zaterdag 30 april 2016

Foodblogswap: Shakshuka

De foodblogswap bracht mij in april bij het blog De wereld op je bord van Elianne. Hier vind je authentieke wereldgerechten die je prima thuis kunt maken. Je kunt zoeken op land en op gerecht, wat ik een erg leuke insteek vind. Ik kwam al snel bij de shakshuka uit, want die stond al een tijdje op mijn eindeloze "nog eens te maken" lijstje. Het is een Arabisch ontbijtgerecht en je kunt er eindelioos mee variëren. Maar niets houd je natuurlijk tegen deze shakshuka als lunch of avondmaaltijd te eten. 
De koriander verving ik door peterselie om de simpele reden dat ik wel peterselie en geen koriander in huis had. Wij vonden het een uitstekend gerecht en ik ga het onthouden voor onze kampeertripjes. Dit kun je namelijk prima op een vuurtje maken. 


Shakshuka

Shakshuka


Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 grote ui 
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1 rode peper 
  • 1 rode paprika 
  • 1 blik tomaten 
  • 3 verse tomaten 
  • 100 gram feta 
  • 4 eieren 
  • 4 eetlepels platte peterselie
  • 1 theelepel komijn 
  • 2 theelepels ras el hanout (kun je hier niet aankomen, gebruik dan 1 tl komijn extra en 1 tl paprikapoeder) 
  • 0,5 theelepel kaneel 
  • scheutje olie om in te bakken
  • Turks brood voor erbij (ander brood kan natuurlijk ook)


Snijd de rode peper en knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de paprika in stukken en de verse tomaten in blokjes.

Doe een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper even aan. Voeg de komijn, ras-el-hanout en kaneel toe en bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens de paprika, verse tomaten en bliktomaten toe. Laat het mengsel met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen.

Verkruimel daarna de feta over de tomatensaus. Maak hierin vier kuiltjes en breek de eieren erboven. Laat het mengsel nog 8-10 minuten op laag vuur koken (met deksel op de pan) tot de eieren zo gaar zijn als jij ze lekker vindt . Het eiwit moet wel gestold zijn; de dooier mag zacht.

Hak de peterselie fijn en bestrooi het gerecht ermee. Serveer direct. Lekker met Turks brood.

Ik gebruikte uit voorzichtigheid een halve rode peper, maar het had best wat pittiger gekund. Volgende keer dus gewoon een hele peper.

woensdag 27 april 2016

Culiperslunch 2016

Vorige week was ik bij de Culiperslunch, een bijeenkomst voor Culinair journalisten, bloggers en andersoortige influencers. Tijdens dit evenement presenteren producenten zich op uiteenlopende manieren aan het schrijvend publiek. Er wordt volop gekookt en geproefd; uitgeverijen showen de nieuw uitgegeven kookboeken en je maakt kennis met diverse merken op culinair gebied. Daarnaast is het ook nog eens goed georganiseerd en erg gezellig.


Agroposta


Bij binnenkomst proefde ik de limonadesiroop van Agroposta. Alleen voor de verpakking zou je deze siroop al kopen en het is ook nog eens heel erg lekker. Ik proefde de salie en die vond ik lekker fris. Het fijne van deze siroop is dat er alleen natuurlijke ingrediënten inzitten en dat het niet zo zoet is.
Binnenkort komen er een nieuwe smaak (munt) op de markt en ready to go flesjes in diverse smaken.


Pro Ecuador


Pro Ecuador promoot de Ecuadoraanse gastronomie en dat lukte ze uitstekend met de gerechten die ze presenteerden.

Hart van palm met salsa verde, macadamia noten en pure zongedroogde tomaten.


        Garnalenrol in avocado met frisse salade, dille, selderij, komkommer, bruine boter, mayonaise en gepofte quinoa.     

               Bakbanaan met groene bonen, koude soep met groene bonen, zure room, groene druiven, munt en bakbanaan chips.

Instock


Instock laat met het kookboek Instock Cooking zien hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan.
Door gebruik te maken van conserveringstechnieken als inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken kun je voorkomen dat je eten weg moet gooien. En het is nog leuk ook! En lekker!


Sushi daily


Bij de AH bij mij in de buurt wordt sinds een tijd verse sushi gemaakt en verkocht vanuit een kiosk. Ik ben nog nooit in de verleiding geweest sushi in de supermarkt te kopen, maar door Sushi Daily werd ik aangenaam verrast. Binnenkort misschien toch de supermarktdeur uit met een portie sushi....


ZTRDG


ZTRDG was al een online magazine over echt eten en koken met het seizoen, maar sinds een tijdje kun je ook online verse produkten bestellen. Mijn bestelling is nog onderweg, dus over deze bezorgdienst hoor je over een paar weken meer.


