Duizenden1dag: Groene dumplings met varkensgehakt

zondag 11 december 2016

Groene dumplings met varkensgehakt

In Berlijn at ik Dumplings van Dr To's. Daar deed ik het idee op eens te variëren met de kleur van het deeg. Ik maakte deeg met spinazie voor een groene kleur en dat lukte erg goed. Maarten is niet zo'n fan van dumplings, maar deze vond hij de lekkerste ever. Nou, dan maak ik ze voortaan toch groen.

Groene dumplings met varkensgehak



Groene dumplings met varkensgehakt



Ingrediënten


Deeg
  • 500 gram bloem (+een beetje extra)
  • 1 snufje zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 150 ml kokend water
  • 200 gram ontdooide diepvriesspinazie
  • 2 eetstokjes om te roeren


Vulling
  • 500 gram varkensgehakt
  • 3/4 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1,5 theelepel maizena
  • 2 theelepels zout
  • 1,5 theelepel kristalsuiker
  • 1,5 theelepel gemalen witte peper
  • 1,5 eetlepel Shaoxing-rijstwijn
  • 1,5 theelepel donkere sojasaus
  • 1,5 theelepel lichte sojasaus
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 3 eetlepels water
  • 6 bosuitjes
  • 2 paprika's
  • 1 wortel (100 gram)
  • 3 theelepels geraspte gemberwortel
  • 3 tenen knoflook


dipsaus

  • 1 theelepel sesamolie
  • 1,5 theelepel sambal
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 teentje knoflook

Meng de spinazie met een staafmixer met het water. Mix tot het goed glad is. Om te voorkomen dat het deeg te nat wordt begin je met 3/4 deel van het mengsel in een kom bij de bloem, het zout en de olie te doen. Meng het deeg met 2 eetstokjes goed door elkaar en voeg spinaziewater toe tot je een mooi deeg hebt dat niet al te erg plakt. Kneed het deeg dan minstens 10 minuten. Leg het deeg 20 minuten in een plastic zakje op kamertemperatuur te rusten.

Intussen maak je de vulling. Meng het gehakt met het natriumbicarbonaat, de maizena, het zout, de kristalsuiker, de peper, rijstwijn, sojasaus, sesamolie en water. Meng goed en doe er dan de fijngesneden groenten bij. Nog een keer goed mengen en dan tot gebruik in de koelkast zetten.

Dan ga je verder met het deeg.
Neem een bolletje deeg en rol dat uit tot een worst. Snijd die worst in stukjes, duw ze een beetje in de vorm van een vierkant en leg ze op het snijvlak neer.
Dan druk je ze plat en zou je ongeveer de vorm en grootte van een bitterkoekje moeten hebben. Rol dan aan iedere kant van je deegballetje met de houten rolstok naar het midden toe, zodanig dat de zijkanten van het deeglapje dun wordt en de binnenkant iets dikker. Dit is omdat je de zijkanten op elkaar drukt bij het vouwen en je anders heel veel deeg proeft op de vouwkant. Dit is niet zo lekker. 
Dan leg je een deegplakje op je hand en doet er een lepel vulling op. Niet te veel, want dan vouw je de vulling eruit en plakt het deeg niet goed aan elkaar.

op de hand liggende open spinazie dumpling met hoopje vulling erop

Dan vouw je de randen tegen elkaar aan en drukt het deeg goed aan. Hier (foto's) en hier (filmpje) kun je zien hoe je dat doet.


rauwe groene dumplings op een bakplaat, klaar voor de vriezer


Je kunt dumplings koken, bakken of stomen. Ik vond zelf de gebakken en gestoomde dumplings het lekkerst. Ze zijn ook bevroren in een minuut of 10 klaar dus het is een erg snelle maaltijd als je de voorbereidingen eenmaal gehad hebt. Als de dumplings klaar zijn kun je ze invriezen en later bevroren gebruiken. Vries ze wel los van elkaar in op een dienblad of iets dergelijks; anders plakken ze enorm aan elkaar. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een diepvrieszak of -doos doen.
Serveer de dumplings met een sojasausje om ze in te dopen


groene dumplings met varkensgehakt

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...