dinsdag 9 juni 2015

Koken op houtvuur: apple pie uit de pie iron

Dit recept (al kun je het bijna geen recept noemen) is een typisch geval van "kleine moeite, groot resultaat". Ook nu gebruikte ik de pie iron uit de vorige blogpost. Deze keer maakte ik een zoet hapje: apple pie. Ik had verwacht dat ik hiermee niet gelijk succes zou hebben, maar het lukte echt fantastisch.


Ik kon met de hoeveelheid appel en deeg 1 keer een heel pie iron vullen en daarna nog een halve.


Apple pie 


Ingrediënten voor 1,5 pie iron

  • 1 blikje croissantdeeg
  • 1 appel (ik had een jonagold)
  • wat suiker
  • wat kaneel
  • olie of bakspray om in te vetten
Vet de pie iron in en leg er 2 driehoekjes deeg in. Laat ze lekker aan elkaar zitten, door de kiertjes van de kartelrand kan de stoom van de vulling ontsnappen. Zo voorkom je dat het deeg te nat wordt.
Snijd de appel in kleine stukjes en leg ze op het deeg. laat de randen een beetje vrij zodat je straks het deeg op elkaar kunt drukken. Bestrooi met suiker en kaneel naar smaak. Leg er dan 2 driehoekjes deeg overheen en druk de randen een beetje vast. Doe de pie iron dicht en leg hem in het vuur. Als je vuur erg heet is zal de appel nog wat harder zijn. Als je echt heel zachte appel wilt moet je het ijzer in wat minder heet vuur leggen zodat de appel wat langer de tijd heeft zonder dat het deeg te hard gaat.
Zodra het deeg goudbruin is kun je hem uit het ijzer halen.

maandag 8 juni 2015

Koken op houtvuur: tosti met kaas, ei, kaas en spek uit de pie iron

In september kreeg ik een pie iron voor mijn verjaardag. Afgelopen weekend had ik eindelijk de kans hem uit te proberen. En ik werd steeds enthousiaster. Je kunt er echt van alles in klaarmaken en ik heb inmiddels volop ideeën.
We gingen een weekendje  met vrienden op deze camping kamperen en hebben dus weer lekker op houtvuur kunnen koken, bakken en grillen.


Het eerste dat ik in de pie iron maakte was een tosti met spek, ei en kaas. Het is een flinke hap, dus je kunt er met 2 personen ruim van eten.




Tosti met kaas, ei, kaas en spek uit de pie iron


Ingrediënten voor 2 personen

  • 3 boterhammen
  • 2 eieren
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 2 plakken kaas
  • beetje olie of bakspray
  • peper en zout

Eerst vet je het ijzer in wat olie of bakspray. Dan leg je het spek op een kant van het ijzer en doet hem dicht. Je klemt hem dicht met een haakje en dan leg je hem in het vuur of op hete kolen. Hoe lang het duurt hangt af van de hitte van het vuur. Daar moet je een beetje gevoel voor krijgen. In het begin haal je het ijzer vaak uit het vuur om te kijken hoe het gaat. 


Als het spek lekker bruin is breek je aan 2 eieren in het ijzer, strooit er peper en zout over en legt het ijzer weer in het vuur.

Als het ei gestold is doe je het brood in het ijzer. Dit maak je een beetje passend. Je doet het brood eerst in de kant waar het ei niet zit. Dan doe je het ijzer dicht, draait hem om en doet dan het brood in het andere ijzer. Dan leg je het ijzer weer in het vuur tot je tosti goudbruin krokant is.
De volgende dag maakte ik er een met ham en die was ook heerlijk. Je kunt hier allerlei variaties op bedenken en die zullen ongetwijfeld ook nog op mijn blog verschijnen. Ook een gewone ham/kaas tosti kun je er uitstekend in klaarmaken.

De rechter is van mij; die zag er toen nog nieuw uit


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...