Duizenden1dag: Röstiburger uit Streetfood & snacks

dinsdag 9 februari 2016

Röstiburger uit Streetfood & snacks

Hier plaatste ik de review van het boek Streetfood & snacks van Stevan Paul en vandaag krijgen jullie van mij een recept uit het boek. Ik maakte de röstiburger omdat ik erg benieuwd was hoe deze smaken bij elkaar uit zouden pakken. Appel en ui als topping, gecombineerd met kip, ham, aardappel en dan alles ook nog op een broodje kaas. Het resultaat was verrassend lekker. Niet heel uitgesproken, maar gewoon een fijne combi, waar je overigens wel wat werk aan hebt. Ik vind dit broodje een typisch voorbeeld van comfortfood; een stevige hap waar je enorm blij van wordt. Het was wel jammer dat ik niet genoeg geduld meer had om de kaas te laten smelten. Ik was bang dat het (afbak)broodje te veel uit zou drogen en de rookkaas wilde maar niet zacht worden. Het smaakte er niet minder om, maar voor het zicht was het leuker geweest als de kaas er lekker overheen droop.
Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan (zie schuingedrukte tekst onderaan post) en had geen idee welke hoeveelheid msp is bij de baking soda en de tijm. Ik ben maar uitgegaan van een theelepel. Het bleek later een mespunt te zijn.


Röstiburger


Ingrediënten voor 4 burgers

  • 2 kipfilets
  • 4 dunne plakken luchtgedroogde ham
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 appel
  • 1 rode ui
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 takje tijm (of 1 mespunt gedroogde tijm)
  • 1 grote vastkokende aardappel (ca 300 gram)
  • 1 mespunt baking soda
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 rustieke broodjes
  • 8 plakken raclettekaas

Verwarm de oven voor op 60 graden. Snijd elke kipfilet schuin in 4 plakken. Snijd de ham in de lengte doormidden en wikkel de repen om de plakken kip. Bak ze in een koekenpan met antiaanbaklaag in hete olijfolie aan iedere kant 4-6 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Leg de kip op een schaal en houd afgedekt warm in de oven.
Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appel en snijd hem in plakken. Snijd de ui in ringen.
|Doe alles in de koekenpan met het braadvet van de kip en bak 8 minuten. Snijd het halve teentje knoflook fijn, trek de tijmblaadjes van het takje en bak ze de laatste 2 minuten mee. Leg het mengsel op de schaal bij de stukken kip.
Schil de aardappel en rasp hem fijn. Meng de baking soda erdoor en een beetje peper. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Knijp de aardappelmassa uit en leg hem in 8 porties in de koekenpan. Druk de rösti's een beetje plat en bak ze op een gemiddelde temperatuur aan iedere kant in 4 minuten knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er zout over.
Snijd de broodjes horizontaal doormidden, leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat met bakpapier en beleg alle snijvlakken met raclettekaas. Schuif ze in de oven en laat de kaas smelten. leg rösti, stukken kip, appel en ui op de onderste helft van de broodjes. leg de bovenkant erop en geniet ervan.

In plaats van kipfilet gebruikte ik kippendij, de appel sneed ik in kleine plakjes voor het gemak, de raclettekaas heb ik vervangen door rookkaas en ik gebruikte afbakbroodjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...