Duizenden1dag: Kaasfondue met bier

woensdag 10 augustus 2016

Kaasfondue met bier

De lekkerste kaasfondue ever at ik ooit bij Bern in Amsterdam; de slechtste ever in Spaarndam. Het is nogal een gokje als je kaasfondue bestelt.
Gelukkig is zelf kaasfondue maken ook niet zo moeilijk als je eenmaal doorhebt hoe het moet. Zorg er altijd voor dat de kaas op kamertemperatuur is en niet te lang kookt. Anders wordt het een rubberachtige toestand en dat wil je niet. Emmentaler trekt goede draden in de fondue, maar geitenkaas of gorgonzola geeft een geheel eigen smaak aan de fondue. Omdat ik geen witte wijn in huis had gebruikte ik bier. Je zou dus ook (droge) witte wijn kunnen nemen in dit recept.Kortom, er zijn heel veel variaties mogelijk. Ga gewoon lekker proberen en kijk welke versie je het lekkerst vindt.

brood met kaasfondue met bier

Kaasfondue


Ingrediënten voor 2 à 3 personen

  • 200 gram Emmentaler
  • 200 gram Gruyère
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 ml bier + beetje extra
  • 2 eetlepels maizena
  • scheutje limoensap (of citroensap)
  • peper en nootmuskaat
  • Turks brood, groenten (bloemkool, broccoli, gebakken hele champignons, paprika enz.) om in de kaasfondue te dopen

Rasp de kaas fijn. Verwarm intussen het bier met de in vieren gesneden teentjes knoflook in een pan met dikke bodem. Als het bijna kookt haal je de knoflook uit de pan. Doe er dan beetje voor beetje de kaas bij. Giet het scheutje limoensap bij (dit helpt bij het binden). Meng de maizena met een beetje bier tot een dun papje. Als alle kaas in de pan zit doe je het maizena papje erbij. Goed roeren en alleen heel zachtjes laten koken. Laat het niet te lang of te hard koken, want dan wordt de kaas rubberig. Nu zou je moeten merken dat het geheel gaat binden. Als dit niet zo is kun je nog een beetje maizena met bier mengen en toevoegen en/of het vuur iets hoger zetten. Voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe. Als het mooi gemengd is kun je de pan opdienen.
Serveer met Turks brood, stokbrood, gebakken hele champignons, bloemkool, paprika enz.

Op de een of andere manier maak ik voor 2 personen altijd te veel. Inmiddels heb ik ontdekt dat je het ook prima een dag later weer kunt opwarmen. Eet het dan weer als kaasfondue, serveer het als dipsausje bij een borrel, in een tosti of gebruik het als kaassaus over groente. Als het nodig is verdun je het nog een beetje, maar pas op dat het niet te dun wordt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...