Duizenden1dag: oktober 2015

zaterdag 31 oktober 2015

Foodblogswap: chocolademuffins voor Halloween

Op de blog van 4pure was er meer dan genoeg keuze om iets uit te zoeken voor de foodblogswap; het maandelijkse initiatief van een groep foodbloggers waarbij iets van elkaars blog gemaakt wordt. 
Deze  gezonde chocolademuffins maakte ik 2 keer omdat ik er de eerste keer een paar bewaard had om met daglicht een foto te kunnen maken. Dat duurde de muffins net iets te lang, want toen zagen ze er op zijn zachtst gezegd niet meer zo lekker uit. De nieuwe muffins maakte ik meer volgens recept dan ik de eerste keer gedaan had en ze wijken dan ook bijna niet af van het orgineel van Andrea.Dat was ook helemaal niet nodig, want ze zijn van zichzelf al erg lekker. Ik vond alleen de honingsmaak wat overheersend en daar hou ik niet zo van. Daarom heb ik de honing de tweede keer vervangen door golden syrup. Dat pakte goed uit, want de muffins smaakten prima. Ik gaf er een Halloween tintje aan door er de spookjes in te prikken die ik al jaren in de kast had liggen en er spinnetjes op te leggen die ik bij Xenos kocht.


chocolademuffins met spookjes en spinnen voor Halloween

Chocolademuffins


Ingrediënten voor 12 stuks

  • 150 gram (zelfgemaakte) appelmoes 
  • 50 gram suiker 
  • 2 eetlepels golden syrup (of honing) 
  • 2 eiwitten (L) 
  • 200 mL magere yoghurt 
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 65 gram bloem 
  • 65 gram volkoren meel 
  • 30 gram cacao 
  • 1/2 theelepel zout 
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout) 
  • 1 theelepel bakpoeder 
  • 75 gram bittere chocolade 

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet de muffin vorm in met wat olie of gebruik muffinpapiertjes. Hak de chocola in kleine stukjes.
Meng in een kom je met een vork de bloem, suiker, meel, cacao, zout, natriumbicarbonaat en bakpoeder.
Meng in een andere kom je de appelmoes, honing, eiwitten, yoghurt en het vanille-extract.
Giet de inhoud van deze kom bij de eerste (met droge ingrediënten) terwijl je roert met een houten lepel.
Wanneer alles goed gemengd is, roer je de chocolade erdoor.
Verdeel het beslag over de muffinvorm of de papieren vormpjes.
Zet de muffins in de oven en bak 20 tot 25 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door een houten prikker in het midden te steken. Komt hij er droog uit dan zijn de muffins klaar.
Laat 5 minuten staan en haal dan de muffins uit de vorm. Laat afkoelen op een rek.

De spinnetjes zijn van plastic, maar kun je natuurlijk ook heel goed maken van zwart fondant of marsepein.

woensdag 28 oktober 2015

Chocolademousse met Amarula

Bij diverse foodblogevents in de afgelopen maanden kreeg ik een miniflesje Amarula. Amarula is een natuurlijke cream likeur met verse room en amarula vruchten. Puur drink je hem liefst koud, maar je kunt het ook in de koffie doen of er een cocktail mee maken. Ik ben niet zo van de likeuren en besloot dus al snel dat daar iets mee gebakken zou gaan worden. Zover kwam het uiteindelijk niet, want toen ik met een restje mascarpone deze chocolademousse maakte, bleek de chocolade zeer geslaagd in combinatie met de Amarula.

