woensdag 30 december 2015

Foodblogswap: Smeuïge brownie met courgette

Voor de foodblogswap van december kwam ik terecht op het blog Koekies!enzo van Kas. Zij bakt graag, maar wel zonder e-nummers, geraffineerde suiker en tarwe. Ik zag er o.a. amandelspijs met ahornsiroop, maar omdat ik dan ook iets met de spijs wilde maken en ik daar geen tijd meer voor had blijft die nog even op mijn lijstje staan. 
Natuurlijk dacht ik toen ik me opgaf voor de foodblogswap dat ik best al aan het begin van de maand iets kon maken ipv op het laatste nippertje. Dat bleek er toch even niet in te zitten en dus ging ik pas na de kerst verzinnen wat ik van het blog van Koekies!enzo zou maken. Een van de voorwaarden was dat ik de ingrediënten in huis moest hebben om zo nog op tijd te zijn een foto bij daglicht te maken. Dat bracht mij bij de courgettebrownie. Ik vind het altijd leuk om taart met groenten te bakken, dus ik paste de ingrediëntenlijst een klein beetje aan naar wat ik in huis had en ging aan de slag. De brownie was keurig na 25 minuten gaar en was inderdaad smeuig. De dag erna was hij wat steviger en vond ik hem lekkerder. Deze brownie was voor mijn smaak eigenlijk iets te weeïg, maar het was een leuk experiment. Laat mijn ervaring je vooral niet tegenhouden een kijkje op Koekies!enzo te nemen, want vooral als je op zoek bent naar glutenvrije recepten zul je er zeker in slagen iets lekkers uit te zoeken.

brownie met courgette

    Smeuïge brownie met courgette


    Ingrediënten

    • 125 gram speltmeel
    • 50 gram cacao
    • 1,5 theelepel baking soda
    • 2 eieren
    • 1 eetlepel vanille extract
    • 50 gram palmsuiker
    • twee eetlepels agave siroop
    • 4 eetlepels ongezoete appelmoes
    • 300 gram fijn geraspte courgette (ongeveer 1 middelgrote)
    • 150 gram pure chocolade in kleine blokjes
    • snuf zout

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een brownie vorm met bakpapier.
    Mix de eieren met het vanille extract, de palmsuiker, de agavesiroop en de appelstroop. 
    Meng het speltmeel met de cacao, baking soda en het zout. Doe dit mengsel bij de ingrediënten in de andere kom en mix kort door. Roer er daarna de courgette en 2/3 van de chocolade door. Doe het beslag in de vorm en verdeel de overgebleven stukjes chocolade over het beslag. Bak de brownie 30 minuten.

    dinsdag 29 december 2015

    Gegrilde kipvleugeltjes

    Oud en nieuw wordt vaak gevierd met veel kleine hapjes of een buffet. In de vriendenkring waarmee wij al jaren de jaarwisseling doorbrengen is het de gewoonte dat iedereen iets te eten en bubbels meeneemt. De kaasflapjes zijn inmiddels mijn vaste taak geworden en die eten we rond een uur of half 2 bij de champagne. Dit jaar komt er o.a. pulled pork uit de green egg op tafel met een broodje en koolsalade. Daarnaast wordt de tafel gevuld met diverse smeersels, kaas, worst, brood en hapjes.
    Deze kipvleugeltjes zijn prima geschikt voor zo'n gelegenheid. Je kunt ze voor grotere gezelschappen maken, maar zijn ook lekker als je thuis op de bank zit en niks hoeft. Ik vind ze onder de grill vandaan het lekkerst want dan wordt het velletje lekker knapperig, maar in grotere hoeveelheden kun je ze beter in een grote braadslede in de oven doen. Ze moeten tenslotte ook goed gaar worden en als je een paar lagen op elkaar hebt liggen lukt dat niet goed onder de grill.

    Gegrilde kipvleugeltjes

    Gegrilde kipvleugeltjes 


    Ingrediënten

    • 1 kilo kipvleugeltjes (ong 12 stuks)
    • 1/2 theelepel witte peper
    • !/2 theelepel zwarte peper
    • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
    • 1 theelepel selderijzout
    • 1 eetlepel mosterd
    • 50 ml olie

    Verwarm de grill op de hoogste stand. Roer olie, mosterd, peper, paprikapoeder en selderijzout goed door elkaar en wrijf de kipvleugels er mee in. Je kunt de marinade en de kip in een diepvrieszak doen en daar even goed mee schudden. 
    Spreid de vleugeltjes dan uit over een rooster en doe ze in de oven. Het handigst is als je er een bakplaat onder schuift die bedekt is met bakpapier of aluminiumfolie zodat het vet opgevangen wordt. Ze zijn bij mij meestal na zo'n 25 minuten klaar, maar iedere oven/grill is anders dus check af en toe tot ze gaar en knapperig zijn.
    Je kunt ze ook gewoon in een braadslede kiepen en in de oven op 200 graden zetten.

