Duizenden1dag: Eten in Slowakije

zondag 17 juli 2016

Eten in Slowakije

Na een paar dagen Krakau reden we door naar het Oosten van Slowakije. Wat een mooi land! Zeker in Zuid-Slowakije hadden we steeds het gevoel door een schilderij te rijden. Wuivende korenvelden, zonnebloemen, heuvels, kronkelweggetjes, bossen en maisvelden met daartussen kleine dorpjes. Je moet wel een beetje moeite doen om goede eetadresjes te vinden. Een pizzeria is geen enkel probleem, maar als je lekker Slowaaks wilt eten moet je de adresjes weten. 
In de supermarkt kochten we heerlijk worsten met lekker brood voor 's avonds en overdag probeerden we iets te eten op de plek waar we waren. Soms was dat een toeristisch zaakje naast een grot, soms een fantastische ontdekking en meerdere malen was het eten ook gewoon slecht. Tussendoor aten we een pizza of pasta als er geen andere mogelijkheid was en over het algemeen was dat gewoon goed. Bestellen is vaak best lastig omdat er niet altijd een Engelse kaart beschikbaar is. We hadden wel een woordenboekje, maar daar staat natuurlijk lang niet alles in. Hier volgt een greep uit de restaurants waar we lekker gegeten hebben.

Koliba Holica


Een toevalstreffer hadden we tijdens de reisdag onderweg van Polen naar Slowakije. We reden een klein stukje door het Tatra gebergte en rond lunchtijd reden we langs restaurant Koliba Holica met prachtig uitzicht over het dal. We aten er de klassieke dumplings met schapenkaas en spek en dat smaakte erg lekker. We hadden ook nog een gerecht met geroosterde aardappel en een wat droge cordon bleu. Meestal bestellen we in overleg en ruilen we halverwege van bord. Zo kun je nog eens een gokje wagen :-)
Een paar jaar geleden at ik in Slovenie walnotenpannenkoekjes als dessert. Die waren zo waanzinnig lekker dat ik ze hier gelijk bestelde toen ik ze op de kaart zag staan. En ook hier werd ik niet teleurgesteld. Gelukkig at Maarten een beetje mee, want de portie was nogal groot. Maar lekker!!!! En het eten in Slowakije is ook nog eens erg goedkoop. Ik geloof dat we hier voor 2 maaltijden, een nagerecht en 2 drankjes zo'n € 15,00 kwijt waren.Huty 227
027 32 Zuberec


Camelot in  Košice


In  Košice belanden we bij Camelot, een restaurant met een middeleeuws tintje in de inrichting. Naast ons zaten 4 mannen te eten en verder was de zaak leeg. We zaten er dan ook weer op een onmogelijk tijdstip. We hebben nogal eens de gewoonte op vakantie pas rond een uur of half 3 te lunchen en dat is niet in ieder land handig. Hier maakte het gelukkig niets uit. We hebben allebei fantastisch gegeten. Het vlees was zacht en smakelijk, de baconsaus een smaakbommetje en om de spinazie hebben we nog net niet gevochten. Hier had ik graag nog een paar keer gegeten. Jammer van de slechte foto's (en ok, die bloemen hadden van mij ook niet perse gehoeven).
CAMELOT restaurant & café

Kováčska 19
040 01 Košice

                                             

Salaš Dobrá Niva


We hadden op de camping de tip gekregen hier te gaan eten. In het kleine dorp aangekomen bleek het restaurant niet zo makkelijk te vinden. Nadat we iedere hoek van het dorp en een beetje daarbuiten gezien hadden hebben we het maar gevraagd. De vrouw aan wie we het vroegen snapte wel wat we wilden, maar kon dat alleen in rad Slowaaks uitleggen. Na allerlei spraakverwarring begrepen we dat ze er iemand bij ging halen die het wel kon uitleggen. En inderdaad kwam er na een minuut of 5 een man naar ons toe die ons in het Engels kon vertellen waar het restaurant zich bevond. Het lag een klein stukje buiten het dorp en we waren die weg niet ver genoeg ingereden. We namen plaats in de serre en toen kwamen de volgende spraakverwarringen. Een serveerster die geen woord over de grens sprak (en ook niet zo goed van begrip was) en een Slowaakse kaart. Met behulp van ons woordenboekje bestelden we het nationale gerecht van Slowakije: Salaš Dobrá Niv, een maaltijd met stukjes aardappeldeeg, schapenkaas, spek en worst. Het was lekker, maar lauw en erg machtig. Het was wel prima klaargemaakt. Het was het enige gerecht dat er op tafel kwam, dus we hebben het met het bord in het midden opgegeten. Na een kwartiertje kwam de Griekse salade, die ook prima was. Weer een kwartier later kwam de tweede maaltijd, lamsvlees met aardappel. Dit viel een klein beetje tegen. De aardappels waren erg goed, maar wat kaal met alleen wat lamsvlees erbij. het vlees was ook wat droog. Toch durfden we nog wel een nagerecht te bestellen omdat alles verder goed was. De serveerster kwam na een seintje van ons echter gelijk met de rekening en toen hebben we dat dessert maar laten zitten.
Salaš Dobrá Niva
962 61 Dobrá Niva, Slowakije

Reštaurácia Sahib


Nog een tip van de camping was Sahib in Velky Krtis. Ik at niet bijzonder, maar Maarten was erg verguld met zijn "specialita v indickom chlebe" (kuracie prsia, indicky chlieb, paradajka, paprika, uhorka, kapusta, dresing). Het bleek een soort pannenkoek met gekruide kip, knoflookdressing en veel rauwe groenten. En het was inderdaad erg lekker. Goed gegokt dus. Eenmaal thuis ontdekten we dat de pannenkoek Indiaas brood was. Als dessert bestelden we samen pannenkoekjes met bessen en daar was niets op aan te merken.Reštaurácia SahibNemocničná 755/2
990 01 Veľký Krtíš, Slowakije


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...