Duizenden1dag: Franse frietjes (French fries)

zaterdag 25 maart 2017

Franse frietjes (French fries)

Mijn moeder bakt niet alleen de lekkerste boterkoek, maar ook de lekkerste patat van de wereld. En nee, dat is niet overdreven.
Toen mijn zus en ik klein waren bakte mijn vader bakte de patat. We kregen dan altijd wat voorgebakken patat op een schoteltje met een beetje zout en vonden dat bijna net zo lekker als de frietjes die helemaal afgebakken waren. Na zijn overlijden nam mijn moeder het patat bakken over en zij heeft ze zelfs nog naar een hoger plan weten te tillen.

Belangrijk om ze goed te krijgen is de juiste aardappel en de juiste temperatuur. En natuurlijk het voorbakken niet vergeten. Waar je ze in bakt is ook niet onbelangrijk. Mijn moeder gebruikt Diamant vloeibaar frituurvet, maar ossewit is eigenlijk het lekkerst. Dit kun je tegenwoordig niet overal meer kopen, vandaar het vloeibare alternatief.

Wij vinden dunne frites het lekkerst, maar je kunt de aardappels ook dikker snijden en iets langer bakken. Na de eerste keer bakken moeten de frietjes nog slap en niet echt verkleurd zijn. na de tweede keer bakken goudbruin en knapperig.

Franse frites (French fries)


  Franse frietjes


  Ingrediƫnten

  • Bonken (vraag de aardappelboer op de markt; het zijn volgens mij vaak kleibinten)
  • Diamant vloeibaar frituurvet (of nog lekkerder ossewit)

  Schil de aardappels en spoel ze af. Zet een kom koud water klaar om de gesneden frites straks in te doen.
  Snijd de aardappels met de hand of met een fritessnijder tot Franse, dunne frietjes (ongeveer 7 mm) en bewaar ze tot je klaar bent met snijden in de kom water. Laat ze uitlekken en droog ze in een schone theedoek.
  Verhit het vet tot 160 graden en bak de patat 3 minuten voor, Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen. Bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat afbakken.
  Bak de patat 3 a 4 minuten af op 180 graden en laat ze voor het serveren nog even uitlekken op keukenpapier.

  Waar ik pepernoten en kruidnoten nooit door elkaar zou gebruiken, maak ik er met patat lekker een potje van. Patates frites, pommes frites, French fries, Franse frietjes, friet, pata, het maakt me allemaal niet uit. Al verwacht ik wel dunne friet als er Franse frietjes beloofd worden.

  2 opmerkingen:

  1. Hartelijk dank voor de complimenten. Zit hier met een grote glimlach achter de computer
   Je moeder

   BeantwoordenVerwijderen

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...