Duizenden1dag: Okonomiyaki bij Japanese pancake world

zondag 7 augustus 2016

Okonomiyaki bij Japanese pancake world

Uithangbord Japanese pancake world

3 soorten Okonomiyaki


Vorige week gingen Maarten en ik naar een voorstelling in theater Carre in Amsterdam. De voorstelling was al om 19.00 uur afgelopen dus wilden we daarna in Amsterdam een hapje eten. Op internet had ik de Japanse Okonomiyaki van Japanese pancake world gezien en aangezien ik daar nog nooit van gehoord had en ik verwachtte dat we dit wel eens heel lekker zouden kunnen vinden, wilde ik daar eten. Maarten was ook direct enthousiast, dus het plan was snel gemaakt. Onderweg was het enorm druk. Alle eettentjes zaten afgeladen en we vreesden even dat we beter hadden kunnen reserveren. Niets bleek minder waar, want bij Japanese pancake world was maar een tafeltje bezet. De zaak is niet zo groot, maar er was dus plaats genoeg.

Okonomiyaki is typisch Japans streetfood, dat in Japan vaak in heel kleine zaakjes geserveerd wordt. Er is dan alleen een bakplaat met wat barkrukken en de Okonomiyaki hebben zo'n hoge omloopsnelheid dat de plaat er al vol mee ligt zodat ze heel snel klaar zijn.

We werden vriendelijk ontvangen en kregen wat uitleg over de kaart. We konden kiezen uit 3 soorten Japanse pannenkoeken (Okonomiyaki): Osaka-style, Hiroshima-style en Negi-yaki (Scallion Pancake). De basis van een pannenkoek bestaat o.a. uit bloem, eieren, bergaardappel (een soort wortel, die geraspt heel plakkerig is) en geraspte kool. 

Osaka-style: de meest gewone pannenkoek met diverse toppings als kaas, bacon, spinazie, champignons of zeevruchten.
Hiroshima-style: deze pannenkoek wordt met wat dunner beslag gemaakt en heeft meer toppings. Bovendien komen er nog noodles en een gebakken eitje bovenop.Hiroshima-style: in tegenstelling tot de vorige 2 soorten heeft deze pannenkoek geen kool, maar bosui in het beslag.


De bereiding


We kregen het advies op simpel te beginnen. We kozen dus een Osaka-style pannenkoek. Ik bestelde een Butatama (bacon, kaas en champignons) en Maarten nam de Shogayaki special (met gemarineerd rundvlees, wilde spinazie en ui). Omdat de pannenkoek rustig moet garen en best dik is duurt het bereiden ongeveer 30 minuten. Boven kun je zien hoe de chef de pannenkoeken klaarmaakt op de bakplaat. Erg leuk en ik heb dan ook bijna de volle 30 minuten boven de plaat gehangen om te kijken. Eerst gaat het beslag met de geraspte kool, ingelegde gember en nog wat geheime ingrediĆ«nten op de bakplaat.
Dan volgen in etappes de overige ingrediƫnten en wordt de pannenkoek 1 keer omgedraaid.

Okonomiyaki op de bakplaat

Okonomiyaki op de bakplaat


Okonomiyaki (Japanse pannenkoek) op de bakplaat


Serveren


Uiteindelijk volgen dan de sauzen (okonomiyakisaus en mayonaise) en de bonito flakes (gerookte, gefermenteerde en gedroogde tonijnflinters). De Okonomiyaki wordt geserveerd in een schaaltje van gietiijzer dat op de bakplaat warm is gemaakt. Hij wordt dus loeiheet geserveerd en blijft ook lekker lang warm. De pannenkoek ziet er vooral door de bonito flakes indrukwekkend uit. Ze worden ook wel dancing flakes genoemd. In het filmpje kun je zien waarom:Shogayaki special (met gemarineerd rundvlees, wilde spinazie en ui)
Shogayaki special (met gemarineerd rundvlees, wilde spinazie en ui)

Butatama (bacon, kaas en champignons)
Butatama (bacon, kaas en champignons) 


Was het voor herhaling vatbaar?


We vonden het allebei erg lekker. De smaken pasten mooi bij elkaar en ondanks het feit dat het een flinke hap was lag het zeker niet zwaar op de maag. Het is overigens geen enkel probleem als je het niet op kunt. Je krijgt automatisch de vraag of je het restant soms mee wilt nemen naar huis. Lekker om mee te ontbijten. Dat is bij ons niet gelukt. Wij hebben allebei de gehele pannenkoek verslonden omdat we hem te lekker vonden om te stoppen.

Hebben we dan helemaal niets aan te merken? Jawel; de hoeveelheid saus had van mij minder gemogen. Ik ben niet zo'n sauseter en we kregen er 2 volle spuitflessen saus bij, dus een eventueel tekort aan saus hadden we zelf nog aan kunnen vullen.
Verder zou ik uit mezelf niet naar binnen zijn gegaan als ik langs was gelopen. het ziet er niet zo uitnodigend uit. Het is binnen vrij donker en het zou best iets gezelliger mogen. Als de kaarsjes op alle tafeltjes al zouden branden (ons kaarsje werd direct bij binnenkomst aangedaan) zou het er al iets gezelliger uitzien.
De bediening was uitermate vriendelijk en behulpzaam; het eten was heerlijk en we komen hier dan ook zeker nog eens terug als we in Amsterdam zijn.

Japanese pancake world
Tweede Egelantiersdwarsstraat 24A
1015 SC Amsterdam

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...