dinsdag 29 september 2015

Foodblogswap: lasagne met pompoen, tomaat en kip

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap bij She Likes Bento snuffelen. Genoeg lekkere recepten op dit blog, maar toen ik deze lasagne met pompoen zag wist ik direct dat ik mijn keuze gemaakt had. Ik had namelijk net die dag een van de eerste geoogste pompoenen uit de moestuin mee naar huis genomen. We hebben namelijk een klein kraampje aan de weg waarin we de geoogste groenten verkopen en ik wil natuurlijk wel weten wat ik aan de weg leg. Dat zat wel goed, want de pompoen bleek van uitstekende kwaliteit.
Het oorspronkelijke recept is met tofu, maar omdat ik nog wat kippendij had liggen die op moest heb ik dat aangepast.
Natuurlijk had ik van te voren niet nagedacht over dat lasagne op de foto zetten een klein dramaatje zou worden. Daar liep ik pas tegenaan toen het klaar was.


Lasagne met pompoen, tomaat en kip

Lasagne met pompoen, tomaat en kip


Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram schoongemaakte pompoen (ongeveer een halve kleine oranje pompoen)
  • 4 kippendijen
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 200 gram verse lasagnevellen
  • een flinke handvol verse basilicum
  • scheutje olijfolie
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 125 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de pompoen in blokjes en kook ze in 100 ml water in ongeveer 10 minuten gaar. Snipper de knoflook en de sjalotjes en bak ze zachtjes in de olijfolie in een koekenpan. 
Snijd de kippendij in kleine stukjes en bestrooi ze met wat peper en zout. Doe ze bij de knoflook en ui in de koekenpan en bak ze op middelmatig vuur gaar. Doe er op het laatst de ketjap bij en laat even inkoken tot het wat dikker is.
Als de pompoen gaar is giet je het vocht eraf en de je de inhoud van het blik tomaten erbij. Zet de staafmixer erin en mix tot je een saus met wat grovere stukken hebt. Maak de saus niet te glad.
Hak of knip de basilicum en doe bij de saus. Proef even of je nog wat peper of zout nodig hebt.
Vet een ovenschaal in maak dan laagjes van saus, lasagnevel, kip, saus, lasagnevel enz tot de schaal vol is. Begin en eindig met de saus. Als laatste strooi je er de geraspte kaas over.
Zet de lasagne in de oven. Na een half uurtje zou de lasagne gaar en goudbruin moeten zijn.

Lasagne met pompoen, tomaat en kip


Wij vonden deze lasagne zeker lekker, maar er had van ons nog wat meer pit in gemogen. Misschien de volgende keer wat geitenkaas erdoor of wat steviger kruiden. 


Kleine oranje pompoen in de moestuin voordat hij geoogst werd

Bij een vorige foodblogswap maakte ik deze moussaka van She Likes Bento en Tessa van Zoet en verleidelijk maakte deze keer de Brabantse broeder van mijn blog.


zondag 27 september 2015

Chinese dumplings (jiaozi) met gehakt, koolrabi en wortel

Na de workshop begin deze maand wilde ik de dumplings natuurlijk thuis ook maken. Dus de zaterdag erna zat ik heel de middag lekker te vullen en te vouwen. En ik moet zeggen; het ging steeds beter.
Ik moest wel 6 keer terug naar het youtubefilmpje om te kijken hoe het vouwen ook alweer moest, maar het werden toch maar mooi buideltjes die niet open gingen tijdens het stomen en bakken.
Ik gebruikte deze keer een deeg zonder ei en maakte in mijn enthousiasme veel te veel vulling. Dat is niet zo erg, want die vulling heb ik rul gebakken en in de vriezer gedaan. Die kan ik nog prima gebruiken met wat gebakken rijst of door de noedels. Als ik dat gedaan heb zal ik laten weten of het zo succesvol was als ik nu denk.
Ik heb de hoeveelheden in het recept in deze post zo aangepast dat ik hoop dat je niet te veel vulling overhoudt. maar het blijft dus een beetje een gok. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat deeg bijmaken of de vulling met wat bladerdeeg tot minisaucijzenbroodjes vouwen. En ik kreeg ook al visioenen van heerlijke worstjes met deze vulling.
Kortom, maak je niet te druk over hoeveelheden en ga lekker aan het vouwen. Ik werd erg blij van uitzending gemist intussen, want na een tijdje werd het wel een beetje saai. Het is dan ook een uitstekende activiteit om gezellig samen met anderen te doen. Helaas waren die even niet in de buurt.

De achterste dumpling is gestoomd, de voorste 3 zijn gebakken

Dumplings

40 stuks


Ingrediënten voor het deeg

  • 300 gram patentbloem
  • 220 ml heet water 
  • een snufje zout 

Meng de ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Vervolgens laat je het 3 kwartier op kamertemperatuur in een kom onder een theedoek rusten. Intussen kun je de vulling maken. 


