Duizenden1dag: Slagroomtruffels met rum

vrijdag 2 december 2016

Slagroomtruffels met rum

Het kan nog net voor pakjesavond. Als je deze truffels maakt heb je een topkadootje voor de zoete lekkerbek. Ze zijn niet ingewikkeld te maken en ze zijn echt heerlijk. Je hoeft ze natuurlijk niet met rum te maken, een andere drank kan ook. Of laat de drank er gewoon uit als je liever geen alcohol gebruikt.
Slagroomtruffels met rum


Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 75 gram slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel bruine rum
  • genoeg chocolade om de hoopjes in te kunnen dopen
  • cacao

Schraap het merg uit het vanillestokje en leg merg en stokje in een steelpannetje. Doe de suiker en de slagroom erbij en verwarm op laag vuur terwijl je af en toe roert tot de suiker is gesmolten. Roer de rum erdoor en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen de boter tot het lichtgeel en luchtig is. Ga net wat langer door dan nodig is en zet de mixer op de hoogste stand. Giet er dan in een dun stroompje het slagroommengsel bij terwijl je rustig door blijft kloppen. 
Hierna zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt hoopjes of worstjes spuiten met een spuitzak, maar je kunt het mengsel ook iets op laten stijven in de koelkast en er dan met 2 lepels hoopjes van scheppen. Ik gebruikte de spuitzak om worstjes op bakpapier te spuiten, maar het mengsel gleed daar erg op door. Je kunt het dus beter op een glazen snijplank of een bord doen. Zet de hoopjes in de vriezer tot ze bevroren zijn. Bij mij was dat al na een half uur.
Smelt intussen de chocolade au bain-Marie (zet de kom met chocolade op een pan kokend water waarbij de onderkant van de kom het water niet mag raken) op heel laag vuur of in de magnetron. Zet een bakje met cacao klaar. Zorg dat je bakje groot genoeg is; je moet de truffels erdoorheen kunnen rollen.
Als de chocolade gesmolten is doop je de hoopjes 1 voor 1  in de chocolade waarna je ze even laat uitlekken boven de pan. Dan rol je het hoopje door de cacao en laat je het hard worden. Als de chocolade hard is leg je de truffel op een bord. Hoe groter je bord cacao, hoe sneller je kunt werken. Het kost je wat meer cacao, maar je kunt dan aan de zijkant van het bord de truffels hard laten worden.
Bewaar de truffels in de koelkast (of in de vriezer als je jezelf wilt behoeden voor een overdosis).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...