vrijdag 27 november 2015

Foodblogswap: Sinterklaasblondies (witte chocolade brownies)

Wat vliegt de tijd toch. Ineens was het alweer half november en mocht ik weer in een blog snuffelen voor een leuk recept voor de foodblogswap (een soort ruilsysteem binnen een foodbloggersgroep waarbij je een blog van iemand anders toegewezen krijgt waarvan je dan iets maakt dat je vervolgens op je eigen blog publiceert).
Ik kwam terecht op het blog van Tastyhealthycooking en had daar ruime keus. Omdat Sinterklaas net aangekomen was wilde ik iets "Sinterklazerigs" maken en toen ik de brownies van witte chocolade zag kreeg ik visioenen van heerlijke speculaasgeuren en smeuïge gesmolten chocolade. Ik voegde pecannoten en speculaaskruiden toe aan het recept en werd niet teleurgesteld. De smeuigheid was ok en de chocoladesmaak precies goed. Het recept lijkt meer op blondies dan op brownies, dus noem ik ze maar gewoon blondies. De noten gaven de blondies een beetje bite en de speculaaskruiden zorgden voor de geur die ik in mijn hoofd had. De smaak was vooral gevaarlijk; voordat je het weet zijn ze op.



Sinterklaasblondies (witte chocolade brownies)



Ingrediënten voor een bakblik van 18 x 28 cm

  • 120 gram roomboter
  • 250 gram witte chocolade
  • 2 eieren
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 50 gram ongezouten pecannoten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm in of leg een vel bakpapier over de vorm. Je kunt het beslag dan boven de vorm op het bakpapier scheppen en dan zakt het er vanzelf in. Kun je daarna evt de randen wat bijknippen. Rooster de noten ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven en hak ze daarna grof. Laat ze even afkoelen.
Doe 50 gram van de chocolade met de boter in een pannetje en verwarm het op laag vuur. Roer af en toe tot het helemaal gesmolten is en laat het mengsel dan een beetje afkoelen. Hak intussen de chocolade grof en houd het apart.
Mix de eieren met de suiker en de speculaaskruiden romig en mix dan het boterchocolademengsel door. Dan doe je het bakmeel erbij en klop je het nog even kort door. Schep er tenslotte de chocolade en de noten door. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant een beetje glad.
Bak de blondies in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin en laat daarna in de vorm afkoelen.

zondag 22 november 2015

Sushi burrito

Een sushi burrito? Ik keek nog eens een keer in het reclameblaadje, maar het stond er echt.
Maar was dit niet gewoon een ongesneden sushirol? Na wat onderzoek op internet ontdekte ik dat een sushi burrito minder rijst en meer overige vulling bevat. Ook zag ik een enorme diversiteit in vullingen voorbijkomen; van tonijn met pepers en gember tot varkensbuik en aubergine. Mijn interesse was in elk geval gewekt. 
Het was alweer een tijd geleden dat ik sushi had gemaakt en dit leek mij een heerlijke maaltijd. Ik besloot deze eerste keer voor makkelijk te rollen ingrediënten te gaan en niet gelijk stukken varkensbuik ofzo te gebruiken. Dat was een goede beslissing, want het rollen van zo'n rol met veel vulling bleek nog best lastig. Het was dan ook maar goed dat ik een ruime hoeveelheid sushirijst en wat extra norivellen had, want ik heb er een paar overnieuw gemaakt. Die kreeg ik niet zo opgerold dat ze vast bleven zitten. De truc? Een rand van minstens 2 centimeter op het norivel onbelegd laten zodat de "plakrand"groot genoeg is en een dunne laag rijst gebruiken. Ook is het handig de rest van de ingrediënten meer aan de rolkant te leggen. Het schuift allemaal nl iets door tijdens het rollen. 