Ingrediënten voor de vulling met gehakt, koolrabi en wortel

  • 200 gram rundergehakt
  • 1 kleine koolrabi (ongeveer 250 gram)
  • 2 kleine wortels (ongeveer 125 gram)
  • peper en zout
  • 2 eetlepels sesamolie (of zonnebloemolie)
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • snufje gember
  • snufje laos
  • snufje sereh
  • klein snufje 5 kruiden poeder
  • klein snufje piment


Ik ben me er van bewust dat de snufjes niet zo concreet zijn, maar in mijn recept met de grotere hoeveelheden gebruikte ik al 1/4 theelepels, dus je hebt echt maar een klein beetje nodig. Als de vulling klaar is kun je een klein beetje bakken om te kijken of je nog wat bij moet kruiden.
Schil de koolrabi en de wortel en rasp ze fijn. Strooi er wat zout over en doe de 2 eetlepels sesamolie door. Laat even staan zodat het vocht er wat uit kan trekken. Daarna laat je het goed uitlekken of knijp het uit in een theedoek.
Meng de overige ingrediënten met het gehakt en kneed goed door. Kneed er dan de geraspte groenten door.
Bak eventueel een beetje om te proeven of de vulling goed op smaak is. Doe de vulling in de deegflapjes.

Hulp bij het vouwen


In onderstaand filmpje van de Dumpling sisters kun je goed zien hoe je het deeg uitrolt en de deeglapjes vult en vouwt. In mijn vorige post leg ik het ook uit en daar staan ook foto's per stap. Gebruik bloem op je werkvlak en de deegroller bij het rollen. Leg de gevouwen dumplings ook op een licht bebloemd oppervlak, anders gaat het plakken en scheur je ze misschien kapot als je ze oppakt.


Bereiding


Als de dumplings klaar zijn kun je ze invriezen en later bevroren gebruiken. Vries ze wel los van elkaar in op een dienblad of iets dergelijks; anders plakken ze enorm aan elkaar. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of -doos doen.

Ik vind de dumplings gestoomd of gebakken het lekkerst, maar koken kan ook. Vers klaargemaakte dumplings zijn iets sneller gaar dan bevroren dumplings. Bevroren dumplings zijn in ongeveer 10 minuten gaar.

Bakken
Doe 2 tot 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Zet de dumplings met de platte kant op de bodem van de pan en laat ze even een minuutje bakken. Voeg dan via de zijkant van de pan voorzichtig 50 ml water toe. Breng aan de kook en laat dan op middenhoog vuur rustig stomen. Bak ze aan alle kanten goudbruin en gaar.

Stomen
Knip wat gaten in een stuk bakpapier dat je op maat geknipt hebt zodat er stoom doorheen kan en leg het in een stoommandje. Breng het water aan de kook en leg de dumplings op het bakpapier. 

Maggie serveerde de dumplings met het volgende sausje:

Ingrediënten voor het sausje

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 teentjes knoflook
  • 1 theelepels sambal badjak
Snijd de knoflook fijn en meng met de overige ingrediënten. Sambal en knoflook kun je naar smaak meer of minder toevoegen.


Tip
Doe niet te veel vulling in je deegflapje, want dan vouwen ze heel lastig dicht.
Doe wat bloem op het blad waarop je ze invriest anders gaan ze er bevroren erg lastig af. Bij mij is de punt van mijn lievelingsmesje gesneuveld tijdens het eraf halen.

donderdag 24 september 2015

Workshop dumplings (jiaozi) maken

Dit is Maggie, die fantastische Chinese dumplings (jiaozi) maakt en verkoopt.

Maggie, de vrouw die de workshop dumplings maken geeft

Workshop


Omdat ik nog nooit dumplings gemaakt had volgde ik bij haar een workshop in Koog aan de Zaan. Meestal geeft ze de workshops in een restaurantkeuken, maar omdat we maar met 6 deelnemers was werden we bij haar thuis ontvangen.
Maggie vertelde dat ze in 2001 vanuit China in Nederland is komen wonen en hier maar erg weinig echt Chinees eten kon vinden. Ze besloot het zelf te gaan maken en van het een kwam het ander. Nu geeft ze workshops, verkoopt haar dumplings en staat op evenementen als de Taste of Amsterdam en de Pure markt.
Jiaozi worden erg veel gegeten in China en er zijn zelfs restaurants die alleen maar Jiaozi verkopen. Ze worden gegeten als ontbijt, lunch, avondeten of snack. Je kunt ze uitstekend invriezen en bevroren bereiden. Alleen daar werd ik al enthousiast van.
Dumplings kunnen allerlei vullingen hebben, maar ze bevatten meestal varkensvlees, rundvlees of kip. Daarnaast wordt er veel groente gebruikt zoals: kool, prei, knoflook-bieslook en Chinese paddenstoelen. Ook lenen dumplings zich erg goed voor vegetarische varianten met bijv, spitskool en shiitake.