                          

Mijnlijfolie

Deze blikjes olijfolie vielen me gelijk op omdat ik ze er zo mooi uit vond zien. Ook het verhaal erachter vind ik mooi. De olie is gemaakt van 1 olijfsoort, waardoor je kunt ontdekken welke olijfolie je lekker vindt en dan kun je dus op zoek naar olie van die specifieke olijfsoort. Handig op vakantie, want ik vind het altijd leuk om olijfolie mee te nemen, maar vind de keuze altijd lastig. Drie chefs bevelen op de verpakking de 3 verschillende soorten lijfolie aan: Edwin Vinke staat op de verpakking van de olie met hojiblanca, Dick Middelweerd op die met Arbequina en Erik van Loo op die met Picual.


zaterdag 16 april 2016

Tosti met tonijn

Deze tosti ontstond doordat ik mijn overvolle voorraadkast wat leger wilde maken en trek had in een tosti. Het blikje tonijn dat ik vond zou het vast goed doen in combinatie met kaas en een overgebleven tomaat dacht ik zo. En dat klopte. Ik heb nog even getwijfeld over een gesnipperd augurkje, maar dat durfde ik toch niet aan. Achteraf gezien was dat denk ik juist heel lekker geweest. Ik heb bijna het hele blikje verdeeld over de 2 tosti's en dat was vrij veel. Je zou er best 3 tosti's mee kunnen beleggen. Verder was ik uitermate tevreden, want ik vond de tosti prima te eten.

Tosti met tonijn


Tosti met tonijn


Ingrediënten voor 2 tosti's 

  • 4 boterhammen
  • kaas (ik nam extra belegen Beemster)
  • een blikje tonijn op water
  • 1/2 tomaat
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • mosterd
  • peper en zout
  • evt klein klontje boter

Beleg de boterham met tonijn, tomaat, kaas en het sjalotje en bestrooi met zout en peper. Besmeer een andere boterham met mosterd leg die met de mosterd naar beneden op de belegde boterham. Maak dan de volgende tosti op dezelfde manier. Rooster de tosti's in een tosti-ijzer of bak ze in een beetje boter in de koekenpan goudbruin.


vrijdag 8 april 2016

Tosti van Turks brood met buffelmozzarella

Met de paar tomaatjes van Looye uit de foodybox die ik nog had liggen maakte ik deze overheerlijke tosti. Dit was typisch weer zo'n restjeslunch die heel goed uitpakte. Ik had nog een plantje basilicum staan, de tomaatjes , een bol mozzarella en pesto heb ik altijd wel in huis.,De combinatie is natuurlijk ook wel erg klassiek en het moest wel gek lopen wilde deze tosti niet lekker zijn. Maar als we tijdens het eten minstens 3 keer tegen elkaar zeggen hoe lekker we zitten te eten, dan kun je ervan uitgaan dat je dit zelf ook gewoon moet maken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zorg wel dat je goede ingrediënten hebt, want met plastic mozzarella en smakeloze tomaten kan het natuurlijk nooit iets worden.



Tosti van Turks brood met buffelmozzarella


Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 stukken Turks brood
  • 1 bol buffelmozzarella
  • ongeveer 5 kleine tomaatjes
  • paar blaadjes basilicum
  • versgemalen peper
  • 3 eetlepels pesto (naar smaak)

Snijd het brood open en besmeer een helft met pesto. Snijd de mozzarella in schijven en beleg de pesto helft ermee. Scheur de blaadjes basilicum in stukjes en verdeel ze over de mozzarella. Snijd de tomaten in plakjes en leg ze er bovenop. Bestrooi met wat peper en klap de stukken brood dicht. Bak ze in een tosti-ijzer. 


zondag 3 april 2016

Winactie: win een hangmat of hangstoel

hangmat hangstoel


Een van de eerste dingen die ik kocht nadat mijn relatie uitging en ik op mezelf ging wonen (zo'n 20 jaar geleden) was een hangmat, die ik vervolgens pontificaal in de huiskamer ophing.
De kinderen van mijn beste vriendin noemden deze hangmat "de hangbak" en ondanks dat ze nog heel klein waren hebben ze het er nu soms nog over. Als zij er niet in lagen lag ik er zelf in. Heerlijk schommelend tv kijken, lekker een boek lezen, muziek luisteren of zomaar wat mijmeren. Wat een topding!

Toen ik weer ging samenwonen ging de hangmat de deur uit. Een hangmat in de kamer is hier wat minder praktisch en op het balkon hebben we ook niet genoeg ruimte. Ik moet het dus doen met af en toe een hangmat tijdens een vakantie.