sushi burrito met zalm, garnalen, avocado, komkommer en spinazie

Sushi burrito 


Ingrediënten voor 3 stuks

  • 3 norivellen (en een paar extra voor de zekerheid)
  • 1 avocado
  • 1/2 komkommer
  • hand kleine blaadjes spinazie
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 100 gram gerookte zalm
  • 6 theelepels (truffel) mayonaise
  • 300 gram sushirijst 
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • sushimatje
  • klein kommetje sojasaus 

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm intussen de rijstazijn met suiker en zout op laag vuur totdat de suiker en het zout opgelost zijn. Laat het mengsel iets afkoelen en sprenkel het door de rijst.Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.
Leg een norivel met de glimmende kant op het sushimatje.Maak je vingertoppen nat zodat de rijst niet zo aan je vingers plakt en leg dan een dun laagje rijst op het norivel. Zorg dat je in elk geval aan de bovenkant van het vel voldoende plakrand overhoudt. (Op de eerste foto had ik te weinig ruimte over; op de tweede foto foto was de ruimte die ik over had gehouden prima).
Beleg daarna de rijst met alles wat je er lekker op vindt. Ik ben begonnen met gerookte zalm. De komkommer en avocado sneed ik in repen en legde ik op de zalm. Daarna de garnalen met wat truffelmayonaise en als laatste legde ik de spinazieblaadjes erop. 
Dan komt het spannendste: het rollen. Pak de kant van het matje dat het dichtst naar je toe ligt, leg het norivel gelijk aan die rand en rol dan voorzichtig op terwijl je met de vingers de vulling naar binnen duwt. Zorg ervoor dat je matje niet mee naar binnen rolt. Als het mislukt neem je gewoon een nieuw vel met nieuwe rijst en verplaats je de vulling. Het is een kwestie van oefenen.
Als de rol klaar is snijd je hem met een natgemaakt mes (ivm plakken) schuin doormidden.
Hoe sneller je de burrito eet hoe lekkerder. Het norivel wordt na een tijdje nl wat taai.
Geef er een kommetje sojasaus bij om de burrito in te dippen.

Tip: je kunt ook kant en klare sushi azijn kopen ipv de rijstazijn met suiker en zout. Die kun je er zo overheen sprenkelen.
Je zou genoeg moeten hebben aan de helft van de sushirijst, maar als je dit voor het eerst maakt is het fijn om extra rijst te hebben voor als het niet gelijk goed gaat. 

sushi burrito met zalm, garnalen, avocado, komkommer en spinazie

sushi burrito met zalm, garnalen, avocado, komkommer en spinazie

woensdag 18 november 2015

Langzaam gegaarde lamsschenkel

In Frankrijk aten we aan het eind van een zonovergoten dag zulke lekker lamsvlees dat ik ter plekke besloot dat ik dat thuis ook wilde maken. 
We stonden op een camping in Grignan en liepen tussen de lavendelvelden naar het dorp om iets te eten. Nadat we het dorp 3 keer kritisch rondgelopen hadden en eigenlijk niet helemaal konden vinden wat we zochten, belandden we op het piepkleine terrasje van La maison du marquis. Vaak kiezen we verschillende gerechten zodat we halverwege van bord kunnen wisselen en zo meer van de kaart kunnen proeven, maar deze keer bestelden we allebei de langzaam gegaarde lamsschenkel. De jus was krachtig van smaak, het vlees mals en van het bot vallend en de patat lekker knapperig. We hebben ons bord nog net niet schoongelikt.
Zo lekker als op dat terras kreeg ik de lamsschenkel (vooral de jus) thuis niet, maar ook van de zelf klaargemaakte schenkels hebben we zitten smullen. Hij was alleen niet zo fotogeniek, dus ik heb de vakantiefoto maar gebruikt voor een indruk.

de vakantieschenkel

Langzaam gegaarde lamsschenkel


Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 lamsschenkels
  • 1/2 venkel
  • 1 wortel
  • 5 kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 flesje triple bier
  • 1 potje runderfond
  • peper en zout
  • 1 eetlepel bloem
  • 50 gram boter

