zondag 30 oktober 2016

Omelette aux escargots

Natuurlijk is dit gewoon een omelet met slakken, maar omelette aux escargots klinkt voor veel mensen misschien aantrekkelijker. Het weekend van Halloween is uitermate geschikt om eens heldhaftig iets te proberen wat je normaal niet zou doen. Of je doet een skeletpak aan en jaagt je bezoek de stuipen op het lijf met dit gerecht. Ook leuk. Maar ik denk dat je aangenaam verrast wordt. Je zou er nog een paar champignons doorheen kunnen bakken om het minder eng te maken.

Zelf word ik alleen maar blij van slakken. Ik kocht vorig jaar in Frankrijk 2 blikjes met 24 slakken,waar ik nog steeds niets mee gedaan had. Tot ik de foodybox binnenkreeg met een setje kruiden van Simply Spices. Daar zat een buisje kruiden (Bob's green garden) tussen waarvan ik verwachtte dat ze goed pasten bij slakken en ei. Dus aten we als lunch een heerlijke omelet met slakken. De kruiden combineerden inderdaad een goed, maar je kunt er ook persillade voor gebruiken of de slakken bakken in een beetje kruidenboter. 


Omelette aux escargots


Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 eieren
  • 1 blikje slakken (24 stuks)
  • 1 bosuitje
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • kruiden (naar keus Bob's green garden, persillade, mix van peterselie, knoflook, peper en zout)
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • klontje boter om in te bakken
  • peper en zout

Kluts de eieren met een beetje peper en zout. Roer er het grootste gedeelte van de peterselie door en houd de rest achter als garnering.
Snipper het sjalotje en het teentje knoflook en bak ze in een beetje boter. Bak het geklutste ei waarbij je de pan af en toe een beetje heen en weer beweegt. De omelet wordt zo iets luchtiger. Laat even rustig bakken en doe intussen de slakken bij het mengsel in de andere pan. Bestrooi ruim met de kruiden en wat peper. Laat rustig bakken tot de omelet bijna gestold is. Doe het slakkenmengsel op een helft van de omelet en klap de andere helft van de omelet er overheen. Laat nog even bakken tot de omelet bijna helemaal gestold is. Laat hem dan op een bord glijden, bestrooi met de achtergehouden peterselie en serveer direct. Erg lekker met toast met (gezouten) boter.

Wil je de slakken met kruidenboter in een huisje presenteren? Kijk dan even hier.

Het kruidenmengsel kreeg ik in de foodybox van Kroon op het Werk. De mening over het product is geheel van mijzelf.

vrijdag 28 oktober 2016

Foodblogswap: bananencake met amandel en crème d'ipomée

Deze maand maakte ik deze heerlijke bananencake van het blog Bijna net zo lekker als thuis voor de foodblogswap. Bijna net zo lekker als thuis bestaat al sinds 2009 en er staan inmiddels heel veel recepten op de site. Het kostte dus even tijd om te beslissen wat ik zou maken deze maand. Toen ik verzon dat ik in elk geval de overrijpe bananen van de fruitschaal wilde gebruiken, was ik er al snel uit dat het deze bananencake ging worden. Ik paste de cake iets aan door zelfrijzend bakmeel te gebruiken, amandelen toe te voegen en de havervlokken weg te laten. Ook gebruikte ik de Crème d'ipomée van Aicha die ik eens gekregen heb in een foodybox. Wat een verrassend lekker spul is dat zeg! Het is zoete aardappelconfiture en smaakt een beetje naar caramel.


bananencake met amandel en Crème d'ipomée



Bananencake amandel en Crème d'ipomée



Ingrediënten

  • 100 gram rozijnen
  • 2 el bruine rum
  • 1 eetlepel custard
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl zout
  • 125 gram boter, gesmolten
  • 150 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 150 gram (liefst overrijpe) banaan, fijn geprakt
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 30 gram amandelen in stukjes voor door het beslag
  • 20 gram amandelen in stukjes voor op de cake
  • 10 theelepels Crème d'ipomée van Aicha (€ 1,49 bij AH)
  • springvorm van 23 cm

Doe de rozijnen in een bakje en giet de rum erbij. Verwarm ze eventueel even in de magnetron en laat staan totdat je ze nodig hebt of laat ze wat langer weken.
Verwarm de oven voor op 170 C (hetelucht 150 graden). 
Klop de gesmolten boter en suiker door elkaar in een kom.Voeg 1 ei toe en klop tot het ei is opgenomen. Voeg dan het andere ei toe en klop weer. Klop de geprakte banaan en het vanille-extract erdoor. Spatel in gedeeltes het zelfrijzend bakmeel en het zout erdoor. Laat de rozijnen uitlekken en meng ze met de custard. Spatel ze dan samen met de amandelstukjes door het beslag.
Leg een velletje bakpapier op de bodem van de springvorm en klik dan de rand erop. Vet de rand in met een beetje boter en verdeel het beslag over de bodem. Leg de Crème d'ipomée in hoopjes op het beslag en strijk ze een beetje uit. Strooi er tenslotte de overgebleven amandelstukjes over.
Bak de cake in 35-40 minuten goudbruin en gaar. De cake is gaar als een cocktailprikker die erin gestoken wordt er nagenoeg schoon uitkomt. 

