Duizenden1dag: juni 2016

zaterdag 18 juni 2016

Ovenfrites met gestoofde varkenswangen en bloemkool

Vakantie! We gaan over een half uurtje 3 weken met auto en tent op pad richting Krakau (Polen), Slowakije en Budapest (en er wordt er ook nog op ons huis gepast). Ik ben heel benieuwd wat ik daar voor verrassende dingen op eetgebied aan ga treffen en heb al veel adresjes verzameld. Met name in Krakau heb ik al voor minstens 2 weken tips ha ha ha. En er moet natuurlijk ook ruimte zijn voor onverwachte vondsten.
Deze maaltijd komt voort uit onze laatste vakantie (naar Duitsland). We aten in Malmedy heerlijke runderwangen die ik dus thuis ook wilde proberen te maken. Het werden uiteindelijk varkenswangen, maar ze waren er niet minder lekker om. De frites komt uit de oven en de bloemkool zou je ook prima kunnen stomen. Ik gebruikte de Chimay uit de foodybox, maar je kan ook ander bier gebruiken.
Ik weet niet of het lukt om tijdens de vakantie te posten, maar anders kun je je vast verheugen op een overload aan vakantieposts over een week of 4.
Wist je trouwens dat ik van bijna alle vakanties een reisverslag schrijf. Daarin vind je waar we geweest zijn en in het kort wat we gegeten hebben. Je vindt ze onder het tabblad reizen. Uitgebreidere eetverslagen op reis vind je op de pagina index overig.


Ovenfrites


Ingrediënten

  • 3 grote aardappels
  • scheutje olie 
  • zout

Verwarm de oven voor op 240 graden. Snijd de aardappels in fritesvorm. Hoe dunner je ze maakt hoe sneller ze gaar zijn. Maar maak ze niet te dun, want dan worden ze weer snel te hard. Spoel de gesneden aardappels even af onder de kraan en dep ze goed droog met een theedoek. Meng de frites met een scheutje olie en spreid ze uit op een bakplaat met bakpapier (hoeft niet, maar dan blijft de bakplaat schoon). Bak ze in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Halverwege bestrooien met zout en omscheppen.

Stoofschotel


Ingrediënten

  • 8 varkenswangen (ontvliesd)
  • 1 ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 witte boterham
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 flesje chimay
  • ongeveer 2 dl kalfsfond
  • klontje boter
  • 1 bosje samengebonden laurier, tijm en peterselie
  • peper
  • zout
  • evt een paar kastanjechampignons
Snipper de ui en de knoflook.  Bak de varkenswangen in en beetje boter snel op wat hoger vuur rondom bruin. Zet het vuur dan wat lager en laat de ui en de knoflook een paar minuten meebakken. Strooi er de bloem over en roer voorzichtig door. Bestrooi met peper en zout. Voeg de tomatenpuree toe. Warm het bier iets op en giet het bij het vlees. Vul aan met bouillon tot het vlees bijna onder staat. Doe er de suiker en de kruiden bij. Roer even door. Besmeer de boterham met mosterd en leg die op het vlees. Laat zachtjes pruttelen met het deksel op de pan tot de varkenswangen gaar zijn, Dit zal zo'n 2 uur duren. Als het gaar is snijd je de champignons in vieren en laat je ze in de stoofschotel garen. Haal het deksel daarbij van de pan zodat de saus nog iets kan indikken.

Bloemkool

  • 1 halve bloemkool
Verdeel de bloemkool in stukken, was de stukken en kook ze in ongeveer 10 minuten in niet al te ruim water gaar.

vrijdag 17 juni 2016

ZTRDAG

Tijdens de Culiperslunch maakte ik kennis met ZTRDG, een online marktplein vol dagverse producten. Die producten komen rechtstreeks van de producent en zijn knettervers. Het komt dus ook voor dat een product even niet leverbaar is doordat het niet geoogst of gevangen kon worden. Op deze manier maakt ZTRDG hun motto vandaag geoogst, morgen op je bord waar.

