Duizenden1dag: Kefir en kefircake

woensdag 12 oktober 2016

Kefir en kefircake

Kefir had voor mij lange tijd een hoog geitenwollensokkengehalte. Ik kan het me vooral van vroeger herinneren en dan associeer ik het met de eerste biologische winkels en vage plantjes in een pot op het aanrecht. Maar kefir is hip aan het worden. Het is me al een paar keer op een markt aangeboden in een proefglaasje en ook de Turk om de hoek heeft het in de schappen staan. Eigenlijk vind ik het nog best lekker ook. Het is een gefermenteerde drank met de dikte van dunne yoghurt en het smaakt een beetje fris, maar niet zo zuur als karnemelk. Het verschil met karnemelk en yoghurt is dat je in kefir gisten en meerdere soorten rechtsdraaiende bacteriën vindt die niet in karnemelk en yoghurt voorkomen. Het schijnt ook enorm goed voor je darmen je spijsvertering te zijn, dus dat is ook nog mooi meegenomen. Als je niet goed tegen lactose kunt kan kefir de lactosevertering bevorderen, waardoor kefir wellicht beter te verdragen is.

pot, houdbare melk in een pak en zakje kefirkorrels

Er zijn 2 soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Waterkefir is meer een soort frisse limonade, waar melkkefir meer een zuiveldrank is. Beide soorten worden gemaakt van een plantje en zijn vers of in gedroogde vorm te krijgen.

Op de vraag van Kefir.nl of ik eens melkkefir zou willen proberen om thuis te maken zei ik uit nieuwsgierigheid direct ja. Ik kreeg een zakje gedroogde kefir opgestuurd en ging aan de slag. In de verpakking zitten 3 kleinere zakjes, elk goed om een keer kefir van te maken. De inhoud van 1 zakje los je op in een liter houdbare melk (koemelk of sojamelk). Je laat dit dan 24 uur op kamertemperatuur staan. Daarna kun je het drinken. Van iedere liter kefir haal je 3 eetlepels kefir af waarmee je weer nieuwe kefir kan maken. Met 1 zakje kun je 4 tot 6 weken vooruit.

Ervaring


De kefir werd een dag later al geleverd met een prima beschrijving. Ik deed een zakje in houdbare melk en wachtte af. Na 24 uur konden we eindelijk proeven. Maarten vond het erg lekker en ik vond de smaak van de kefir op zich goed, maar persoonlijk drink ik hier toch niet zomaar een glas van weg. Dit heeft veel te maken met mijn enorme aversie tegen houdbare melk (iets met scoutingkampen van lang geleden). Ik zou het dus nog eens met een ander soort melk kunnen proberen.

Mogelijkheden


Je kunt natuurlijk nog veel meer met kefir doen dan het alleen puur drinken. Ik heb het deze keer in een cake gebruikt, maar zou er nog wel eens American pancakes of wafels mee willen bakken, Je kunt het verwerken in smoothies met banaan zodat het lekker zoet wordt of ijs mee maken.En als je brood bakt kun je eens kefir gebruiken ipv melk. Dus ook als je het niet puur wilt drinken zijn er legio mogelijkheden. Ik ben dus nog niet klaar met kefir.

kefirkorrels en houdbare melk

pot met kefir


Kefircake


Deze kefircake met kokos was erg lekker. Het was jammer dat de oven er halverwege de baktijd mee stopte, maar gelukkig kwam de cake toch goed de oven uit. Hij was alleen wat minder gerezen, maar was gelukkig nog wel lekker smeuïg.

kefircake

kefircake


Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 175 gram zachte boter
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 1,5 theelepel vanille-extract
 • 0,5 theelepel zout
 • 250 ml kefir op kamertemperatuur
 • 50 gram gemalen hazelnoten
 • 75 gram geraspte kokos
 • 40 gram rozijnen
 • 1 eetlepel custard
 • 3 eetlepels bruine rum

Extra
 • 3 eetlepels room
 • 2 eetlepels kokos

Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de rozijnen een kwartiertje (of langer) in de rum.
Mix de boter en de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Klop er dan 1 voor 1 de eieren door. Doe het zout bij het zelfrijzend bakmeel. Voeg dan om en om steeds een beetje karnemelk en zelfrijzend bakmeel bij je beslag en roer het intussen voorzichtig door. Laat de rozijnen even goed uitlekken, meng ze met de custard en roer ze samen met de gemalen hazelnoten en de kokos door het beslag.
Bak de cake in ongeveer 30 - 40 minuten gaar. Controleer de gaarheid door met een satéprikker in de cake te prikken. Als er geen beslag meer aan kleeft is de cake gaar.

De oventijd kan iets afwijken. Terwijl ik 2 cakes in de oven had ging de oven ongemerkt uit. Hij gaf een foutmelding aan waarvan we nergens konden vinden wat er aan de hand was en hoe we het op moesten lossen. Uiteindelijk hebben we de stroom er even afgehaald en daarna deed hij het weer. Toen waren we wel een kwartier verder. Maar de oven deed het weer en de cakes waren gelukt.

Als je zelf met kefir aan de slag wilt kun je eens kijken op de site van kefir.nlIk heb dit product toegestuurd gekregen, maar de meningen in dit artikel zijn geheel van mezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...