Duizenden1dag: Kwarkbol met rumrozijnen

zaterdag 13 augustus 2016

Kwarkbol met rumrozijnen

Jaren geleden lagen er ineens kwarkbollen bij de bakker. Een zoet cake-achtig brood dat nog lekkerder is als je er wat boter op doet. Ik zette er tijdens een brunch regelmatig 1 op tafel en volgens mij vindt iedereen hem lekker.
Ik heb in die tijd ook wel eens geprobeerd zelf een kwarkbol te bakken, maar dat werd een veel te massieve bonk die niet lekker was. Toen ik afgelopen vakantie kleine kwarkbolletjes zag liggen ging het toch weer kriebelen en deze keer had mijn kwarkbolbakpoging wel succes.
Ik maakte hem in een vorm van 17 cm en het duurde vrij lang voordat hij gaar was (een sat├ęprikker moet er droog uitkomen als je er in prikt), dus misschien kun je beter een vorm van 20-22 cm gebruiken zodat hij wat lager blijft en dus sneller gaar wordt,

Zorg voor een goede kwaliteit rozijnen. Vers zijn ze vaak lekkerder dan uit een zakje. De rum proef je vrij goed, dus zorg ook hier dat je goede kwaliteit te pakken hebt. Ik gebruik altijd Jamaica rum van Rutte in Dordrecht, maar die is buiten Dordrecht vrij zeldzaam. Je kunt de rozijnen natuurlijk ook in een andere alcoholische drank wellen of anders appelsap of water gebruiken. In warm water zijn ze na een uurtje goed, in koudere drank laat je ze minstens 6 uur liggen. Maar als ik snel wil zijn doe ik de rozijnen met de rum ook wel eens even kort in de magnetron.

kwarkbol met rozijn en rum

Kwarkbol met rumrozijnen


Ingredi├źnten

  • 250 gram kwark
  • 250 gram tarwebloem
  • 1 zakje (15 gram bakpoeder)
  • 140 gram rozijnen (geweld in 6 eetlepels goede bruine rum)
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel olie
  • snufje zout
  • snufje kaneel
  • beetje melk en suiker

Verwarm de oven voor op 190 graden. 
Meng de kwark met de olie, de suiker, het zout en de eieren. Zeef de bloem met de bakpoeder boven het mengsel en roer het met een spatel door tot het net gemengd is. Roer er dan de afgegoten rozijnen door.
Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier (ik vouwde het er zo'n beetje in, hoeft niet heel netjes) en giet het kwarkmengsel in de vorm.
Bak de kwarkbol 20 minuten en kwast dan de bovenkant in met de melk. Bestrooi met fijne suiker en bak dan nog ongeveer 20 minuten tot de kwarkbol goudbruin en gaar is.

De kwarkbol is op de dag van bakken het lekkerst. Als hij wat droger wordt kun je er wentelteefjes van bakken of sneetjes kwarkbrood roosteren in de broodrooster. Ook erg lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...