Hoe werkt dat nu precies? Je gaat naar de site van ZTRDG. Daar vind je rond de 450 producten van 70 producenten. Je klikt de producten aan die je wilt bestellen en kiest vervolgens wanneer je wilt dat ze bezorgd worden. Het tijdvak waartussen bij mij bezorgd werd besloeg 4 uur. Tussen 18.00 uur en 22.00 uur 's avonds. Er werd keurig een half uurtje van te voren gebeld dat ze er aan kwamen en stipt op tijd stond de bezorger voor de deur. De producten waren netjes verpakt en alle koelverse produkten zaten in een koeltas met koelelementen. Daar wordt overigens statiegeld voor berekend, dus als je eenmalig besteld kun je de boodschappen er beter even uithalen en de koeltas direct mee teruggeven. Je hoeft geen abonnement te nemen en kunt gewoon bestellen wanneer je er zin in hebt.
De producten die ik ontving waren allemaal van uitstekende kwaliteit.
Mijn moeder mocht ook een bestelling doen en ook bij haar verliep het vlekkeloos. Ik kan ZTRDG dus van harte aanbevelen. Op de site vind je overigens ook een enorme hoeveelheid recepten. Handig als je wat inspiratie nodig hebt bij het bestellen.
ZTRDG levert inmiddels in heel Nederland.



Ik kreeg deze produkten opgestuurd van ZTRDG. Het enthousiasme is geheel van mezelf.

donderdag 9 juni 2016

Hattem en Zwolle

Als uitsmijter van de maand mei met alle weekendjes weg zat ik in een huisje in Hattem (ook weer airbnb) met mijn moeder en zus. Dit was een verlaat verjaardagskado voor mijn moeder. We zaten er heerlijk op het terras met een vriendin van mijn moeder die in Zwolle woont, aten barbecue met karbonade, hamburger en garnalen, bezochten de kringloop in Zwolle, het bakkerijmuseum in Hattem, gingen naar museum de Fundatie en tenslotte naar "Pret in het Park" om zondag aan het eind van de middag weer naar huis te rijden. En ondanks de voorspelde regen hielden we het ook dit weekend weer droog.

Kringloopwinkel Deksels


In de kringloopwinkel van Zwolle zit Deksels, waar je in kringloopinterieur iets kunt eten of drinken. Je zit er heel gezellig, de bediening was uitermate vriendelijk en ik verwacht dat het eten er goed is. Het dekseltje dat we bestelden om in elk geval iets geproefd te hebben was in elk geval helemaal in orde. Een dekseltje is een soort cake met een bovenlaag van bruine suiker en kokos. De thee werd geserveerd met losse thee en is te krijgen in minder gebruikelijk smaken als Sencha op of Everything zen en de koffie was warm en prima van smaak.






't Zilveren schaap


Door naar Hattem waar we lunchten bij 't Zilveren schaap. We hadden allemaal een prima broodje en gingen tevreden de deur weer uit.

Drank/ en spijslokaal ´t Zilveren schaap
Markt 10
8051 EZ Hattem
038/8519463



Broodje gerookte biefstuk

Focaccia tostada

Walnotenbrood met geitenkaas en pesto uit de oven

Chapas


Aan het eind van de dag aten we chapas bij een chinees restaurant in de buurt, maar dat was geen aanrader. De loempiaatjes waren overgoten met chilisaus en dus zacht, het vlees was niet slecht, maar onder alles lag hetzelfde groentenmengsel en de gestoomde coquilles waren zo vies dat we ze niet opgegeten hebben. Af en toe zat er iets bij wat wel smaakte, maar hier komen we niet meer terug. Jammer, maar gelukkig was het wel gezellig.




De Fundatie

De volgende dag bezochten we museum de Fundatie in Zwolle (met dat mooie dak en de lelijke duif) voor de expositie van Rob Scholten. Best grappig.


          


Stadscafé Blij

We lunchten met boterhammen met kroket bij Stadscafé Blij op het terras. Wat een leuke zaak is dat. Eten dik in orde, gezellige bediening en ik zou ook met plezier binnen gezeten hebben. Het brood was bijzonder goed, de kroketten perfect gebakken en ik zag tosti´s voorbijkomen waar ik met plezier voor terug zou komen. Om nog maar niet te spreken van de schuimbollen die binnen in de gebaksvitrine lagen.

Stadscafé Blij
Grote Markt 13a
8011LW Zwolle
Tel: 038-4216318



maandag 6 juni 2016

Weekendje kamperen in Baarn

Het weekend na Pinksteren gingen we kamperen met vrienden. We gaan graag naar het scoutingterrein in Baarn omdat je daar op houtvuur kan koken en dus 's avonds ook bij een vuurtje kan zitten. Over het algemeen doen we niet veel meer dan eten klaarmaken en eten ha ha ha. Oh ja boodschappen en naar de kringloopwinkels in de buurt.
Ontbijt bestaat daar over het algemeen uit eieren met spek of tosti's uit de pie iron.en 's avonds hebben we deze keer gebarbecued met spareribs en bavette op het menu. De bavette vooral omdat Maarten niet begreep waarom iedereen daar toch altijd zo lyrisch over was. Tijdens onze vakantie in Frankrijk aten we bavette die nogal tegenviel. Dat was een behoorlijk taaie lap. Geen reclame voor dit over het algemeen juist malse vlees. Maar inmiddels is Maarten overtuigd. We hadden die hele bavette van 2 kilo zo verslonden met z'n allen.
Er is alweer een volgend weekendje in de planning.