Verwarm de oven voor op 95 graden. Bestrooi de lamsschenkels met peper en zout en de bloem en braad ze even aan in de boter. Haal ze uit de pan en leg ze apart. Snijd de groenten in grove stukken en bak ze even in de braadpan. Doe er dan het bier en de fond bij. Breng aan de kook en laat even pruttelen. Leg dan de lamsschenkels in de pan en zet de pan met deksel in de oven. Laat het lamsvlees garen en draai ze af en toe om. Na een paar uur heb ik de deksel van de pan gehaald zodat er wat vocht kon verdampen. Zorg er dan wel voor dat je de schenkels regelmatig bedruipt met het vocht of dat je ze omdraait zodat ze niet uitdrogen. Als het vlees goed gaar is (het valt dan bijna van het bot) haal je de schenkels uit de pan en bewaar je ze even in aluminiumfolie. Zeef het vocht en doe het terug in de pan. Laat het ongeveer tot de helft inkoken en leg de schenkels dan terug in de jus.

Wij aten het lamsvlees net als op vakantie met zelfgebakken friet en verse appelmoes, maar het combineert ook goed met bijv. aardappelpuree en gestoofde of gebakken champignons.

zaterdag 14 november 2015

Fudge met kruidnoten en fudge met walnoten

Sinterklaas is de komende weken weer in het land en dat vraagt om een lekker zoet recept. Deze fudge is steviger dan de borstplaatachtige fudge die ik in Engeland zo lekker vind en die op je tong smelt. De structuur van deze fudge is meer bonbonachtig. De fudge is ook wat steviger en kun je heel goed mooi inpakken om kado te doen tijdens een van de decemberfeestdagen.
Ik heb het recept in tweeën verdeeld omdat ik twee soorten wilden maken en geen enorme hoeveelheid fudge in huis wilde hebben.Met de vulling kun je eindeloos variëren. Je kunt verschillende noten, een scheutje alcohol, verschillende chocoladesoorten, kleine snoepjes of kruiden gebruiken. Ik koos deze keer voor kruidnoten en walnoten. Met name de walnotenversie vond ik erg lekker.

fudge met kruidnoten
Fudge met kruidnoten

fudge met walnoten
Fudge met walnoten

Fudge


Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 25 gram boter
  • 350 gram pure chocolade

Voor de kruidnotenfudge
  • 100 gram (mini)kruidnoten
  • snuf kaneel

Voor de walnotenfudge
  • 100 gram walnoten
  • evt een beetje fijne suiker om te garneren


Doe de gecondenseerde melk in een steelpan (liefst met dikke bodem) en verwarm op matig vuur. Breek de chocolade in stukken en doe het samen met de boter in de pan bij de gecondenseerde melk. Roer tot het goed gesmolten en gemengd is.

Leg de walnoten op bakpapier op een bakplaat en rooster ze in een voorverwarmde oven op 200 graden ongeveer 10 minuten. Hak ze dan grof.

Hak de kruidnoten grof (of stamp ze in een vijzel).

Verdeel het fudge mengsel in tweeën en doe door de ene helft de walnoten en in de andere helft de kruidnoten en de kaneel. Roer beide mengsel door en doe ze in een vorm die bekleed is met bakpapier. Ik gebruikte 2 bakjes van aluminiumfolie, maar je kunt ook kleine ovenschaaltjes ofzo gebruiken.

Laat hard worden in de koelkast. Dit duurt een uur of 4.

Bewaar deze fudge in de koelkast. De kruidnoten in de kruidnotenfudge worden snel zacht, maar de walnotenfudge is uitstekend te bewaren in de koelkast.

Ik denk dat deze walnoten met whiskey ook fantastisch zouden zijn in de fudge.

woensdag 11 november 2015

Parmezaanse kipnuggets

Al eerder maakte ik zelf kipnuggets , maar deze zijn toch net een beetje anders.  Deze zijn gepaneerd in een heerlijk jasje van panko met Parmezaanse kaas. De combinatie van de malse kip en het krokante jasje maakt ze onweerstaanbaar. Lekker als borrelhapje, maar ook heerlijk in een maaltijdsalade. Hoeveelheden zijn afhankelijk van hoeveel kip je gebruikt. Ik zorg altijd dat ik genoeg panko (met een zak red je het makkelijk)  en een extra eitje in huis heb. Panko is Japans grof broodkruim en is wat luchtiger dan paneermeel. Je kunt ook paneermeel gebruiken of gestampte cornflakes ofzo, maar het resultaat is dan wel wat compacter.