Bij mij heeft de cake zeker 10 minuten langer in de oven gestaan.

De Crème d'ipomée van Aicha heb ik gekregen in de foodybox van Kroon op het Werk. De mening over het product is geheel van mijzelf.

zondag 23 oktober 2016

Witte pizza met koolrabi, pesto, serranoham en mozzarella

Een paar keer per jaar ontvangt een groot aantal foodbloggers de foodybox van Kroon op het Werk. Daarin zitten diverse produkten om te proberen. Er zitten regelmatig produkten in die ik niet zo gauw zelf zou aanschaffen, maar die toch verrassend uitpakken. Zo eten wij nog steeds regelmatig een broodje burger de luxe van Tivall met wat sla en knoflooksaus. Die burgers zou ik zelf nooit gekocht hebben, maar we vinden ze heel lekker.

Deze keer zat er o.a. spelt-pizzadeeg van Tante Fanny in waar ik deze witte pizza met koolrabi mee maakte. Eigenlijk vonden we het meer brood dan pizza, maar evengoed was de bodem lekker. Een goed alternatief als je binnen een kwartier een pizza(brood) in de oven wilt hebben na een lange werkdag bijvoorbeeld. Deze pizza is namelijk zo klaar en je gebruikt voor de topping gewoon wat je in huis hebt. Ideaal dus voor restverwerking. Beetje crème fraîche, tomatensaus of roomkaas 
over? Gebruik je dat gewoon als basis. En als topping kun je bijvoorbeeld restjes kip, garnalen, kaas en/of groenten gebruiken. 

Witte pizza met koolrabi, pesto, serranoham en mozzarella


Witte pizza met koolrabi, pesto, serranoham en mozzarella


Ingrediënten

  • 400 gram spelt-pizzadeeg koelvers (Tante Fanny)
  • 2 eetlepels roomkaas (zacht en luchtig monchou)
  • 1 eetlepel verse pesto
  • 1/2 koolrabi in heel dunne schijfjes
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 50 gram serranoham
  • peper, zout en gedroogde oregano

Verwarm de oven voor op 240 (hetelucht 220) graden. Als je een pizzasteen hebt leg je die in de oven. Meng de pesto met de roomkaas en besmeer het deeg met het mengsel.Verdeel de koolrabi over het deeg en strooi de ringetjes bosui erover. Scheur de ham in de stukjes en verdeel over het deeg. Snijd de mozzarella in stukjes en strooi over de pizza. Strooi er wat peper, zout en oregano over en bak de pizza ongeveer 15 minuten in de oven.

Witte pizza met koolrabi, pesto, serranoham en mozzarella

Het formaat van de deeglap is 36 bij 24 cm en was wat ons betreft voldoende voor 2 personen. Je zou de pizza ook in kleine stukjes kunnen snijden om bij een borrel te serveren.
Het koelverse deeg heb ik gekregen; de mening is die van mijzelf.

vrijdag 14 oktober 2016

Tosti met grote garnalen en kruidenboter

Ik kan echt op ieder moment van de dag een tosti eten. Er wordt hier in huis regelmatig ontbeten met een tosti met ham en kaas en ook een tosti in diverse varianten als lunch maakt ons gelukkig.
Tussen de experimenten zit maar zelden een tosti die waar we niet blij van worden.
Ook dit is weer een hele lekkere, die ontstond doordat ik nog een klein restje kruidenboter (roomboter met persillade)  in de koelkast had gecombineerd met trek in garnalen. Ik zou voor de zekerheid niet al te grote garnalen nemen of ze in de lengte halveren, anders worden ze misschien niet gaar. Als je de tosti in een koekenpan maakt zou ik er dan ook even een deksel opleggen.

tosti met grote garnalen en kruidenboter

Tosti met grote garnalen en kruidenboter



Ingrediënten

  • 2 boterhammen
  • 1 eetlepel kruidenboter
  • 9 gepelde rauwe garnalen (diepvries)
  • 2 plakjes kaas

Laat de garnalen ontdooien en dep ze goed droog. Besmeer de boterhammen dun met kruidenboter en beleg ze met de gamba's en de kaas. Doe de tosti in het tosti-ijzer en bak hem goudbruin.


