Duizenden1dag: maart 2016

donderdag 31 maart 2016

Foodblogswap: zalmrolletjes

De zalmrolletjes die ik uitkoos voor de foodblogswap van maart konden mooi op tafel tijdens de paasbrunch ter ere van de verjaardag van Maarten. 
Ik mocht deze maand kiezen van het blog Foodless van Carlijn. Carlijn heeft 2 voedselintoleranties en ging daardoor op zoek naar glutenvrije en lactosevrije recepten om toch lekker te kunnen blijven eten. Dat is haar goed gelukt en naast recepten vind je op haar blog bijv. ook tips voor glutenvrij buiten de deur eten.
Ik maakte de zalmrolletjes met de ingrediënten die ik al in huis had en deze versie is niet lactosevrij. Ze waren wel lekker. Het was jammer dat de zalm die ik had in wat onhandige plakjes verdeeld was. Ik kreeg het roommengsel niet zo goed uitgesmeerd en daardoor zat er vrij veel roomkaas in het midden. Prima om met een broodje of toastje te eten, maar als je ze zonder iets erbij wilt eten adviseer ik je om vierkantige plakken zalm te nemen en de rolletjes op te rollen met uitgesmeerde roomkaas. De verdeling zalm en roomkaas is dan beter.



Zalmrolletjes


Ingrediënten

  • 50 gram mascarpone (op kamertemperatuur)
  • 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 200 gram gerookte zalm (in plakjes)
  • peper
  • 2 eetlepels verse platte peterselie (fijngesneden)
  • plastic folie

Meng de mascarpone met de roomkaas en breng op smaak met peper en peterselie. Verdeel de zalm over het plasticfolie en verdeel het roomkaas mengsel erover. Je kunt het als een worstje in het midden leggen of uitsmeren over de zalm. Rol de zalm met de roomkaas met behulp van het plasticfolie op tot een rol en draai de zijkanten van het folie rond. Zo heb je een verpakte zalmworst. Leg de rol in de koelkast tot het geheel goed stevig is en snijd de rol dan in plakjes.

dinsdag 22 maart 2016

5 keer gevulde eieren

Deel 3 van de inspiratieblogs met brunchrecepten met ei bestaat  uit verschillende soorten gevulde eieren (klik hier voor deel 2 en hier voor deel 1). Je kunt natuurlijk gewoon gevulde eitjes maken door het eigeel van gekookte eieren te mengen met wat mayonaise, mosterd, peper en zout en dat in het eiwit spuiten. Daar is niets mis mee, want als ik die op tafel zet zijn ze binnen een mum van tijd op. Origineler is het om ook eens een variatie te serveren. Ik verzamelde er 5 voor je. Ze passen niet alleen heel goed op de brunchtafel, maar je kunt ze ook eens serveren als voorgerecht of gewoon als hapje bij de borrel.


Italiaanse gevulde eieren


Andrea van 4pure vraagt zich op haar blog af hoeveel je maximaal uit beleefdheid aan gevulde eieren mag eten. Deze Italiaanse gevulde eieren met balsamico en pancetta mocht ze helemaal alleen opeten en dat deed ze dan ook. Zo lekker waren ze.




Uova tonnate


Een heel ander soort eitje maakte Kookgek Wilma door tonijn en kappertjes toe te voegen. Deze
uova tonnate vindt Maarten denk ik erg lekker.


Gevulde eieren met Hollandse garnalen


Christien van Oesters en Uien maakte met Hollandse garnalen gevulde eieren. Dat moet ik zelf ook maar eens proberen; misschien zelfs nog met kleine stukjes avocado erdoor.


Gevulde eieren met avocado


Wat een mooie kleur hebben de gevulde eieren met avocado van My Food Blog. Ze zien er zo lekker voorjaarsachtig uit.


Gevulde eieren met gerookte zalm


Gerookte zalm mag ook niet ontbreken bij een Paasbrunch. Maar in een gevuld eitje is die zalm net een beetje anders dan anders. Dit recept is van Keukenliefde


Dit was deel 3 van de brunchrecepten met ei. Genoeg inspiratie voor de komende Pasen denk ik zo.
Alle bloggers heel erg bedankt voor alle recepten!

zondag 20 maart 2016

5 keer miniquiches

Deel 2 van de gerechten met ei voor de paasbrunch (klik voor deel 1; klik voor deel 3). Ik vind het fijn om niet zo veel op het laatst te hoeven doen. Het is al druk genoeg op een dag dat je eters krijgt. Daarom koos ik voor de toevoeging van deze mini hartige taartjes voor de brunch. Je kunt ze prima een dag van te voren te maken (of zelfs nog langer van te voren als je ze invriest). Op de dag zelf hoef je ze dan alleen maar even op te warmen (of je eet ze koud, want dat is meestal ook lekker). Ze hoeven niet knetterheet. Vaak zijn ze lauw het lekkerst.


