Duizenden1dag: februari 2016

zondag 28 februari 2016

Foodblogswap: appeltaart met whiskey-mascarpone room

De foodblogswap van februari bracht mij bij Zoet en Verleidelijk; een blog vol heerlijke zoete recepten. Ik had ze best allemaal willen maken, maar dat leek me toch een beetje overdreven. Ik koos uiteindelijk voor deze appelplaattaart; vooral omdat Maarten zo blij wordt van appeltaart en het alweer best lang geleden was dat ik er 1 had gebakken. Aangezien Maarten de taart in zijn eentje soldaat moest maken heb ik de helft van de ingrediënten gebruikt en de taart in 2 kleine vormen gebakken. Zo kon ik er makkelijk eentje invriezen. Ik gaf mijn eigen draai aan dit recept door de rozijnen te weken in Whiskey (ik gebruikte Connemara) en er nog wat gehakte amandelen over te strooien. Bij de taart serveerde ik whiskeyroom met mascarpone en slagroom. 


appeltaart met whiskey-mascarpone room

Appeltaart met whiskey-mascarpone room


Ingrediënten voor de taart

  • 300 gram bloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 270 gram koude roomboter
  • 125 gram fijngehakte walnoten,
  • 70 gram rozijnen
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 5-6 grote Elstar appels
  • 60 g kristalsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 50 gram amandelstukjes of -schilfers


Ingrediënten voor de room

  • een scheut van de whiskey waar de rozijnen in geweekt hebben
  • 75 gram slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 1 eetlepel poedersuiker
appeltaart

Rooster de walnoten even in een droge koekenpan. Daar worden ze extra lekker van. Laat de rozijnen weken in een scheutje whiskey.
Doe de bloem samen met de basterdduiker, de vanillesuiker en het snufje zout in een kom.
Snijd er met 2 messen 250 gram van de boter door.Kneed het deeg tot het wat samenhangender wordt en voeg dan de walnoten toe. Kneed het deeg tot een bal.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten in schijfjes of stukjes.
Meng de kristalsuiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Roer even goed door zodat het kaneelsuiker mengsel goed verdeeld is over de appel.
Doe de appels samen met 20 gram koude boter in een ruime (wok)pan en verwarm dit op laag vuur. Bak ze 4-5 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze zacht zijn en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Duw/rol het deeg op de bakplaat uit. Druk het deeg ook tegen de randen van de bakplaat omhoog.
Verkruimel het amandelspijs boven een kom en klop deze met de eieren los. Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Spreid de appel uit over het amandelspijs.
Bak de taart in het midden van de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven en laat deze op de bakplaat afkoelen.


Mix de slagroom lobbig en voeg dan de suiker toe. Klop nog even door en voeg als de room bijna stijf is de mascarpone en de whiskey toe. 

vrijdag 12 februari 2016

Tosti met kaassaus

Als je deze kaasbroodjes in het klein maakt houd je vulling over. Je kunt die vulling opwarmen en een beetje dunner maken met wat bouillon of melk en dan als groentensausje gebruiken. Dat is al erg lekker, maar je kunt met zo'n restje ook deze fantastische tosti maken.


Tosti met kaassaus


Ingrediënten voor 1 persoon

  • 2 boterhammen
  • restje kaasvulling
  • handje geraspte kaas (liefst een beetje pittige)
  • beetje boter

Besmeer een boterham met de kaasvulling en strooi er wat geraspte kaas over. Smelt een beetje boter in een koekenpan en bak de tosti op laag vuur tot de kaassaus gesmolten is en de buitenkant goudbruin. Of je bakt de tosti in een tosti-apparaat. 

dinsdag 9 februari 2016

Röstiburger uit Streetfood & snacks

Hier plaatste ik de review van het boek Streetfood & snacks van Stevan Paul en vandaag krijgen jullie van mij een recept uit het boek. Ik maakte de röstiburger omdat ik erg benieuwd was hoe deze smaken bij elkaar uit zouden pakken. Appel en ui als topping, gecombineerd met kip, ham, aardappel en dan alles ook nog op een broodje kaas. Het resultaat was verrassend lekker. Niet heel uitgesproken, maar gewoon een fijne combi, waar je overigens wel wat werk aan hebt. Ik vind dit broodje een typisch voorbeeld van comfortfood; een stevige hap waar je enorm blij van wordt. Het was wel jammer dat ik niet genoeg geduld meer had om de kaas te laten smelten. Ik was bang dat het (afbak)broodje te veel uit zou drogen en de rookkaas wilde maar niet zacht worden. Het smaakte er niet minder om, maar voor het zicht was het leuker geweest als de kaas er lekker overheen droop.
Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan (zie schuingedrukte tekst onderaan post) en had geen idee welke hoeveelheid msp is bij de baking soda en de tijm. Ik ben maar uitgegaan van een theelepel. Het bleek later een mespunt te zijn.