    Ik gebruik ook wel de heteluchtstand van mijn oven in combinatie met de grill. Dan gaat het allemaal iets sneller.

    maandag 21 december 2015

    Honing-mosterd spruitjes

    Het kerstdiner was in mijn hoofd bijna compleet. Het enige dat nog miste was een groentegerecht. Geroosterde groenten stonden bovenaan mijn lijstje, maar daar was geen plaats meer voor in de oven. Ineens verzon ik dat ik vorige winter spruitjes met honing en mosterd had gemaakt. Die ik overigens zelf echt niet lekker vind, maar waar Maarten van smulde. Bovendien kun je ze 's morgens al blancheren en zijn ze op het moment suprême in een paar minuten klaar.
    Als je van spruitjes houdt moet het wel gek lopen als je van dit gerecht niet enthousiast wordt. Dit jaar staan er bij ons op de kersttafel naast de stoofperen en appelmoes dus spruiten op tafel. Lekker klassiek, maar dan wel in een nieuw jasje.

    spruitjes


    Honing-mosterd spruitjes


    Ingrediënten voor 4 personen

    • 500 gram spruitjes
    • 1,5 eetlepel mosterd
    • 1,5 eetlepel honing

    Maak de spruitjes schoon door een stukje van de onderkant te snijden en de lelijke buitenste blaadjes te verwijderen. Kruis de spruitjes aan de onderkant in met een mesje zodat ze sneller gaar zijn en gelijkmatiger garen. Kook de spruitjes 8 minuten in water met een beetje zout. Laat ze uitlekken en bewaar ze tot je ze gaat eten.
    Meng de honing met de mosterd in een kommetje. Halveer de spruiten. Verhit wat olie in een koekenpan of wok en bak de spruiten samen met het honing-mosterd mengsel een paar minuten op middelhoog vuur. De spruiten zijn al gaar dus zodra ze warm zijn kun je ze serveren.


    zondag 20 december 2015

    Aardappelgratin met truffel

    Dit is een gevaarlijk bijgerecht. Je hebt dikke kans dat je gasten de schaal tot op de bodem leeg likken. Als wij dit eten laat ik Maarten afruimen omdat ik anders eventuele restjes in de keuken alsnog opeet. Je bent dus gewaarschuwd!

    Aardappelgratin met truffel

    Eigenlijk vind ik dat er wat geraspte kaas op aardappelgratin hoort, maar aangezien we  een kaashater in de familie hebben is deze versie zonder kaas. En door de truffelsmaak mis je de kaas helemaal niet.

    Aardappelgratin met truffel


    Ingrediënten voor 4 personen

    • 500 gram bloemige aardappels (Bildstar, Bintje)
    • 250 ml slagroom
    • 5 eetlepels Turkse yoghurt
    • peper en zout
    • boter om in te vetten
    • 1 flinke eetlepel  truffelsalsa/truffelcarpaccio oid

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Schil de aardappels en dep ze schoon en droog met keukenpapier. Snijd de aardappels in heel dunne plakjes. Dit kan met de mandoline of met een keukenmachine. Snijden kan ook, maar is wat meer een klus.
    Meng de slagroom  met de Turkse yoghurt en truffeltapenade. Zet er dan eventueel even de staafmixer in zodat de truffelsalsa lekker fijn wordt en alles goed gemengd is.
    Vet een ovenschaal in met een beetje boter en leg er een laagje aardappel op met ongeveer de dikte van 2 plakjes aardappel. Bestrooi met peper en zout en giet er dan een dun laagje truffelmengsel overheen. Dan leg je er weer een laag aardappels op die je bestrooit met peper en zout.Zo ga je door tot je schaal vol is of de ingrediënten op zijn. Sluit af met het truffelmengsel.
    Zet de schaal in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in ongeveer 1 uur gaar worden. Prik met een vork of een satéprikker  in de aardappel om te kijken of het al gaar is of proef gewoon een plakje. Als de bovenkant te donker dreigt te worden dek je de schaal af met aluminiumfolie.