Ik gebruik hier de termen quiche en hartige taart door elkaar. Volgens mij is een quiche met zanddeeg gemaakt en kun je voor hartige taart diverse deegsoorten gebruiken. Ook zou een quiche altijd een open bovenkant hebben en kun je een hartige taart ook afdekken met deeg. Ik weet er het fijne niet van en gebruik dus beide termen. Ook omdat de bloggers van de recepten dat zelf ook gedaan hebben.

Bij een hartige taart met een vrij natte vulling kun je wat paneermeel over de bodem strooien voor je de vulling toevoegt. Het paneermeel kan dan wat overtollig vocht opvangen. Bij bladerdeeg prik ik altijd de bodem voor het vullen even in met een vork zodat de bodem beter gaart.

Miniquiches met gamba


Deze miniquiches met gamba maakte ik met kerst als voorafje, maar ze passen ook uitstekend bij de paasbrunch. Er zit o.a. puntpaprika en gamba in en ze zijn niet zo zwaar door de toevoeging van yoghurt.


Miniquiches met kip en feta


Deze miniquiches van  Ellouisa Cooking lijken me zo lekker dat ik ze misschien zelf ook wel serveer bij de paasbrunch. Ik ben namelijk gek op kip en feta. Dan zou ik wel de kipfilet vervangen door kippendij, want die blijft zo lekker sappig.


Gezondere miniquiches 

Zijn de gerechten bij de paasbrunch jou al snel te machtig, dan moet je deze miniquiches van My Food Blog eens proberen. Minder zwaar door de vervanging van slagroom door melk en geen bladerdeegbodem, dus veel minder vet.


Snelle miniquiches van krokante broodbakjes


Deze snelle mini-quiche van krokante broodbakjes van Es' Factory hebben een originele bodem, nl brood. Gevuld met ham en kaas en die combinatie is natuurlijk altijd goed. Let op dat ze niet te hard gaan (zowel met bakken als met eten :-) )



Mini geitenkaas quiches


De quiches van Lush Life bevatten pecannoten, geitenkaas, vijgen en honing. Kortom; als je deze quiches presenteert kom je met iets bijzonders voor de dag.



En dan als bonus nog een 6e tip:

Mini qehakt-courgette quiches


Deze hartige taart met gehakt en courgette van mijn eigen blog is altijd een groot succes. Je hebt iets meer bladerdeeg nodig als je er mini taartjes van wilt maken, maar verder kun je hetzelfde recept gebruiken. Neem alleen kleine vormpjes (of gebruik een muffinvorm).


dinsdag 15 maart 2016

10 brunchgerechten met ei

Maarten is dit jaar met Pasen jarig. Traditiegetrouw organiseren we met zijn verjaardag een brunch voor de familie en deze keer wordt dat dus een paasbrunch. Ik vind het natuurlijk het leukst om ieder jaar weer andere gerechten op tafel te zetten. Omdat ik wel wat inspiratie kon gebruiken plaatste ik een oproepje voor brunchgerechten met ei (het is tenslotte Pasen) in een facebookgroep voor foodbloggers. Ik kreeg vervolgens zo veel reacties dat ik besloten heb er 3 posts aan te wijden.
Komende week post ik 5 verschillende gevulde eieren en komen er 5 soorten mini quiches online.
En vandaag neem ik jullie mee voor een eierbrunch tour langs de diverse foodbloggers.

brunchgerechten met ei van diverse foodbloggers

10 brunchgerechten met ei


Bacon-ei broodjes


We beginnen met de bacon-ei broodjes van Season with love. Ze zijn koud ook lekker en dus handig van te voren te maken.

bacon-ei broodjes

Marokkaans roerei


Safrana Argana serveert een Marokkaans roerei dat uitstekend smaakt met warm geroosterd brood.


Marokkaans roerei


Oeufs en cocotte


Bij Een lepeltje lekkers krijg je oeufs en cocotte. Die zien er super schattig uit en zijn erg lekker met zalmsoldaatjes.


oeufs en cocotte

Egyptische Shakshouka



De Egyptische Shakshouka van Waymadi eet je in Arabische landen als ontbijt. Bij Waymadi krijg je platbrood als bestek eet je het zo met de hand uit de pan. Maar het kan natuurlijk ook gewoon met een lepel.


