmaak.

Mark Vaessen liet mij wagyu rundvlees van Nice to Meat proeven, Het water liep me al in de mond terwijl het klaargemaakt werd en de smaak was zelfs nog beter dan de geur.


De chocola van Magic is vrij van allergenen als melk, noten en ei en is glutenvrij. Bovendien worden alleen de beste  ingredienten gebruikt en is er ook een variant met kokosbloemsuiker i.p.v. geraffineerde suiker. Dit levert een chocola op met een zachte, fijne smaak.


Bommels conserven heeft een plankje met uitsparing voor 2 blikjes ontwikkeld dat je bijv. in Spanje al tegenkomt in de horeca. Je kiest een blikje visconserven uit en dat wordt vervolgens op het plankje geserveerd met wat brood en garnituren.


Helaas heb ik o.a. de kaas-theeproeverij van Dilmah met Betty Koster van l'Amuse, de kaasfondue met gruyere en de diverse burgers gemist.


Ook Edwin Klaasen van Desem en Zo heb ik niet in actie gezien. Ik kreeg nog wel een worstenbroodje van Robert van Bockhoven in mijn hand gedrukt. Ook weer zo lekker.
De maaltijdboxen van zowel Marley Spoon als Mathijs Vrieze ga ik zeker uitproberen. Beiden boxen zijn gevuld met verse producten maar de maaltijden van Mathijs Vrieze zijn iets laagdrempeliger voor de minder ervaren kok.

Marley Spoon



Met de prachtige inhoud van de foodybag die ik na afloop meekreeg ben ik voorlopig nog wel even zoet.


De Culiperslunch werd georganiseerd door Nieuwe Haring.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...