Röstiburger


Ingrediënten voor 4 burgers

  • 2 kipfilets
  • 4 dunne plakken luchtgedroogde ham
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 appel
  • 1 rode ui
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 takje tijm (of 1 mespunt gedroogde tijm)
  • 1 grote vastkokende aardappel (ca 300 gram)
  • 1 mespunt baking soda
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 rustieke broodjes
  • 8 plakken raclettekaas

Verwarm de oven voor op 60 graden. Snijd elke kipfilet schuin in 4 plakken. Snijd de ham in de lengte doormidden en wikkel de repen om de plakken kip. Bak ze in een koekenpan met antiaanbaklaag in hete olijfolie aan iedere kant 4-6 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Leg de kip op een schaal en houd afgedekt warm in de oven.
Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appel en snijd hem in plakken. Snijd de ui in ringen.
|Doe alles in de koekenpan met het braadvet van de kip en bak 8 minuten. Snijd het halve teentje knoflook fijn, trek de tijmblaadjes van het takje en bak ze de laatste 2 minuten mee. Leg het mengsel op de schaal bij de stukken kip.
Schil de aardappel en rasp hem fijn. Meng de baking soda erdoor en een beetje peper. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Knijp de aardappelmassa uit en leg hem in 8 porties in de koekenpan. Druk de rösti's een beetje plat en bak ze op een gemiddelde temperatuur aan iedere kant in 4 minuten knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er zout over.
Snijd de broodjes horizontaal doormidden, leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat met bakpapier en beleg alle snijvlakken met raclettekaas. Schuif ze in de oven en laat de kaas smelten. leg rösti, stukken kip, appel en ui op de onderste helft van de broodjes. leg de bovenkant erop en geniet ervan.

In plaats van kipfilet gebruikte ik kippendij, de appel sneed ik in kleine plakjes voor het gemak, de raclettekaas heb ik vervangen door rookkaas en ik gebruikte afbakbroodjes.

zaterdag 6 februari 2016

Review: streetfood & snacks van Stevan Paul en Daniela Haug

Foodtrucks zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd in Nederland al zien we ze vooral op festivals. Het zou leuk zijn als we ze in het dagelijks leven wat meer in het straatbeeld tegen zouden komen. Maar je kunt de gerechten uit de foodtrucks natuurlijk ook gewoon zelf maken.

Het boek Streetfood en snacks is hierbij een bron van inspiratie. Het staat vol met recepten voor broodjes, burgers en andere heerlijkheden die je over het algemeen zo "uit het vuistje" kunt eten.



Ik word altijd blij van foto's bij recepten en in dit boek is naast ieder recept een paginagrote, eetlust opwekkende foto geplaatst. Dat maakt dat ik het grootste gedeelte van de recepten het liefst direct uit zou willen proberen. Ook spreekt de binnenomslag met de inhoudsopgave me erg aan. Die ziet er op het eerste gezicht een beetje uit als een menukaart.

Hoofdstukken


Het boek begint met een hoofdstuk KLASSIEKERS. Hier vind je bruschetta's, steak-baguette en andere belegde broodjes, maar ook quesadilla met chilibonen, cheddar en spinazie; lahmacun; pita gyros of een Engelse wrap met kip en kerriemayonaise.

Dan volgt er een hoofdstuk met BURGERS. Wat dacht je van een chili-burger of een gebakken garnalenburger met gebakken perzik en krokante bacon? Of heb je toch liever een Koreaanse runderburger met kimchi? Keuze genoeg uit dit gevarieerde burgeraanbod.

In het hoofdstuk TOAST & SANDWICHES staan klassiekers als BLT, croque-monsieur en wentelteefjes, maar als je meer avontuur wilt kun je ook gaan voor een peanutbutter & jelly sandwich, de meatball marinara of een Katsu sando uit Japan.

