Duizenden1dag: Ovenfrites met gestoofde varkenswangen en bloemkool

zaterdag 18 juni 2016

Ovenfrites met gestoofde varkenswangen en bloemkool

Vakantie! We gaan over een half uurtje 3 weken met auto en tent op pad richting Krakau (Polen), Slowakije en Budapest (en er wordt er ook nog op ons huis gepast). Ik ben heel benieuwd wat ik daar voor verrassende dingen op eetgebied aan ga treffen en heb al veel adresjes verzameld. Met name in Krakau heb ik al voor minstens 2 weken tips ha ha ha. En er moet natuurlijk ook ruimte zijn voor onverwachte vondsten.
Deze maaltijd komt voort uit onze laatste vakantie (naar Duitsland). We aten in Malmedy heerlijke runderwangen die ik dus thuis ook wilde proberen te maken. Het werden uiteindelijk varkenswangen, maar ze waren er niet minder lekker om. De frites komt uit de oven en de bloemkool zou je ook prima kunnen stomen. Ik gebruikte de Chimay uit de foodybox, maar je kan ook ander bier gebruiken.
Ik weet niet of het lukt om tijdens de vakantie te posten, maar anders kun je je vast verheugen op een overload aan vakantieposts over een week of 4.
Wist je trouwens dat ik van bijna alle vakanties een reisverslag schrijf. Daarin vind je waar we geweest zijn en in het kort wat we gegeten hebben. Je vindt ze onder het tabblad reizen. Uitgebreidere eetverslagen op reis vind je op de pagina index overig.


Ovenfrites


Ingrediƫnten

  • 3 grote aardappels
  • scheutje olie 
  • zout

Verwarm de oven voor op 240 graden. Snijd de aardappels in fritesvorm. Hoe dunner je ze maakt hoe sneller ze gaar zijn. Maar maak ze niet te dun, want dan worden ze weer snel te hard. Spoel de gesneden aardappels even af onder de kraan en dep ze goed droog met een theedoek. Meng de frites met een scheutje olie en spreid ze uit op een bakplaat met bakpapier (hoeft niet, maar dan blijft de bakplaat schoon). Bak ze in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Halverwege bestrooien met zout en omscheppen.

Stoofschotel


Ingrediƫnten

  • 8 varkenswangen (ontvliesd)
  • 1 ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 witte boterham
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 flesje chimay
  • ongeveer 2 dl kalfsfond
  • klontje boter
  • 1 bosje samengebonden laurier, tijm en peterselie
  • peper
  • zout
  • evt een paar kastanjechampignons
Snipper de ui en de knoflook.  Bak de varkenswangen in en beetje boter snel op wat hoger vuur rondom bruin. Zet het vuur dan wat lager en laat de ui en de knoflook een paar minuten meebakken. Strooi er de bloem over en roer voorzichtig door. Bestrooi met peper en zout. Voeg de tomatenpuree toe. Warm het bier iets op en giet het bij het vlees. Vul aan met bouillon tot het vlees bijna onder staat. Doe er de suiker en de kruiden bij. Roer even door. Besmeer de boterham met mosterd en leg die op het vlees. Laat zachtjes pruttelen met het deksel op de pan tot de varkenswangen gaar zijn, Dit zal zo'n 2 uur duren. Als het gaar is snijd je de champignons in vieren en laat je ze in de stoofschotel garen. Haal het deksel daarbij van de pan zodat de saus nog iets kan indikken.

Bloemkool

  • 1 halve bloemkool
Verdeel de bloemkool in stukken, was de stukken en kook ze in ongeveer 10 minuten in niet al te ruim water gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...