3 bakjes met chocolademousse met een toefje amarulaslagroom, versierd met suikerbloemetjes


Chocolademousse met Amarula


Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 eetlepels mascarpone
  • 150 gram chocolade naar keus (ik gebruikte karamel -zeezout van Tony's chocolonely)
  • 125 ml slagroom
  • 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels amarula

Smelt de chocolade au bain Marie of in de magnetron.  Klop de slagroom lobbig en doe de suiker erbij. Klop nog even door tot de slagroom stijd is en klop er dan kort de mascarpone door. Voeg de amarula toe en klop weer kort door. Doe een beetje van het mengsel in een spuitzakje of kommetje om er straks de mousse mee te kunnen garneren. Roer de iets afgekoelde chocolade door het overgebleven mengsel en verdeel over 4 kleine kommetjes of glaasjes. Garneer met het bewaarde slagroommengsel en laat het tot gebruik opstijven in de koelkast.

zaterdag 24 oktober 2015

Tosti met geraspte kaas, ham en ei

Tosti's zijn wel zo'n beetje mijn "lievelings". Ik vind het ook leuk om een beetje met de vulling te experimenteren. Deze tosti heeft een vulling van kruidenkaas, ham en geraspte extra belegen Beemster (vers van de markt en zelf geraspt en dus niet te vergelijken met die droge zakjes uit de supermarkt). Die combinatie op zich is al erg lekker, maar een eitje zorgt ervoor dat het een stevige maaltijd wordt waar je lang op vooruit kunt. En soms is dat fijn. Qua brood kun je gewoon kiezen voor wat je in huis hebt, maar zelf gesneden brood van goede kwaliteit in iets dikkere sneden dan normaal is wel echt superlekker. En deze tosti gaat in de pan ipv een tosti-ijzer zodat het ei er niet zo snel tussenuit piept.


Tosti met geraspte kaas, ham en ei


Ingrediënten voor 1 tosti

  • ongeveer 1 eetlepel kruidenkaas
  • flinke hand geraspte kaas
  • 1 plakje ham
  • 1 ei
  • 2 sneden brood
  • peper en zout
  • wat boter om in te bakken

Besmeer een boterham met kruidenkaas en leg de ham erop. Verdeel een lekker dikke laag geraspte kaas over de ham en maak een klein kuiltje in het midden van de kaas. Smelt wat boter in een koekenpan en leg de belegde boterham in de pan. Breek het ei boven de boterham (of eerst in een kommetje als je het te spannend vindt) en laat het ei voorzichtig in het kuiltje glijden. Bestrooi met peper en zout.
Besmeer dan de andere boterham met een beetje boter en leg die op de belegde boterham in de pan. Leg een deksel op de pan en bak de tosti goudbruin. Als het ei bijna gestold is draai je de tosti voorzichtig om en bak je de andere kant goudbruin. De dooier mag nog best een beetje zacht zijn, maar als je het lekkerder vindt als de dooier helemaal gestold is laat je de tosti wat langer in de pan met het deksel erop.

donderdag 22 oktober 2015

Kip met cashewnoten van de Dumpling Sisters

Hier las je al over het kookboek van de Dumpling Sisters en vandaag deel ik een recept uit het boek. Wij hebben zitten smullen. De kip is heerlijk mals, de groenten hebben nog een lekkere bite en het sausje is zeer smaakvol. Als je alles van te voren klaar zet en snijdt en intussen de rijst kookt zit je in een paar minuten aan tafel. En had ik al gezegd dat het echt heerlijk smaakte? Aanrader dus. Ik ga zeker nog veel meer uit dit boek maken.


Kip met cashewnoten


Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram kipfilet (ik nam kippendij)
  • 2 !/2 eetlepel plantaardige olie
  • 80 gram cashewnoten
  • 0,5 eetlepel gehakte verse gember
  • 4 gehalveerde (kastanje)champignons
  • 1/4 gele paprika, 1/4 rode paprika, 1/4 groene paprika (ik nam een hele rode paprika)
  • 1/2 grofgesneden ui (ik nam 1 kleine ui)


Voor de marinade

  • 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 3/4 theelepel maizena
  • 2 snufjes zout
  • 1/4 theelepel lichte sojasaus
  • 1/2 eetlepel Shaoxing-rijstwijn
  • 1/2 eetlepel water


Voor de saus

  • 1 !/2 eetlepel oestersaus
  • 1/2 theelepel Shaoxing-rijstwijn
  • 1 snufje zout
  • 3 snufjes gemalen witte peper
  • 1 1/2 eetlepel water

Roer alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng de kip erdoor. Zet 20 minuten weg op een koele plaats.