HOTDOGS & ROLLS staat vol met broodjes. Het bevat o.a. broodjes hot dog, een lobster roll waar je direct trek van krijgt en een Po'boy sandwich met gefrituurde garnalen die ik gelijk op mijn "nog eens te maken" lijstje heb gezet.

Het hoofdstuk BROODMAALTIJDEN & SNACKS vind ik persoonlijk minder inspirerend. Het broodje roerei, garnalensalade, gebakken camembert of raclettekaas kennen we wel. Wel leuk vind ik dat je bij het broodje braadworst ook het recept voor de worst krijgt.

Daarna volgt EROVER, ERONDER, EROP, ERBIJ. Recepten van sauzen als ketchup, barbecuesaus en teriyakisaus, maar ook mayonaise, pesto, sambal en piccalilly. Ingelegde chips, knapperige uienringen en diverse salades maken dit hoofdstuk tot een zeer interessant onderdeel van het boek. Het hoofdstuk sluit af met recepten voor diverse broodsoorten.

In mijn enthousiasme ben ik direct aan de slag gegaan met dit boek. Ik begon met het maken van bagels. Het recept klopte prima, maar ik vond de bagels niet luchtig genoeg.

Daarna maakte ik de rostiburger. Die was erg lekker (recept volgt later deze week), maar daarin stond de afkorting msp. Wat is toch een msp tijm en een msp baking soda? Ik heb er een theelepel van gemaakt, want dat leek me qua hoeveelheid goed, maar je zou je dit soort dingen niet moeten afvragen bij een recept. Overigens kan dit aan mij liggen, want toen ik in een facebookgroep vroeg wat msp kon betekenen kreeg ik direct antwoord dat het een mespunt was.

Ondanks de kleine kanttekeningen kan ik dit boek zeer aanbevelen. Ik kan er nog veel inspiratie uithalen en ga zeker met de recepten aan de slag.



Boek
Streetfood & snacks
Auteur
Stevan Paul
Illustraties
Daniela Haug
Uitgeverij
Deltas Centrale uitgeverij
Prijs:
€ 24,95
isbn
9789044743975










Ik kreeg dit boek opgestuurd van Deltas Centrale uitgeverij, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.


donderdag 4 februari 2016

Aardappelschotel met prei en mettenworst

In Duitsland kocht ik mettenworst. Ik verheugde me enorm op een ontbijt met een broodje metworst, maar mettenworst bleek toch iets anders. Die moet je nl eerst garen, voordat je het eet. Dompertje, maar niet getreurd; de worst ging gewoon mee naar huis.
Eenmaal thuis kwam ik de mettenworst weer tegen toen ik een maaltijd wilde maken met restjes uit de koelkast. Ik wist niet goed hoe ik de worst moest klaarmaken en uiteindelijk heb ik hem maar als een rookworst behandeld. Dat werkte prima. Ik heb de worst 20 minuten geweld in bijna kokend water en vervolgens in stukjes gesneden door de ovenschotel gedaan. Je kan de mettenworst vervangen door rookworst of chorizo, maar stukjes salami of braadworst zijn er ook lekker in.

aardappelschotel met prei en mettenworst

Aardappelschotel met prei en mettenworst


Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 2 preien
  • 2 mettenworstjes 
  • 5 eieren
  • 4 eetlepels Turkse yoghurt
  • 4 eetelepels Philadelphia light (of iets dergelijks)
  • 50 gram geraspte kaas
  • peper en zout
  • scheutje olie 

Wel de worst 20 minuten in water dat net niet kookt. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kook de  aardappels 10 minuten voor en rasp ze grof. Snijd de prei in ringen en bak ze even in de olie. Snijd de worst klein en bak de stukjes even mee met de prei. Bestrooi het mengsel met peper. Vet een ovenschaal in met een beetje olie.
Doe de helft van de geraspte aardappel in de ovenschaal; bestrooi met peper en zout en verdeel de prei en de worst erover. Bestrooi met de geraspte kaas. Verdeel de rest van de aardappel erover en bestrooi met peper en zout.
Kluts de eieren met de yoghurt en de roomkaas. Giet het over de ovenschotel en beweeg de ovenschaal een beetje heen en weer zodat het eimengsel zich goed verdeelt.
Zet de ovenschotel ongeveer 45 minuten in de oven.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...