Eieren met spek in een gietijzeren pan op het houtvuur

eieren met spek op het houtkacheltje/kooktoestel

tosti uit de pie iron

Bavette op de barbecue

Bavette op een snijplank

Bavette op een snijplank

zaterdag 4 juni 2016

Lekkere weekenden in mei; theater in het bos en een helikoptervlucht

Ik had lekker veel vrije dagen afgelopen maand en daar heb ik dan ook volop van geprofiteerd.
Voor de eerste keer in ik weet niet hoeveel jaar (20 ofzo) gingen we niet kamperen met hemelvaart en alsof de duvel ermee speelde was het prachtig mooi weer. Dat is thuis natuurlijk ook lekker, dus ik heb veel met een boekje op het balkon gezeten en er een relaxed weekend van gemaakt. Mijn moeder kwam een dagje langs, we speelden Kolonisten van Catan met vrienden en we zaten 2 ochtenden een paar uur bij een strandtent in IJmuiden. Op en top genieten.

Hemelvaartweekend


Vooraanzicht van Paviljoen Zeezicht in IJmuiden

Paal met vlaggetjes met daarachter het strand en in de verte de zee

Dag 1 lunchten we bij Paviljoen Zeezicht in IJmuiden. Dat vind ik zo'n fijne plek. Het is er nooit echt druk en bediening en eten zijn prima in orde.

Broodje met mozzarella, tomaat en pesto

Tosti van Turks brood met chorizo en kaas

De volgende dag schoven we voor de lunch aan bij Zilt aan Zee, ook in IJmuiden. Dat was ook goed, al vond ik mijn broodje hete kip niet heel bijzonder van smaak.

broodje hete kip en een broodje carpaccio

Na een lunch op het strand van IJmuiden maakte ik 's avonds deze notenburgertjes met een fantastisch sausje. De burgers waren een beetje droog, dus daar ga ik nog even aan sleutelen.

broodje met notenburgers

Pinksterweekend


Het pinksterweekend brachten we door in Putten. Ik had een airbnb huisje gehuurd op een halfuurtje rijden van het werk van Maarten, zodat hij de eerste 3 dagen na het werk kon komen en overdag ging ik lekker alleen op pad. Donderdag aten we kotelet bonne femme in de tuin (wat een heerlijke luxe en wat een slechte foto).

Kotelet bonne femme
Kotelet bonne femme


Vrijdag aten we bij Fat Alice; een Cajun & Grill steakhouse waar we goed gegeten hebben. Het dessert (Hazelnotenmousse met pecan karamel roomijs, karamelsaus en geslagen room) deelden we samen omdat eigenlijk wel genoeg gegeten hadden, maar het ijs was zeker de moeite waard. Maarten bestelde vooraf garlic bread original met knoflook, olijven, rode ui en kruidenboter. De sneden brood waren Iets te dik gesneden om ze makkelijk te kunnen eten, maar erg goed van smaak. Lekker knoflokerig ook. Ik at prima spareribs met krokante aardappeltjes. Daar werd spinazie met iets kaasachtigs erdoorheen bij geserveerd. Maarten vroeg aan de serveerster wat erdoor zat. Eerst zei ze dat het geheim was, maar later kwam ze vertellen dat de kok had gezegd dat je om het thuis te maken het best kant en klare gratin door de spinazie kon doen. Huh???
De Dixie cajun creole (zacht gekruide runderhaaspuntjes, van de grill en geserveerd op de hete plaat, met paprika, ui, champignons, courgette en oosterse cajun creoolsaus) die Maarten bestelde kon hij door de hoeveelheid bijna niet op, maar hij heeft wel zitten smullen.