Verhit 1 1/2 eetlepel van de olie in en kleine steelpan op een middelhoog vuur. Leg een cashewnoot in de olie. Als de olie bruist en de noot niet meteen bruin wordt, voeg je de rest van de noten toe. Bak ze goudbruin, haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje, roer goed en zet apart.

Verhit 1/2 eetlepel olie in een wok op hoog vuur en roerbak de gember tot hij lekker gaat ruiken. Voeg de champignons en 1 eetlepel water toe en roerbak totdat het water verdampt is. Voeg de paprika's, de ui en nog een eetlepel water toe en roerbak op middelhoog vuur tot het water is verdampt. 
Haal de groenten dan uit de wok en doe ze even in een kom.

Veeg de wok schoon met keukenpapier, voeg de overgebleven olie toe en roerbak de kip op hoog vuur totdat hij gaar, maar nog lekker mals is. Voeg de groenten weer toe en bak nog 30 seconden.

Voeg de saus en driekwart van de cashewnoten toe en roerbak een minuut op middelhoog vuur totdat de saus goed warm is. Serveer met rijst en bestrooi met de overige cashewnoten.

dinsdag 20 oktober 2015

Review: The Dumpling Sisters: Amy & Julie Zhang - meer dan 100 Chinese familierecepten

Een paar weken terug plaatste ik een post over dumplings met daarbij een filmpje van de Dumpling Sisters. Ik ontdekte de 2 zussen Amy en Julie Zhang tijdens mijn zoektocht naar een filmpje met de vouwtechniek van dumplings en was gelijk enthousiast over de vrolijke en vooral duidelijke filmpjes op hun website en You tube kanaal. Ik snuffelde nog even door, maar vergat de hele website weer omdat ik druk bezig was met dumplings vouwen. De herinneringen kwamen snel weer bovendrijven toen ik via twitter ontdekte dat de Amy en Julie binnen een paar weken een kookboek zouden uitbrengen. Ik was ontzettend nieuwsgierig of ze met dit boek aan mijn (inmiddels hooggespannen) verwachtingen zouden kunnen voldoen en ging bij ontvangst van het boek snel bladeren. Het ene gerecht zag er nog lekkerder uit dan het andere en al snel had ik een heel lijstje "te maken recepten". Omdat zo'n lijstje bij mij de neiging heeft erg lang te blijven liggen besloot ik deze keer direct iets uit het boek te maken. Dat werd een heerlijk recept met rijst, kip en cashewnoten waarvan ik deze week het recept nog zal plaatsen.


Amie & Julie Zhang op de cover van hun kookboek


The Dumpling Sisters - meer dan 100 Chinese familierecepten


Het boek is verdeeld in de volgende hoofdstukken


Yum cha: een Kantonese vorm van high tea of tapas
Diverse soorten dumplings, knapperige loempia's, gebakken varkensbapao's, gestoomde lotusbladpakketjes en meer kleine hapjes.

Chineasy: alternatief voor afhaalgerechten
Snelle maaltijden voor 2 personen: o.a. kip met cashewnoten, eieren met knoflook en broccoli, met varkensvlees gevulde aubergine en paprika, tofusteaks en rundvlees met zwarte bonen en chili.

Om te delen: recepten voor een samengestelde maaltijd van kleine gerechten met rijst.
Begin met een soepje (o.a. koriandersoep met vis, kippen-pastinaaksoep of waterkerssoep) en maak daarna rijst met diverse vlees-, groente-, vis- , gevogelte- en ei/tofu gerechten. Ik kan niet wachten tot ik de halvemaanvormige ei dumplings gemaakt heb. Of het buikspek met lente-ui en zoete sojasaus. Of heb je liever pittige pijlinktvis uit de wok of pittig geschroeide bonen. Of toch roergebakken eend met taugé en ingemaakte komkommer. Keus genoeg.

