Duizenden1dag: Risotto uit de oven met bier, garnalen, koolrabi en kaas van camping Lazy

zaterdag 23 juli 2016

Risotto uit de oven met bier, garnalen, koolrabi en kaas van camping Lazy

Deze risotto is een van de lekkerste ever. En de totstandkoming van dit recept ging niet zoals gebruikelijk. Als eerste constateerde collega Koen dat ik helemaal geen recepten met van die groene ballen die een beetje op een pokemon, oh ja koolrabi, lijken op mijn blog heb staan.
Ten tweede wilde ik risotto maken, maar bleek geen witte wijn in huis te hebben en ik had geen zin meer om nog een keer naar de supermarkt te gaan.
En tenslotte wilde ik iets wilde maken met het restant van de heerlijke kaas die we nog hadden liggen van de vakantie, om in een blogpost over die camping te kunnen verwerken. Ik combineerde deze factoren en dat leidde tot deze fantastische (al zeg ik het zelf) risotto. Er moest dus koolrabi in; de wijn verving ik door bier en ipv de geplande Parmezaanse kaas gebruikte ik de kaas van de camping. Tenslotte maakte ik de risotto zonder eindeloos roeren en bouillon toevoegen, maar zette ik de pan gewoon in de oven. Dat wilde ik al tijden uitproberen en zo ga ik voortaan mijn risotto altijd maken denk ik.

risotto met bier, koolrabi en kaas

Scroll even door om direct naar het recept te gaan als je geen zin hebt om te lezen dat we geiten gemolken hebben.


Camping Lazy


Camping Lazy in Zuid-Slowakije is een bijzondere camping. Het is er zo een waar je je al thuis voelt als je het terrein oprijdt. Je rijdt door een landschap dat zo uit een schilderij komt, met wuivende velden graan en mais, dartelende herten in de schemering en glooiend landschap. Op de camping heb je een ruime staanplaats met een vuurplaats voor je tent. Er is uitstekend sanitair, er scharrelen kippen die ik met mijn vogelfobie niet eng vind, kinderen mogen een rondje op een van de pony's, de varkens binky en bikkel zijn gek op je etensresten en als je het leuk vind mag je mee geiten melken. Dat hebben we natuurlijk gedaan. Ik ben niet zo'n dierenvriend; ik vind ze best leuk als ze op afstand blijven, maar de verleiding een geit te mogen melken kon ik toch niet weerstaan. Dus om 4 uur stonden we klaar. Bernadette, die samen met Arnold de camping runt had de geiten en de schapen meegenomen naar de melkstal waar ze een voor een naar boven klommen om gemolken te worden.

Geiten die staan te wachten om gemolken te worden.

Het voelde een beetje gek om een geit te melken en ik was er niet perse heel handig in, maar het was wel heel bijzonder om een keer gedaan te hebben. Maarten ging het beter af en hij molk een behoorlijk pannetje vol.

Maarten melkt een geit

Maarten melkt een geit

Na de geiten zijn de schapen aan de beurt. Bernadette vertelde dat die lastiger te melken zijn en dat ze die daarom altijd zelf doet. Van de melk wordt heerlijke kaas gemaakt die op de camping verkocht wordt en ook de geitenmelk kun je bestellen. Er staan dan 's morgens in de koelkast een karafje voor je klaar. Ik ben niet zo'n melkdrinker meer, maar vond deze verse geitenmelk toch wel lekker. De kaas aten we op brood, op een broodje hamburger uit de pie iron (recept volgt nog) en thuis dus in de risotto.

Een glazen kannetje geitenmelk, een stuk kaas, een worst en een mandje met broodjes


Oh ja, om het af te maken er is er op de camping ook nog een moestuin waar je zelf je groenten mag oogsten. En in de koelkast staan altijd koude drankjes. Het reisverslag van deze vakantie is nog niet af, maar daarin kun je meer lezen over deze fantastische camping.

Camping Lazy
Lazy 163
96 252 Cerovo
Slowakijerisotto met bier, koolrabi en kaas


Risotto met bier, garnalen, koolrabi en kaas van camping Lazy


Ingredi├źnten voor 4 personen

 • 300 gram risotto rijst
 • 100 ml bier (ik gebruikte Jupiler)
 • 900 ml hete groentebouillon
 • 1 middelgrote koolrabi
 • 1 sjalotje
 • 2 teentjes knoflook en 1 extra voor bij de garnalen
 • 500 gram grote rauwe garnalen
 • 1 handje gehakte peterselie
 • 75 gram geraspte kaas van camping Lazy of Parmezaanse kaas
 • peper en zout
 • 2 klontjes boter

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt een klontje boter in een ovenvaste pan en fruit daarin de gehakte knoflook en het fijngehakte sjalotje. Schil de koolrabi en snijd hem in kleine blokjes. Doe ze dan bij de knoflook en het sjalotje in de pan. Bak de blokjes een paar minuten mee en voeg dan de rijst toe. Schep op hoog vuur een minuutje om en blus af met het bier. Roer er dan de bouillon door en voeg flink wat versgemalen peper en een beetje zout toe. 
Zet de pan zonder deksel in de oven en laat de risotto in ongeveer 30 minuten gaar en romig worden. Kijk af en toe of het niet te hard gaat. Als het nog niet gaar of te nat is laat je de pan gewoon nog even in de oven staan. Wordt het te droog voeg je nog wat bouillon toe. 
Rasp intussen de kaas fijn. Als de risotto bijna klaar is bak je de garnalen met de knoflook en de peterselie tot de garnalen roze zijn. Bak ze echt maar een paar minuutjes, want anders worden ze taai.
Als de risotto gaar is roer je er het tweede klontje boter door met de geraspte kaas. Leg de garnalen erboven op en serveer zo snel mogelijk.

Een goede risotto is lekker smeu├»g. Op de foto kun je zien dat die van mij eigenlijk al net iets te droog is. Dit kwam doordat ik pas toen de garnalen in de pan lagen zag dat alleen de kop er af was en ze voor de rest nog volledig in de schil zaten. Ze moesten dus weer uit de pan om snel de schillen er af te peuteren. Inmiddels zat de risotto dus net te lang in de oven. De smaak was er overigens niet minder om.  

Als je risotto overhoudt kun je er heel makkelijk kroketjes van maken. Laat de risotto opstijven in de koelkast, rol er met (vochtige) handen kroketjes van en haal ze achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel (of panko). Rol ze daarna nog een keer door ei en paneermeel en bak ze in ongeveer 3 minuten in frituurolie op 175 graden. Zo heb je een heerlijke snack zonder al te veel moeite.
2 opmerkingen:

 1. Wat een leuk en creatief recept! En een hele leuke tip om bier te gebruiken i.p.v. wijn voor risotto!
  http://dekookfabriek.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...