Muiurschildering van een trompettist op de muur bij Fat alice

Knoflookbrood met tomaat, knoflook, olijven en kruidenboter
garlic bread original

Spareribs met cajun aardappels
Spareribs


Dixie cajun creole
 Dixie cajun creole

IJs met romige mousse en noten
White nights

Fat Alice

Dorpsstraat 47
3881 BA Putten
Tel: 0341 352646

Helikoptervlucht


Zaterdag ging ik naar de open dag van kasteel De Vanenburg. Daar kon je voor €19,50 in een helikopter mee vliegen.Laat dat nou al een paar jaar op mijn "bucketlist" staan.
Het leek me zo fantastisch om onder draaiende wieken door te lopen en dan met een koptelefoon op de wereld steeds kleiner te zien worden. Ik had me er op voorbereid dat het misschien te druk zou zijn om mee te kunnen, maar het was geen enkel probleem. Om half 2 zou ik de lucht in gaan. Dat betekende 1,5 uur rondslenteren en daarna nog even wachten omdat er getankt moest worden, maar daarna ging ik dan ook. Fantastisch!!! Het was maar 6 minuten, maar nu weet ik hoe het voelt om in een helikopter te vliegen. Maarten was (terecht) stinkend jaloers. Hij moest die dag werken en kon dus niet mee.
Helikopter met bemanning

Achterkant van de piloot met zicht op landerijen door het raam van de helikopter

Waarom kan ik toch niet onthouden dat ik mijn telefoon moet kantelen als ik een filmpje maak?

Net opgestegen


Tijdens de rondvlucht vlogen we langs een regenbui


En toen ging het volgende groepje alweer de lucht in


Vuurol, pizza en ijs in het bos


Zondag gingen we naar Vuurol, een theaterfestival in het bos bij Lage Vuursche. Tijdens een wandelingen kon je diverse vormen van kunst en theater beleven. Het blijft toch altijd bijzonder om theater in bos te zien. We waren niet zo heel erg onder de indruk van de voorstellingen, maar het sfeertje was leuk en tegen de verwachting in bleef het zo goed als droog. Prima dus.

5 vrouwen in het bos die een theatervoorstelling spelen tijdens Vuurol

Midden in het bos stonden ineens diverse kraampjes met o.a. koffie, bier, tosti's en ijs. Dat ijs moest ik proeven. We bestelden limoncello-ijs en chocolade-champagne ijs en daar kregen we geen spijt van. Het limoncello-ijs was lekker fris en het chocolade-ijs smaakte niet te overheersend naar chocolade. Precies goed eigenlijk.

Een bakje met limoncello- en chocolade-champagne ijs

Aan het eind van de dag aten we nog een pizza in Putten.Dit was niet de beste pizza ever, maar na een lange drukke dag vonden we het wel best.

Een bord met daarop een halve zalmpizza en een halve tonijnpizza

Hiermee was de maand nog maar net begonnen, want ik had nog 2 weekendjes weg te gaan in mei.
Een weekendje kamperen met vrienden in Baarn (waarbij we weer op houtvuur kookten) en een weekendje in een huisje in Hattem met moeder en zus. We bezochten daar o.a. het bakkerijmuseum. Verslagen hiervan volgen.

vrijdag 3 juni 2016

Tosti met kerrie-kip

Na een weekendje kamperen bleven er wat Turkse broden over. Ze kwamen uit de vriezer en hadden inmiddels ook al een nacht in het bos doorgebracht. Ik nam ze mee naar huis, want weggooien doen we natuurlijk niet. Maar het verse was er wel zo'n beetje af. Ik maakte er tosti's van. Deze keer met kip en veel Engelse kerrie. Het loont overigens de moeite om op zoek te gaan naar lekkere kerrie. De smaak kan nogal verschillen. Ik kocht erg lekkere bij Amazing Oriental, maar die verkopen het niet meer. Zelf ga ik dus ook weer even op zoek.
Van het overgebleven brood maakte ik paneermeel


Tosti met kerrie-kip 


Ingredienten voor 2 personen

  • 2 stukken Turks brood
  • 2 ontbeende kippendijen
  • 1 sjalotje (of kleine ui)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels Engelse kerrie (of minder als je de smaak iets subtieler wilt)
  • extra belegen kaas
  • peper en zout
  • scheutje olie

Snijd het Turkse brood open en beleg een helft met kaas.
Snijd de kip in stukjes en bestrooi ze met peper, zout en kerrie. Verhit de olie in de pan en bak de kip even op hoog vuur aan. Snipper de ui en knoflook en bak ze op lager vuur mee met de kip totdat de kip gaar is. Verdeel de kip over de stukken Turks brood en bak ze in een tosti-ijzer.

Je zou ook prima stukjes ananas kunnen toevoegen voor je de tosti bakt, of wat blokjes courgette mee kunnen bakken met de kip..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...