Noedels: verschillende soorten noedels op verschillende manieren klaargemaakt.
Chinezen beschouwen noedels als geluksbrengers omdat lange slierten noedels voor een lang leven symbool staan (nu durf ik ze nooit meer te snijden omdat ik dat makkelijker vind met mengen en eten) en je voor elk moment van de dag is er wel een noedelrecept. Ik zal zeker de rijstnoedels met rundvlees en rijstnoedels eens proberen, maar ook de andere gerechten lijken me de moeite waard.

Feestmaaltijden: knapperig, plakkerig en vaak wat zwaarder. Gerechten om indruk mee te maken.
Goudgele knoflookribbetjes, knapperig buikspek, steurgarnalen in een knoflookkorstje of zoetzuur varkensvlees. Als je de recepten leest ruik je de geuren al bijna.

Chinees gebak: donzige cake, smeuïg gebak en kruimelige koekjes

Zoetigheden: heerlijke zoete hapjes om de maaltijd mee af te sluiten.

Het boek sluit af met een ingrediëntenlijst, waarin precies wordt uitgelegd welke (soms onbekende) ingrediënten gebruikt worden en waar je ze kunt kopen. Ook worden er websites vermeld waar je informatie over ingrediënten kunt vinden of ze kunt bestellen.

Erg leuk vind ik  de 2 pagina's over mondgevoel Hau gum voorin het boek. Cheow betekent bijv. knapperig en iets dat kruimelig is en uit elkaar valt als je erin bijt ervaar je als soung. Of lum bij vlees dat zo mals is dat het van het bot valt, maar ook bij een fluweelzachte chocoladecake.

Kortom; ik vind dit boek een aanrader! De recepten zijn volgens mij allemaal goed te maken en je hebt geen enorme hoeveelheid ingrediënten nodig. Misschien heb je niet alle ingrediënten (bijv.vijfkruidenpoeder of Shaoxing-rijstwijn) in huis, maar die komen wel weer in meerdere recepten terug. En voor mij was het de kans om weer eens minder gebruikte producten uit mijn voorraadkast te gebruiken (hoop dat die rijstwijn nog goed was; hoe lang kun je zoiets bewaren?)


Boek
The Dumpling Sisters
Auteur
Amie & Julie Zhang
Uitgeverij
Good Cook
Prijs:
€29,95

Ik kreeg dit boek opgestuurd van uitgeverij Good Cook, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.

vrijdag 16 oktober 2015

Boeuf Bourguignon

Tijdens onze  vakantie in juni belandden we onderweg naar de Elzas in de plaatselijke bar van Auxonne, een dorpje in de buurt van Dijon. Er was een menu met 2 keuzes en het zat er vol met werkmannen die bijna klaar waren met de maaltijd. Echt een plek uit een boek met bijbehorende serveerster die zich het kaas niet van het brood liet eten door de grappen makende werkmannen die er aten. We aten een salade met maagjes en Boeuf Bourguignon met aardappelpuree. Franser hebben we deze vakantie niet gegeten en het smaakte allemaal uitstekend.
Met het gure weer van afgelopen week kreeg ik enorme trek in mijn eigen versie van deze heerlijke stoofpot. Ik maak dit al zo'n 25 jaar zo af en toe en het blijft een succesnummer. Je kunt Boeuf Bourguignon uitstekend invriezen en het combineert goed met aardappels, puree, maar ook met rijst.