Egyptische shakshouka

Mosterd-eitjes


Cécile van De smaak van Cécile zet deze mosterd-eitjes op tafel. Lekker met tuinkers, dat mij altijd aan pasen doet denken. Ik weet ook niet waarom.

mosterd eitjes

Peyinirli omlet


Mijn mixed kitchen levert deze peynirli omlet, een Turkse omelet met Turkse witte kaas en groene kruiden. Door die kruiden ziet dit gerecht er prachtig uit.

Peynirli omlet

In sojasaus gemarineerde eieren


Christine van Oesters en uien laat ons deze in sojasaus gemarineerde eieren proeven. Extra lekker met een likje chilisaus.

in sojasaus gemarineerde eieren


Mexican egg cups


Het wordt misschien al wat overdadig, maar we stoppen toch ook even bij Keukenatelier voor deze prachtige Mexican egg cups

Mexican egg cups


Chinees roerei met tomaat


Roerei doet het altijd goed bij ontbijt of brunch en deze Chinese versie met tomaat is daar geen uitzondering op. Je vindt het recept op aziatische-ingredienten.nl waar je overigens een schat aan informatie over producten uit de toko vindt.


Chinees roerei met tomaat

Gepocheerde eieren in rode wijnsaus



Om het af te maken proeven we ook nog even deze gepocheerde eieren in rode wijnsaus van Gereon's keuken thuis

Gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Nu eerst maar even een paar dagen uitbuiken en dan gaan we door met deel 2 miniquiches en deel 3 gevulde eieren.


vrijdag 11 maart 2016

Popcorn met gerookt paprikapoeder en selderijzout

Er zijn tegenwoordig veel smaken kant en klare popcorn te koop. Misschien zijn ze nog wel lekker ook? Maar waarom zou je je smaakjes popcorn niet gewoon zelf maken? Ik maakte deze popcorn met met een beetje pit door er gerookt paprikapoeder en selderijzout over te strooien. De hoeveelheden zijn een beetje naar smaak. Ik gebruik als regel dat ik de bodem van de pan grotendeels (dus niet helemaal, dan poffen ze niet meer allemaal) bedek met maiskorrels. De kruiden meng ik in een kommetje en ik gebruik dan de hoeveelheid die ik lekker vind. Uitproberen dus.

popcorn met gerookt paprikapoeder en selderijzout

Popcorn


Ingrediënten

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 50 gram pofmais
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel selderijzout

Verwarm de olie met 2 maiskorrels in een pan (liefst met dikke bodem) op middelhoog vuur. Doe de deksel op de pan en wacht tot de korrels poffen. Haal ze uit de pan en strooi de overige mais in de pan. Deksel erop en dan kan het poffen beginnen. Een glazen deksel is natuurlijk het leukst, want dan zie je wat er gebeurt in de pan. Meng intussen de paprikapoeder met het selderijzout. Schud de pan af en toe een beetje en wacht tot het poffen bijna stopt. De pan is dan ook meestal gewoon vol. Als je te lang wacht verbrandt de popcorn. Doe de popcorn in een kom en strooi het kruidenmengsel erover.

Als je geen (pittig) gerookt paprikapoeder hebt kun je ook gewoon paprikapoeder gebruiken.

dinsdag 8 maart 2016

Voorgerecht met zalm en avocado

Eenvoudig maar lekker gerechtje voor de paasbrunch of als voorafje bij het paasdiner. Je kunt het gerust een paar uur van te voren klaarmaken. Let erop dat je lekkere truffelmayonaise hebt, want ik heb inmiddels een aantal niet te eten varianten in huis gehad. Ik vind zelf die van Jean Baton het lekkerst.Je kunt ook gewone mayonaise of knoflookmayonaise gebruiken.


Voorgerecht met zalm en avocado


Ingrediënten voor 4 personen

  • 100 gram zalm
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel (goede) truffelmayonaise
  • peper en zout
  • 4 kleine glaasjes
  • toast of licht geroosterd brood

Snijd de avocado en de zalm fijn. Houd een paar stukjes zalm apart om te garneren. Meng de stukjes zalm en avocado met de mayonaise en roer goed door elkaar. Breng op smaak met peper en indien nodig een beetje zout. Verdeel over de glaasjes en garneer met de stukjes zalm die je apart had gehouden.Serveer met de toast of het geroosterde brood.
Je kunt dit mengsel ook prima als borrelhapje op een toastje serveren.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...