Duizenden1dag: Foodblogswap: bananencake met amandel en crème d'ipomée

vrijdag 28 oktober 2016

Foodblogswap: bananencake met amandel en crème d'ipomée

Deze maand maakte ik deze heerlijke bananencake van het blog Bijna net zo lekker als thuis voor de foodblogswap. Bijna net zo lekker als thuis bestaat al sinds 2009 en er staan inmiddels heel veel recepten op de site. Het kostte dus even tijd om te beslissen wat ik zou maken deze maand. Toen ik verzon dat ik in elk geval de overrijpe bananen van de fruitschaal wilde gebruiken, was ik er al snel uit dat het deze bananencake ging worden. Ik paste de cake iets aan door zelfrijzend bakmeel te gebruiken, amandelen toe te voegen en de havervlokken weg te laten. Ook gebruikte ik de Crème d'ipomée van Aicha die ik eens gekregen heb in een foodybox. Wat een verrassend lekker spul is dat zeg! Het is zoete aardappelconfiture en smaakt een beetje naar caramel.


bananencake met amandel en Crème d'ipomée



Bananencake amandel en Crème d'ipomée



Ingrediënten

  • 100 gram rozijnen
  • 2 el bruine rum
  • 1 eetlepel custard
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl zout
  • 125 gram boter, gesmolten
  • 150 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 150 gram (liefst overrijpe) banaan, fijn geprakt
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 30 gram amandelen in stukjes voor door het beslag
  • 20 gram amandelen in stukjes voor op de cake
  • 10 theelepels Crème d'ipomée van Aicha (€ 1,49 bij AH)
  • springvorm van 23 cm

Doe de rozijnen in een bakje en giet de rum erbij. Verwarm ze eventueel even in de magnetron en laat staan totdat je ze nodig hebt of laat ze wat langer weken.
Verwarm de oven voor op 170 C (hetelucht 150 graden). 
Klop de gesmolten boter en suiker door elkaar in een kom.Voeg 1 ei toe en klop tot het ei is opgenomen. Voeg dan het andere ei toe en klop weer. Klop de geprakte banaan en het vanille-extract erdoor. Spatel in gedeeltes het zelfrijzend bakmeel en het zout erdoor. Laat de rozijnen uitlekken en meng ze met de custard. Spatel ze dan samen met de amandelstukjes door het beslag.
Leg een velletje bakpapier op de bodem van de springvorm en klik dan de rand erop. Vet de rand in met een beetje boter en verdeel het beslag over de bodem. Leg de Crème d'ipomée in hoopjes op het beslag en strijk ze een beetje uit. Strooi er tenslotte de overgebleven amandelstukjes over.
Bak de cake in 35-40 minuten goudbruin en gaar. De cake is gaar als een cocktailprikker die erin gestoken wordt er nagenoeg schoon uitkomt. 

Bij mij heeft de cake zeker 10 minuten langer in de oven gestaan.

De Crème d'ipomée van Aicha heb ik gekregen in de foodybox van Kroon op het Werk. De mening over het product is geheel van mijzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...