Tropilex verkoopt niet alleen hangmatten, maar ook hangstoelen. Wat een briljant idee, zo'n hangstoel. Ideaal als je minder ruimte hebt.
De hangmatten en hangstoelen van Tropilex zijn grotendeels gemaakt van 65% polyester en 35% katoen. Het voordeel van een gedeeltelijk polyester hangmat of hangstoel is dat het milieuvriendelijker is dan een 100% katoenen hangstoel. De hangmatten zijn steviger dan andere hangmatten omdat ze wat dikker geweven zijn.





Nu heb ik dus mijn zinnen gezet op een hangstoel. Die past best op het balkon en daar word ik vast ook heel erg blij van! Daar moet ik nog wel even op wachten, want ik heb verzonnen dat dat een mooi verjaardagskado zou zijn en ik ben pas in september jarig.

Winactie


Maar jullie kunnen al eerder in zo'n lekkere hangmat of hangstoel bungelen. Ik mag er nl van Troplilex eentje weggeven!

Wat moet je daarvoor doen? Bijna niets. Laat in een reactie achter waar jij de hangmat zou willen hangen of waarom je blij wordt van een hangmat. Volg je Duizenden1dag op social media, dan krijg je een extra winkans (klik voor volgen op twitter, instagram, facebook, pinterest of bloglovin).

Laat je reactie achter voor zondag 24 april om 18.00 uur. Op maandag 25 april maak ik de winnaar bekend. Vergeet niet je emailadres toe te voegen, anders kan ik je niet bereiken.

En de winnaar is:

                           Esther Pordon

zaterdag 2 april 2016

Panzanella

Een van onze eerste kampeervakanties samen was in Italië. In Toscane om precies te zijn. Daar at Maarten in een heel klein dorpje waar we onderweg doorheen reden een heerlijke salade met geweekt brood en tomaat. Ik kon me haast niet voorstellen dat hij het lekker vond. Nat brood!!!
Hij heeft het in de jaren erna nog met enige regelmaat over die salade gehad. En daarna kwam de vraag of ik die salade niet eens zelf kon maken. Dat was natuurlijk spannend, want hoe kon ik nou evenaren wat hij aan fantastische smaken in zijn herinnering had. Hij kon me niet echt verder helpen, want veel verder dan dat er brood en tomaat in zat kwam hij niet. Kortom, er kwam hier geen panzanella op tafel.
Tot afgelopen week. Want toen ontving ik de foodybox (deze box krijg ik toegestuurd via persbureau Kroon op het Werk), waarin producten zitten om uit te proberen. Helaas was er iets misgegaan met de bezorging en was de box per ongeluk op mijn werk beland. Daar heeft hij een paar dagen gestaan voor ik hem mee kon nemen. Er zaten deze keer voornamelijk houdbare producten in en de schade viel dus mee.

De Looye Subliem tomaatjes die in de box zaten waren gelukkig nog krakend vers. Daar was ik heel blij mee, want deze tomaten zijn zo lekker dat ik ze zelfs uit het vuistje eet. En ik ben niet zo'n tomateneter.
Omdat deze tomaten zoveel smaak hebben durfde ik het aan om er eindelijk de beloofde panzanella mee te maken. Maarten heeft zitten smullen en vond de salade helemaal goed.



Het is altijd belangrijk om een goede kwaliteit ingrediënten te gebruiken, maar bij deze salade helemaal. Zorg dat je een lekkere olijfolie hebt, tomaten met smaak, goede balsamico enz.

Panzanella


Ingrediënten voor 2 flinke maaltijdsalades

  • 125 gram oud wit brood (soort maakt niet zo uit)
  • 175 gram tomaatjes
  • 3 grote tomaten (had ik toevallig nog liggen)
  • 1/2 rode ui
  • 100 gram komkommer in blokjes
  • 75 gram gemengde groene en zwarte olijven
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 teen (gerookte) knoflook
  • ongeveer 10 ansjovisjes (blik of pot)
  • 4 gegrilde paprika's (uit pot of vers)
  • handje veldsla (als garnering)
  • (basilicum)olijfolie
  • balsamicoazijn
  • wat blaadjes verse basilicum
  • peper en zout

Snijd het brood in blokjes en doe ze in een kom. Meng ze met de gesneden tomaten, gesnipperde ui, komkommer, gehalveerde olijven, fijngesneden knoflook, kappertjes, gesneden ansjovisjes en de in stukken gesneden paprika.
Meng goed. Maak een dressing van wat olijfolie met balsamicoazijn. Hoeveelheden zijn in dit geval naar smaak. Giet de dressing over de salade, meng weer goed en breng de salade (indien nodig) verder op smaak met peper en zout. Zet de salade in de koelkast om de smaken in te laten trekken. Ik deed dit 3 uur voordat we gingen eten, maar iets langer of korter kan ook best. 
Leg wat veldsla op een bord, verdeel het broodmengsel erover en scheur de blaadjes basilicum over de salade. Maak af met nog een scheutje olijfolie.

Ik kreeg de tomaatjes van een persbureau, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...