Het maken van de dumplings


Omdat het deeg moet rusten en de vulling maken ook best veel tijd kost had Maggie alles voorbereid. Er lag voor iedere deelnemer een bol deeg klaar en iedereen had een snijplank, mes en houten rolstok.
Ze demonstreerde hoe het deeg gemaakt wordt en daarna konden we zelf aan de slag.

Dumplings


Ingrediënten voor het deeg (recept van Dumpling Sisters)

  • 300 gram patentbloem
  • 220 ml heet water 
  • een snufje zout 

Meng de ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Vervolgens laat je het 3 kwartier rusten. Intussen kun je de vulling maken (recept volgt later deze week).

Bereidingswijze


Neem een bolletje deeg en rol dat uit tot een worst. Snijd die worst in stukjes, duw ze een beetje in de vorm van een vierkant en leg ze op het snijvlak neer.

In stukjes gesneden bonkjes dumplingdeeg

Dan druk je ze plat en zou je ongeveer de vorm en grootte van een bitterkoekje moeten hebben.

Gesneden en platgeduwde deegstukjes voor de dumplings

Rol dan aan iedere kant van je deegballetje met de houten rolstok naar het midden toe, zodanig dat de zijkanten van het deeglapje dun wordt en de binnenkant iets dikker. Dit is omdat je de zijkanten op elkaar drukt bij het vouwen en je anders heel veel deeg proeft op de vouwkant. Dit is niet zo lekker.

Uitgerolde deeglapjes

Dumplingvulling van gehakt en knoflookbieslook
Bijschrift toevoegen

Dan leg je een deegplakje op je hand en doet er een lepel vulling op. Niet te veel, want dan vouw je de vulling eruit en plakt het deeg niet goed aan elkaar.

Deegplakje met vulling, begin van een dumpling

Deegplakje met vulling, begin van een dumpling

Dan vouw je de randen tegen elkaar aan en drukt het deeg goed aan.Op internet zijn diverse filmpjes te zien van hoe je dat kunt doen.

Net gevouwen dumpling

Je kunt dumplings koken, bakken of stomen. Ik vond zelf de gebakken en gestoomde dumplings het lekkerst. Ze zijn ook bevroren in een minuut of 10 klaar dus het is een erg snelle maaltijd als je de voorbereidingen eenmaal gehad hebt.

Koekenpan en stoommandje met dumplings op het gasfornuis

Koekenpan met dumplings die liggen te bakken.

Maggie laat het stoommandje met de gare dumplings aan ons zien.

gestoomde dumplings (jiaozi) in een bamboe stoommandje

Je serveert de dumplings met een sojasausje om ze in te dopen (recept later deze week).

Uiteraard kost het even tijd voor je het uitrollen en vouwen van het deeg onder de knie hebt, maar ik was toch niet ontevreden over mijn vouwkunsten. Maggie liet zien hoe je de dumplings bakt, kookt en stoomt en daarna hebben we heerlijk zitten smullen.

Inmiddels heb ik ze thuis ook al eens gemaakt. Dit weekend komt het recept online.

Ik kan iedereen aanraden ook eens een workshop bij Maggie te volgen. Ze is overigens ook te volgen op Facebook.

Hebben jullie wel eens zelf dumplings gemaakt?

donderdag 3 september 2015

Stoffige koekjes met kardemom

Het klinkt misschien niet echt aantrekkelijk: stoffige koekjes, maar de structuur doet me toch echt aan het woord stoffig denken, maar dan niet vies stoffig. Ze voelen nl wat poederachtig in je mond en zijn een soort van uit elkaar stuiverig. Mmm, dat maakt het allemaal niet beter geloof ik. Weet je wat, maak deze koekjes en oordeel zelf. Ik hoor graag wat je ervan vond en hoe je deze koekjes zou omschrijven.

koekjes met kardemom op een Oosters zilveren schaaltje met rasterpatroon. De koekjes zijn gegarneerd met een cashewnoot en hebben een beetje een Oosters uiterlijk

Stoffige koekjes met kardemom


Ingrediënten


  • 200 gram bloem
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 75 gram poedersuiker
  • 0,5 theelepel gemalen kardemom
  • 1,2 deciliter plantaardige olie
  • 13 cashewnoten of gepelde pistachenoten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat of vet hem in.
Zeef alle droge ingredienten boven een kom; doe er 1 deciliter van de olie bij en kneed het tot het een samenhangend deeg is. Als het deeg nog te droog is voeg je kleine beetjes olie toe tot het een stevig deeg is.
Maak 13 balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat. Duw dan in ieder koekje een nootje en leg ze op de bakplaat.
Bak de koekjes in 25 minuten lichtbruin. Let goed op dat de onderkant niet verbrand, want de koekjes blijven van boven best licht terwijl de onderkant op de bakplaat snel te hard gaat.
Laat ze op een rooster afkoelen.

Bron:Spatels & stiletto's van Ravinder Bhogal

Het oorspronkelijk recept is voor 26 koekjes, Ik vond de koekjes dan wel heel erg klein worden en maakte er dus 13. Ze hebben bij mij ongeveer de grootte van een bitterkoekje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...