Kipnuggets met Parmezaanse kaas

Parmezaanse kipnuggets


Ingrediënten 

  • kippendij (of kipfilet)
  • flinke hand Parmezaanse kaas (geraspt en goede kwaliteit)
  • panko
  • flink peper en beetje zout
  • ei
  • bloem

Snijd de kip in stukken, zo groot als je de nuggets wilt hebben. Kluts het ei in een diep bord. Meng de Parmezaanse kaas met de panko ook in een diep bord. Bestrooi de stukken kip met wat bloem,peper en zout en haal ze daarna een voor een door het geklutste ei en direct daarna door het panko-kaasmengsel. Frituur ze daarna in een minuut of 4 goudbruin of bak ze in de koekenpan.

De kipnuggets zijn ook heel lekker in een salade met veldsla, gebakken spekreepjes, paprika en bosui.

Salade met kipnuggets, veldsla, spekreepjes, paprika en bosui

Of met een gemengde salade met sperzieboontjes en yoghurt-knoflooksaus.

Gemengde salade met sperziebonen, kipnuggets en yoghurt-knoflooksaus

zaterdag 7 november 2015

Review: Eten uit de volkstuin van Marleen van Es (en pompoentaart)

Marleen van Eten uit de volkstuin is een van de eerste foodbloggers die ik in real life ontmoette. Dit gebeurde tijdens een ontzettend gezellige middag bij haar in de volkstuin, waarbij we met een groepje foodbloggers vlierbloesemsiroop en vlierbloesemchampagne hebben gemaakt. Daarna hebben we elkaar vaker ontmoet en het was iedere keer weer leuk. En ons jaarlijkse uitje naar Frankrijk met Oesters en uien en Zoet en roze houden we erin!

De volkstuin van Marleen is een heerlijk allegaartje. Ze maakt zich niet druk om planten die door elkaar heen groeien, maar geniet van alles wat groeit en bloeit; intussen mijmerend over wat ze met haar oogst zal maken. Naast het verzinnen van de meest heerlijke recepten, maakt ze ook prachtige foto's. De versheid van de gerechten spat van de foto's af! Alleen voor die foto's is een bezoek aan haar blog al de moeite waard. (Wist je overigens al dat Marleen haar kennis gaat delen en samen met Marianne van  Homecooking dept een workshop styling en foodfotografie geeft op 21 november in Polsbroek; als je snel bent is er misschien nog een plekje...)

En nu is er dan dus ook het kookboek Eten uit de volkstuin. Net zo mooi als het blog en vol met heerlijke recepten.

Het boek


In april was ik bij de boekpresentatie waar ik het boek hoogstpersoonlijk door Marleen overhandigd kreeg. Het is al even geleden dat het boek uitkwam, maar dit is een uitgelezen moment om het te kopen. De recepten zijn nl het hele jaar door bruikbaar en bovendien is dit natuurlijk een perfect moment om plannetjes te maken voor wat je in het voorjaar in de tuin wilt gaan zetten. Pas je gewoon je oogst aan aan de recepten in het boek.

                             Cover Eten uit de volkstuin van Marleen van Es


Het boek is verdeeld in seizoenen zodat je makkelijk aan de slag kunt met groenten en fruit uit het seizoen zonder het hele boek door te hoeven bladeren. Voorin vind je een zaaikalender en door het boek heen vind je allerhande tuintips.

De recepten


Door naar de recepten. Alle recepten in het boek worden gemaakt met verse groenten en fruit uit de moestuin. Wat ik erg leuk vind is dat er steeds meerdere recepten van een bepaalde groente of fruit gegeven worden. Vaak zit je tenslotte met een overschot als er geoogst kan worden en dan is het best fijn als je ideeën krijgt van wat je nog meer met een product kan doen.