Wit, diep bord met boeuf bourguignon en gekookte aardappels, gegarneerd met wat platte peterselie

Boeuf Bourguignon


Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram sucadelappen of runderlappen
  • 150 gram boter
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 grote grof gesneden ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • paar takjes tijm
  • klein bosje (platte) peterselie
  • 1 gehakt knoflookteentje
  • 1 deciliter bouillon
  • 1,5 deciliter rode wijn
  • 150 gram (kastanje)champignons
  • 2 in grove stukken gesneden wortels

Snijd de sucadelappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper. Smelt 50 gram van de boter in een braadpan en bak de spek en de ui daarin lichtbruin. Haal de ui en het spek uit de pan, smelt de overige boter en bak daarin het vlees aan. Doe de bloem erbij; roer goed door en laat even op laag vuur garen. Voeg dan het spek, de ui, de kruiden (behalve de peterselie), de knoflook, de wijn (evt beetje opgewarmd om het vlees niet te laten schrikken), de wortels en de bouillon toe en laat rustig aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat je af en toe een klein borreltje ziet (met gas op sudderplaatje).
Laat het ongeveer 3 uur stoven (met deksel). 

Bak de schoongemaakte champignons in een beetje boter in een paar minuten gaar (snij ze doormidden of in vieren als ze erg groot zijn) en doe ze bij het vlees. Laat alles nog ongeveer 20 minuten garen, evt zonder deksel zodat er nog wat vocht kan verdampen. Als het vlees gaar is voeg je de gesneden peterselie toe en is de stoofpot klaar. Serveer met rijst of aardappels.

Zoals de meeste stoofpotten is ook Boeuf Bourguignon een dag later nog lekkerder. Het garen kost mij vaak veel langer dan 3 uur en ik zet de pan vaak in de oven op 100 graden. Het wordt dan heerlijk mals, maar staat bij mij soms wel 6 of 7 uur op het vuur (en/of in de oven)

zondag 4 oktober 2015

IJs met pindakaas en oreo-pindakaaskoekjes

Als kind had ik een hekel aan pindakaas. Dit kwam vooral doordat ik tussen de middag wel eens bij een vriendje bleef eten en die at in mijn herinnering altijd pindakaas op brood. In dezelfde herinnering moest hij altijd neusdruppels en zowel de neusdruppels als de pindakaas vond ik stinken.
Pas een jaar of 35 later heb ik weer eens voorzichtig geprobeerd of ik pindakaas lekker vond en dat viel reuze mee. Sindsdien eet ik op het werk soms een boterham of rijstwafel met pindakaas, maar echt fan zal ik nooit worden. Ook van oreokoekjes ben ik geen echte fan. Waarom ik dan toch de oreo-pindakaaskoekjes kocht? Geen idee. Misschien omdat ik gekker dan gebruikelijk leuk vind? Eenmaal gekocht moest ik er natuurlijk toch iets mee. En omdat ik weet dat er toch echt heel veel mensen bestaan die van pindakaas en oreokoekjes houden denk ik dat dit ijs een schot in de roos is. Ik vond het zelf namelijk eigenlijk ook heel lekker.


Hoorntje met een bol pindakaas-oreo ijs


IJs met pindakaas en oreo-pindakaaskoekjes



Ingrediënten

  • 400 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 140 gram rietsuiker
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 1 rol oreo-pindakaas koekjes

Breng de melk en slagroom aan de kook in een pan met dikke bodem. Als het kookt zet je de pan van het vuur. Klop de eidooiers en de suiker schuimig in een kom en giet er dan het warme slagroommengsel in een gelijkmatige straal bij terwijl je blijft kloppen.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm tot het dikker wordt zonder het te laten koken (tot 85 graden). Als je zover bent roer je er de pindakaas door.
Dan neem je de pan van het vuur en laat het mengsel in een kom afkoelen.
Zorg dat het mengsel goed koude is voor je het in de ijsmachine doet. Dit kan ook een dag later. Laat het ijs draaien in de ijsmachine en verkruimel intussen de koekjes in grove kruimels. Als het ijs bijna goed is doe je de koekkruimels in de ijsmachine zodat ze goed door het ijs gemengd worden.
Bewaar het ijs in de vriezer en haal het er een uurtje voor het serveren uit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...