    Voor een extra lekker resultaat kun je de aardappel gratin bestrooien met wat kaas. Doe dat dan pas na een half uur.
    Je kunt de aardappelschijfjes ook in een kom mengen met het truffelmengsel. Dan weet je zeker dat alle schijfjes bedekt zijn met een laagje.
    De Turkse yoghurt zorgt ervoor dat dit gerecht iets lichter is dan alleen met room. Je zou nog een deel van de slagroom kunnen vervangen door yoghurt, maar dan wordt de gratin wel iets zuurder. Met de verhouding uit het recept proef je het zuurtje van de yoghurt niet.

    zaterdag 19 december 2015

    Crème brûlée

    Dit is nou typisch zo'n recept waar ik me nooit aan durfde wagen omdat ik dacht dat het heel moeilijk was. Bovendien was ik ervan overtuigd ik dat ik crème brûlée niet lekker vond. Allebei de overtuigingen bleken niet te kloppen. Ik was om toen ik de crème brûlée bij Loos proefde in de smaken vanille, pistache en tiramisu. Vooral de tiramisu versie was goddelijk!
    Nu ik creme brulee lekker bleek te vinden moest ik dat zelf natuurlijk ook eens proberen. Het duurde nog even voordat het zover was en tot mijn verrassing bleek het helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Met zo'n brander spelen om een lekker knapperig suikerlaagje te creëren maakt het nog eens extra leuk ook. Nu de varianten nog onder de knie krijgen, maar daar heb ik nu ook wel vertrouwen in,

    crème brûlée

    Crème brûlée


    Ingrediënten voor 4 à 5 personen 

    • 1,5 deciliter volle melk
    • 1 vanillestokje
    • 50 gram fijne kristalsuiker
    • 4 eidooiers
    • 2 deciliter. slagroom
    • 4 of 5 theelepels fijne kristalsuiker voor het suikerlaagje bovenop

    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en rits met een mesje het merg uit de peul. Doe het samen met de eierdooiers en de suiker in een kom.
    Doe de melk en het leeg geschraapte vanillestokje in een steelpan en breng het langzaam aan de kook. Klop intussen de eierdooiers en de suiker romig.
    Zodra de melk de melk aan de kook raakt haal je de pan van het vuur.
    Haal het vanillestokje uit de melk. Klop de warme melk door het eimengsel en voeg direct daarna de slagroom toe. Roer nog even door tot alles goed gemengd is.

    Giet het mengsel in ovenbestendige bakjes. Zet de bakjes in een braadslede of ovenschaal  en vul die met kokend water. Het water moet tot dezelfde hoogte komen als de inhoud van de bakjes. 
    Zet de schaal in de oven en laat het mengsel in de bakjes in ongeveer 45 minuten bijna stijf worden.

    Haal dan de braadslede uit de oven en vis de bakjes eruit. Dit kan met ovenhandschoenen of met een wecktang als je die hebt. Laat de bakjes afkoelen en zet ze daarna (afgedekt) in de koelkast. Daar laat je ze een paar uur of een hele nacht instaan tot ze goed opgestijfd (of is het opgesteven?) zijn.

    Vlak voor je de crème brûlée opdient maak je het lekker knapperige karamellaagje.

    Strooi ongeveer een theelepel suiker over de inhoud van een bakje en wiebel het bakje een beetje heen en weer zodat de suiker goed verspreid is. Het moet een dun laagje suiker zijn. Verwarm dan met een brander de bovenkant tot de suiker karamelliseert. Pas op dat het niet verbrandt. Het laagje moet krakken als je de crème brûlée eet; dan is het goed gegaan. Als het nog zacht is had je iets langer moeten branden.


    Je kunt het karamelliseren ook in de oven of onder de grill doen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik vind de brander leuker en het ziet er spectaculairder uit.

    Als je het makkelijker vind kun je ook eerst de braadslee met water in de oven zetten en dan de bakjes erin doen. Je moet dan iets meer gokken hoeveel water er in de braadslee gaat, maar je hebt ook minder kans dat er water in de bakjes komt.


    De crème brûlée van Loos


    zondag 13 december 2015

    Tweehaps hartige taartjes met gamba

    Dit jaar komt zowel de familie van Maarten als die van mij bij ons eten met kerst. Omdat ik de dag voor kerst moet werken probeer ik zoveel mogelijk gerechten te verzinnen die ik van te voren kan maken. Op kerstavond ga ik dan verder zo hoef ik op de dag zelf niet zo veel meer te doen. Tenminste, dat is altijd de planning.
    De praktijk zal wel weer worden dat het toch nog behoorlijk heksen op de laatste nipper wordt. Vaak komt dat doordat ik er toch nog dingen bij verzin of omdat alle randklussen (menukaartjes maken, tafel dekken, schoonmaken enz) toch iets langer tijd in beslag nemen of later dan gepland gebeuren. Want met een goede planning kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Spannende gerechten probeer ik eerst uit en verder maak ik dus zoveel mogelijk van te voren.
    Ik maak me niet te druk; als er iets mislukt is het gewoon jammer. Dan hebben we nog genoeg andere lekkere hapjes en als ik er zelf geen toestand van maak is er niets aan de hand.