Ik maakte met de laatste oogst uit de werktuin deze lekkere pompoentaart. Omdat ik geen kans zag een foto te maken van de taart die ik mee naar een vergadering op het werk had genomen, maakte ik een foto van een minipuntje. Ik had nl een lange vorm gebruikt en had toen nog wat deeg en vulling over om een kleine springvorm mee te vullen. De bodem van dat taartje was eigenlijk iets te dik uitgevallen, maar de smaak was er niet minder om.

puntje pompoentaart

Pompoentaart



Ingrediënten


voor het deeg
  • 200 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 100 gram koude roomboter
  • 1 ei

voor de vulling
  • 300 gram pompoen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram amandelmeel

Roer basterdsuiker en zout door de bloem. Snijd de boter in kleine stukjes en roer ze door het bloemmengsel. Voeg het ei toe en kneed het tot een deegbal. Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een stuk pompoen van ongeveer 300 gram in grove stukken en verwijder de pitten. Leg de pompoenstukken op een bakblik en giet er de olijfolie over. Rooster de stukken pompoen in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten tot ze zacht zijn. Laat de pompoen afkoelen en verwijder de schil. 

Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Snijd de randen netjes af. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak de taartbodem in 20 minuten de oven op 180 graden.
Intussen maak je de vulling door de geroosterde pompoen met basterdsuiker, ahornsiroop, slagroom, eieren en kaneel te mengen. Dit gaat het best in de keukenmachine of een blender.
Haal de taartbodem uit de oven en verwijder de bakbonen. Strooi het amandelmeel over de bodem en giet de vulling erin. Bak de taart in 40 minuten gaar. Dek de taart af met aluminiumfolie als de bovenkant dreigt te verbranden.

Pompoenen in de moestuin
Bijschrift toevoegen


Boek
Eten uit de volkstuin
Auteur
Marleen van Es
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
Prijs:
€24,95

Ik kreeg dit boek tijdens de boekpresentatie, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.

dinsdag 3 november 2015

Thaise pompoensoep

We hebben dit jaar een uitstekende pompoenoogst in de werktuin. Er staan al diverse recepten met pompoen op Duizenden1dag, maar nog geen soep. Vandaar dat ik deze pompoensoep met Thaise curry maakte. Een lekkere herfstsoep met een zoete toon door de wortels en een pittig tintje door de curry. Ik had nog een restje katenspek en wat bosuitjes en die bleken een uitstekende garnering.

Thaise pompoensoep

Thaise pompoensoep


Ingrediënten voor ongeveer 6 personen

  • 3 oranje wortels
  • 1 gele wortel (of nog een oranje)
  • 1 eetlepel gehakte gemberwortel
  • 1 eetlepel gele Thaise currypasta
  • 1 venkel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • groentebouillon
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 oranje pompoen
  • peper
  • 1 gehakt bosuitje en wat uitgebakken reepjes katenspek voor de garnering

Maak alle groenten schoon en snijd ze in stukjes. Bak de uien, gember en de knoflook even in wat olie en voeg dan de currypasta toe. Voeg de overige groenten toe en doe zo veel bouillon in de pan dat de groenten voor ongeveer de helft in het water staan. Breng aan de kook en kook tot de groenten zacht zijn. Pureer de soep met de staafmixer.  Doe er dan de kokosmelk bij en laat het op zacht vuur nog even pruttelen.
Proef op de soep goed op smaak is en doe er eventueel nog wat peper en/of currypasta bij.
Serveer met de ringetjes bosui en het uitgebakken katenspek.

Koriander is ook erg lekker in deze soep.
Voor een echt gladde soep kun je de soep door een zeef wrijven, maar dat heb ik niet gedaan.
Je kunt prima variëren met soort en de hoeveelheid groenten. Hou er alleen rekening mee dat de soep met groene groenten wat bruinig wordt.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...