Duizenden1dag: Foodblogswap: spelt-appelcake

zaterdag 30 januari 2016

Foodblogswap: spelt-appelcake

Deze maand maakte ik voor de foodblogswap in eerste instantie bouillonpoeder van Anita's potjes en pannen. Dat wilde ik namelijk al tijden eens proberen. Vol enthousiasme ging ik aan de slag en de groenten en kruiden droogden fantastisch in de oven. Een paar dagen later maakte ik er een kopje bouillon van en dat viel toch een beetje tegen. De smaak was wat bitter en ik vond het eigenlijk niet lekker genoeg om zo te drinken. Ik denk wel dat het een zelfgetrokken bouillon wat extra pit kan geven en ik ben nog niet klaar met experimenteren. Ik vond het alleen niet geslaagd genoeg om al te bloggen. 

Ik zocht nog even door op de blog van Anita en vond deze spelt-cakejes met appel en peer. Ik maakte ze in een kleine cakevorm (ongeveer de helft van de inhoud van een normale vorm), gebruikte appel met amandelstukjes ipv peer en voegde wat koekkruiden toe. Het resultaat was een lekkere appelcake die het heerlijk liet ruiken in huis.Spelt-appelcake


Ingrediënten

 • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 60 gram honing
 • 2 eieren
 • 100 gram speltbloem of -meel
 • snufje zout
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 1/2 theelepel koekkruiden
 • 2 appels
 • 30 gram amandelstukjes
 • 1 theelepel suiker
 • snuf kaneel

Verwarm de oven op 180 graden.

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Roer de kaneel, amandelstukjes en de suiker erdoor
Mix de boter met de honing tot het goed gemengd is en doe er dan de eieren bij. Mix even door. 
Voeg dan de meel, het snufje zout, de koekkruiden en de baking soda toe. Meng tot een mooi glad beslag.
Vul een kleine cakevorm met het beslag en verdeel de stukjes appel erover. Druk ze een beetje aan.

Bak de cake in ongeveer 30  minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. De satéprikker moet droog uit de cake komen als je er in prikt.

Je kunt van het beslag ook kleine cakejes maken in een muffinvorm. Vul de vormpjes dan voor driekwart met cakebeslag en bak ze wat korter (ongeveer 20 minuten)

6 opmerkingen:

 1. Wat klinkt dat goed en ziet er spectaculair uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik had niet verwacht dat al die appel bovenop er zo lekker uit zou zien. De smaak was ook goed trouwens; had toch een beetje gedacht dat de appel wat droog zou worden.

   Verwijderen
 2. Ziet er heel goed uit zeg! Maar een vraagje: ik 'weet niet beter' dan dat er bij baking soda altijd iets zuurs toegevoegd moet worden om de werking te optimaliseren. Ik mis in dit recept iets zuurs, maar zie een goed gerezen cake. Rara?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik ook niet. Ik heb ook een recept voor carrot cake op mijn blog waar alleen baking soda in gaat. Rijst prima :-) Maar ik weet ook niet beter dan dat er iets zuurs bij moet.

   Verwijderen
 3. Ziet er heerlijk uit! Lekker!

  Bouillonpoeder gebruik ikzelf alleen om bijvoorbeeld zelfgemaakte championnesoep meer smaak te geven of in sausjes.
  Voor groentesoep of kippensoep trek ik bouillon van o.a. botten, wat groente en kruiden. De poeder is inderdaad niet zo lekker om zo een kopje van te drinken.

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga de bouillonpoeder ook zeker nog gebruiken, maar ik denk dat ik er nog wel iets mee kan experimenteren. In de zomer als we op het werk lekker veel kruiden in de tuin hebben staan ga ik het gewoon nog een keer doen.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...