    Mijn planning is nog niet helemaal rond, maar het voorgerecht bestaat uit deze gambataartjes. Ze ontstonden per ongeluk doordat ik een grote hartige taart wilden maken van restjes die ik in de koelkast had. Terwijl ik de groenten stond te snijden verzon ik dat ik ook best kleine taartjes kon maken met vormpjes die ik al jaren heb, maar die ik bijna nooit gebruik. Dat lukte zo goed dat ik de taartjes ingevroren heb voor kerst en wij 's avonds brood met een gebakken ei aten. Ook lekker.

    mini hartige taartjes met gamba's

    Tweehaps hartige taartjes met gamba


    Ingrediënten voor 16 stuks

    • 1 teentje knoflook
    • 4 bosuien
    • 1 puntpaprika
    • 200 gram gepelde rauwe gamba's (diepvries)
    • 10 plakjes bladerdeeg
    • 3 eieren
    • 3 eetlepels Turkse yoghurt
    • peper en zout
    • 1 eetlepel olie
    • evt een beetje bloem
    • ongeveer 3 eetlepels paneermeel
    • 16 kleine ingevette vormpjes

    Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwerk ze wel als ze nog koud zijn, want ze worden snel plakkerig. 
    Snipper het teentje knoflook en snijd de paprika fijn. Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Bak de knoflook en de paprika een paar minuten in de olie. Voeg dan de bosui toe en bak kort mee. Bestrooi met peper en zout.

    Steek of snijd intussen rondjes uit het bladerdeeg om je vormpjes mee te bekleden. Als het lukt om 2 rondjes uit 1 plakje te steken ben je gauw klaar. Als je vormpjes net iets groter zijn kun je een rondje uitsteken; de restjes bladerdeeg op een bol drukken en er daarna een plak van uitrollen met een deegroller (of een fles). Je kunt ook de uitgestoken rondjes een beetje dunner rollen zodat ze net iets groter worden.
    Als het deeg te plakkerig wordt kun je het tussendoor even een kwartiertje in de koelkast leggen. Gebruik tijdens het rollen wat bloem op je werkblad en deegroller tegen het plakken.
    Prik met een vork wat gaatjes in de bodem van het deeg in de vormpjes en strooi er een klein beetje paneermeel in.

    Kluts de eieren met de Turkse yoghurt, peper en zout. Leg 16 gamba's apart en snijd de rest in kleine stukjes. Meng de stukjes door de gebakken groenten.

    Verdeel de vulling over de deegbakjes en giet er dan eimengsel overheen. Doe ze niet helemaal tot de rand vol, want ze zwellen in de oven iets op. Leg tenslotte in ieder bakje een gamba en zet alle bakjes op een bakplaat in de oven.

    Bak in ongeveer een half uur gaar en goudbruin. Houd ze goed in de gaten en leg als ze te hard gaan een velletje aluminiumfolie over de bakjes.

    Laat ze een klein beetje afkoelen op een rooster en haal ze dan uit de vormpjes. Serveer ze als borrelhapje of op een bedje van wat sla of jonge spinazie als voorgerecht.

    Je kunt ze goed een dag van te voren maken en dan even in de oven opwarmen. Invriezen gaat ook.

    Het uitsteken van de vormpjes kun je dit met een uitstekertje doen, maar een glas of schaaltje met dunne rand werkt ook prima.

    donderdag 10 december 2015

    Winactie: The Dumpling Sisters - Amy & Julie Zhang

    Zo vlak voor de feestdagen heb ik een leuke winactie voor jullie. Eind oktober schreef ik een erg positieve recensie over het boek van Amy en Julie Zhang - The Dumpling Sisters. Ik heb daarna een workshop dumplings maken bij ze gedaan en daardoor werd ik nog enthousiaster. Sinds die tijd maak ik regelmatig dumplings en ik kan wel zeggen dat ze steeds lekkerder worden naarmate ik het vullen beter onder controle krijg. Er staan uiteraard nog veel meer recepten in het boek en een aantal ervan heb ik inmiddels gemaakt. Die smaakten naar meer en ik ben dus benieuwd wat jullie van het boek vinden. Heb je het al in huis of ben je er nieuwsgierig naar?


    Win dit boek!

    Als je het nog niet hebt (of er een kado wilt doen)  is dit je kans om een exemplaar te winnen.

    Cover van het boek van de Dumpling Sisters


    Wat moet je daarvoor doen?


    Laat een reactie achter onder deze post en vertel mij waarom je dit boek wilt winnen.

    Moet je Duizenden1dag dan volgen op allerlei social media?


    Nee, maar ik vind het natuurlijk wel leuk als je dat doet. Ik ben o.a. te volgen via facebook, twitter, instagram, pinterest en Bloglovin.

    Voor wanneer moet je reageren?


    Je kunt tot donderdag 17 december 20.00 uur  reageren. Ik zal dan op vrijdag 18 december de winnaar bekend maken.


    De winnaar is bekend:

    De winnaar is geworden...... Annemarie
    Gefeliciteerd Annemarie. Stuur je me even een mailtje met je gegevens?

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...