Duizenden1dag: Simpele steak sandwich

vrijdag 23 december 2016

Simpele steak sandwich

Tussen de enorme overload aan kerstrecepten op alle foodblogs is deze steak sandwich misschien een vreemde eend in de bijt. Maar het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat je met kerst een dag alleen bent. Omdat dat zo uitkomt, omdat je geen zin hebt in al het kerstgedoe of om wat voor reden dan ook. Dan maak je gewoon een ontzettend lekker broodje voor jezelf, als troost of verwennerij. Lekker onder een dekentje op de bank, glaasje wijn erbij, leuke film op. 

Eigenlijk ben ik helemaal geen fan van biefstuk (ook niet van wijn trouwens), maar nadat ik eerst in Rotterdam en later in Berlijn een heerlijk broodje steak at, was ik om. Zo'n broodje moest ik zelf ook eens maken. Het is natuurlijk wel van belang dat je voor goede biefstuk gaat, anders eet je daarna nooit meer een broodje steak.

Thuis gingen we vroeger iedere vrijdag naar de paardenslager in Dordrecht voor biefstuk voor mijn oma en voor onszelf. We aten op zaterdagavond vaak biefstuk op brood en in mijn herinnering gebeurde het regelmatig dat ik in het weekend mijn bed uit kwam 's avonds laat en mijn ouders dan biefstuk etend in de woonkamer aantrof. Maar die herinnering zal wel wat vertekend zijn in de loop der jaren. Misschien zaten mijn ouders wel vaak samen biefstuk te eten, maar zo vaak kwam ik mijn bed niet uit 's avonds. Ik lag liever stiekem te lezen onder mijn dekbed.
Die biefstuk op brood is overigens ook de reden geweest dat ik uiteindelijk helemaal afhaakte. Ik ben nl een paar keer zo misselijk geweest van de jus (omdat ik die zo lekker vond) dat ik jaren geen biefstuk meer gegeten heb.


Steak sandwich


Ingrediënten voor 1 persoon

  • 125 gram biefstuk
  • (geklaarde) boter en/of olie om in te bakken
  • peper en zout
  • handje sla
  • 1 eetlepel kruidenboter
  • broodje of 2 sneden brood

Laat de koekenpan (geen anti-aanbakpan, want die mogen niet zo heet worden) goed heet worden en doe er dan de olie bij. Bak de biefstuk in ongeveer 6 minuten medium rare en laat het vlees een paar minuten rusten in een stuk aluminiumfolie. Je kunt de biefstuk ook in boter bakken. Gebruik dan het liefst geklaarde boter (boter die beter tegen hitte bestand is) of zorg er voor dat de pan niet te heet wordt zodat de boter verbrandt. Als je een scheutje olie bij ongeklaarde boter doet verbrandt de boter ook minder snel.
Intussen snijd je het broodje doormidden. Rooster de snijkant van het broodje (of de boterhammen) even onder een grill, op een toaster of in een pan. Besmeer de geroosterde kant met de kruidenboter en leg er wat sla op. Bestrooi het vlees met peper en zout, snijd het in plakjes en beleg het brood ermee.

Je kunt natuurlijk allerlei variaties op dit broodje bedenken. In plaats van kruidenboter kun je ook (truffel)mayonaise of bijv. pesto gebruiken. Je zou er nog komkommer, tomaat of champignons op kunnen doen. Als je echt los wil kun je er nog wat kaas op smelten. En gekaramelliseerde uien zijn hier ook heerlijk bij. Kortom, met dit broodje kun je helemaal los.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...