Duizenden1dag: Foodblogswap: Shakshuka

zaterdag 30 april 2016

Foodblogswap: Shakshuka

De foodblogswap bracht mij in april bij het blog De wereld op je bord van Elianne. Hier vind je authentieke wereldgerechten die je prima thuis kunt maken. Je kunt zoeken op land en op gerecht, wat ik een erg leuke insteek vind. Ik kwam al snel bij de shakshuka uit, want die stond al een tijdje op mijn eindeloze "nog eens te maken" lijstje. Het is een Arabisch ontbijtgerecht en je kunt er eindelioos mee variëren. Maar niets houd je natuurlijk tegen deze shakshuka als lunch of avondmaaltijd te eten. 
De koriander verving ik door peterselie om de simpele reden dat ik wel peterselie en geen koriander in huis had. Wij vonden het een uitstekend gerecht en ik ga het onthouden voor onze kampeertripjes. Dit kun je namelijk prima op een vuurtje maken. 


Shakshuka

Shakshuka


Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 grote ui 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1 rode peper 
  • 1 rode paprika 
  • 1 blik tomaten 
  • 3 verse tomaten 
  • 100 gram feta 
  • 4 eieren 
  • 4 eetlepels platte peterselie
  • 1 theelepel komijn 
  • 2 theelepels ras el hanout (kun je hier niet aankomen, gebruik dan 1 tl komijn extra en 1 tl paprikapoeder) 
  • 0,5 theelepel kaneel 
  • scheutje olie om in te bakken
  • Turks brood voor erbij (ander brood kan natuurlijk ook)


Snijd de rode peper en knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de paprika in stukken en de verse tomaten in blokjes.

Doe een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper even aan. Voeg de komijn, ras-el-hanout en kaneel toe en bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens de paprika, verse tomaten en bliktomaten toe. Laat het mengsel met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen.

Verkruimel daarna de feta over de tomatensaus. Maak hierin vier kuiltjes en breek de eieren erboven. Laat het mengsel nog 8-10 minuten op laag vuur koken (met deksel op de pan) tot de eieren zo gaar zijn als jij ze lekker vindt . Het eiwit moet wel gestold zijn; de dooier mag zacht.

Hak de peterselie fijn en bestrooi het gerecht ermee. Serveer direct. Lekker met Turks brood.

Ik gebruikte uit voorzichtigheid een halve rode peper, maar het had best wat pittiger gekund. Volgende keer dus gewoon een hele peper.

1 opmerking:

  1. Hee!

    Ziet er erg lekker uit! Je komt het steeds vaker tegen hè Shakshuka.

    Groet,

    Niels

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...