tosti met grote garnalen en kruidenboter

woensdag 12 oktober 2016

Kefir en kefircake

Kefir had voor mij lange tijd een hoog geitenwollensokkengehalte. Ik kan het me vooral van vroeger herinneren en dan associeer ik het met de eerste biologische winkels en vage plantjes in een pot op het aanrecht. Maar kefir is hip aan het worden. Het is me al een paar keer op een markt aangeboden in een proefglaasje en ook de Turk om de hoek heeft het in de schappen staan. Eigenlijk vind ik het nog best lekker ook. Het is een gefermenteerde drank met de dikte van dunne yoghurt en het smaakt een beetje fris, maar niet zo zuur als karnemelk. Het verschil met karnemelk en yoghurt is dat je in kefir gisten en meerdere soorten rechtsdraaiende bacteriën vindt die niet in karnemelk en yoghurt voorkomen. Het schijnt ook enorm goed voor je darmen je spijsvertering te zijn, dus dat is ook nog mooi meegenomen. Als je niet goed tegen lactose kunt kan kefir de lactosevertering bevorderen, waardoor kefir wellicht beter te verdragen is.

pot, houdbare melk in een pak en zakje kefirkorrels

Er zijn 2 soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Waterkefir is meer een soort frisse limonade, waar melkkefir meer een zuiveldrank is. Beide soorten worden gemaakt van een plantje en zijn vers of in gedroogde vorm te krijgen.

Op de vraag van Kefir.nl of ik eens melkkefir zou willen proberen om thuis te maken zei ik uit nieuwsgierigheid direct ja. Ik kreeg een zakje gedroogde kefir opgestuurd en ging aan de slag. In de verpakking zitten 3 kleinere zakjes, elk goed om een keer kefir van te maken. De inhoud van 1 zakje los je op in een liter houdbare melk (koemelk of sojamelk). Je laat dit dan 24 uur op kamertemperatuur staan. Daarna kun je het drinken. Van iedere liter kefir haal je 3 eetlepels kefir af waarmee je weer nieuwe kefir kan maken. Met 1 zakje kun je 4 tot 6 weken vooruit.

Ervaring


De kefir werd een dag later al geleverd met een prima beschrijving. Ik deed een zakje in houdbare melk en wachtte af. Na 24 uur konden we eindelijk proeven. Maarten vond het erg lekker en ik vond de smaak van de kefir op zich goed, maar persoonlijk drink ik hier toch niet zomaar een glas van weg. Dit heeft veel te maken met mijn enorme aversie tegen houdbare melk (iets met scoutingkampen van lang geleden). Ik zou het dus nog eens met een ander soort melk kunnen proberen.

Mogelijkheden


Je kunt natuurlijk nog veel meer met kefir doen dan het alleen puur drinken. Ik heb het deze keer in een cake gebruikt, maar zou er nog wel eens American pancakes of wafels mee willen bakken, Je kunt het verwerken in smoothies met banaan zodat het lekker zoet wordt of ijs mee maken.En als je brood bakt kun je eens kefir gebruiken ipv melk. Dus ook als je het niet puur wilt drinken zijn er legio mogelijkheden. Ik ben dus nog niet klaar met kefir.

kefirkorrels en houdbare melk

pot met kefir


Kefircake


Deze kefircake met kokos was erg lekker. Het was jammer dat de oven er halverwege de baktijd mee stopte, maar gelukkig kwam de cake toch goed de oven uit. Hij was alleen wat minder gerezen, maar was gelukkig nog wel lekker smeuïg.

kefircake

kefircake


Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram zachte boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 0,5 theelepel zout
  • 250 ml kefir op kamertemperatuur
  • 50 gram gemalen hazelnoten
  • 75 gram geraspte kokos
  • 40 gram rozijnen
  • 1 eetlepel custard
  • 3 eetlepels bruine rum

Extra
  • 3 eetlepels room
  • 2 eetlepels kokos

Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de rozijnen een kwartiertje (of langer) in de rum.
Mix de boter en de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Klop er dan 1 voor 1 de eieren door. Doe het zout bij het zelfrijzend bakmeel. Voeg dan om en om steeds een beetje karnemelk en zelfrijzend bakmeel bij je beslag en roer het intussen voorzichtig door. Laat de rozijnen even goed uitlekken, meng ze met de custard en roer ze samen met de gemalen hazelnoten en de kokos door het beslag.
Bak de cake in ongeveer 30 - 40 minuten gaar. Controleer de gaarheid door met een satéprikker in de cake te prikken. Als er geen beslag meer aan kleeft is de cake gaar.

De oventijd kan iets afwijken. Terwijl ik 2 cakes in de oven had ging de oven ongemerkt uit. Hij gaf een foutmelding aan waarvan we nergens konden vinden wat er aan de hand was en hoe we het op moesten lossen. Uiteindelijk hebben we de stroom er even afgehaald en daarna deed hij het weer. Toen waren we wel een kwartier verder. Maar de oven deed het weer en de cakes waren gelukt.

Als je zelf met kefir aan de slag wilt kun je eens kijken op de site van kefir.nlIk heb dit product toegestuurd gekregen, maar de meningen in dit artikel zijn geheel van mezelf.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...