Duizenden1dag: Popcorn met zoute karamel

vrijdag 19 augustus 2016

Popcorn met zoute karamel

Een paar jaar geleden kocht ik bij de Whole foods in Londen een maiskolf die je in de magnetron kon laten poffen. Die was ik een klein beetje vergeten en was flink over de datum toen ik hem weer vond. Ik ga nog wel proberen of hij het nog doet, maar toen ik bij Xenos deze maiskolf zag liggen heb ik die toch maar gekocht. 
Popcorn maken met zoute karamelsmaak was de missie. Eigenlijk vind ik hartige popcorn het lekkerst, maar omdat ik ook een keer zoete popcorn gemaakt wilde hebben leek me salted karamel een lekkere keuze. Het bleek een gevaarlijk hapje. Zelfs Maarten, die in eerste instantie niet eens wilde proeven ("daar word ik misselijk van"), bleef (toen hij toch proefde) steeds teruglopen naar het schaaltje popcorn in de keuken. 
Het is wel even een klusje. Waar je in een paar minuten een enorme bak gezouten popcorn voor je neus hebt, ben je hier wel ietsje langer bezig. Dit heeft te maken met de caramelsaus en het bakken in de oven. Dat duurt allemaal wat langer. Geen hapje wat je even snel tussendoor maakt dus, maar wel waard om een beetje moeite voor te doen.


Popcorn


Normaal gesproken maak ik popcorn gewoon met mais in een pan met een beetje olie of in de popcornmaker boven een houtvuurtje
Deze keer gebruikte ik dus de gekochte maiskolf . Het werkt heel simpel. Je stopt de maiskolf in de lengte in de bijgeleverde papieren zak en maakt hem dicht met de tie rip. Dan doe je de zak in de magnetron en laat de mais in 2 minuten op 800 watt poffen. De hoogste stand van onze magnetron is 750 watt en na 2 minuten poffen ging het in de zak nog zo druk tekeer dat ik het proces nog met (uiteindelijk) een minuut verlengd heb. Dat was dus toch net te lang. Een klein gedeelte van de popcorn (vooral rondom de kolf) was verbrand. Gelukkig kon ik de rest nog goed gebruiken.
Voordeel van deze popcorn is dat de popcorn lekker droog en krokant is omdat je geen vet hoeft te gebruiken. Nadeel vind ik dat het op deze manier snel verbrandt. Dit zou ook kunnen komen doordat de zak geen ruimte had om rond te draaien in de magnetron. Ik zou een volgende keer de zak iets kleiner kunnen maken.Karamelsaus


Ingrediƫnten

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 30 ml water
  • 80 ml slagroom
  • 40 gram roomboter
  • fleur de sel

Doe het water met de suiker in een pan met dikke bodem. Roer even door en verwarm dan zonder roeren tot het mengsel kookt. Laat koken tot het karamelkleurig is. Als het te donker wordt smaakt het bitter, dus laat het niet te lang koken. Verwarm de slagroom en doe die bij de karamel. Voorzichtig, want het gaat nogal bruisen. Roer goed door en laat nog een paar minuten koken. Laat het mengsel een beetje afkoelen en roer er dan de boter door. Je hebt nu caramelsaus die ook erg lekker is op een pannenkoek, door de yoghurt, over ijs enz. 
Terwijl de saus afkoelt maak je de popcorn.

Popcorn met gezouten caramel


Ingrediƫnten

  • popcorn
  • karamelsaus
  • beetje olie om in te vetten

Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht op 130) Doe de popcorn in een met wat olie ingevette kom. Giet er langzaam de (evt nog een beetje warme) karamelsaus overheen terwijl je de popcorn omroert zodat de saus zich goed verdeelt. Kiep de popcorn met de saus dan op een bakplaat met bakpapier en zet het een kwartier in de oven. Schep af en toe om.
Laat de popcorn afkoelen terwijl je het af en toe omschept en probeer niet alles in een keer op te eten.
Sterkte!De karamelsaus wordt gloeiend heet! Pas dus op voor spetters en met proeven. 
De karamelsaus heeft nogal de neiging aan de pan te plakken. Je krijgt hem makkelijk schoon door hem met heet water te weken. De suiker lost dan op en je kunt de pan met wat sop afwassen.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...