Duizenden1dag: november 2016

dinsdag 29 november 2016

Pittig stoofvlees

Dit recept vond ik op de achterkant van een kleurplaat uit de tijd dat ik nog op een BSO werkte. Dat is inmiddels zo'n jaar of 20 geleden, dus dat recept lag er al eventjes. Ik weet niet eens of ik het wel eens gemaakt had. Het was dus de hoogste tijd om er mee aan de slag te gaan. De eerste versie heb ik in satékroketten verwerkt, maar het vlees was zo lekker dat ik het binnen een week nog een keer gemaakt heb. Deze keer aten we het in combinatie met rijst en paksoi. Maak dit liefst een dag van te voren, want de dag erna is de stoofpot nog lekkerder.

Pittig stoofvlees met paksoi en rijst


Pittige stoofpot


Ingrediënten

  • 500 gram in stukken gesneden runderlappen
  • zout en peper
  • 0,5 dl olie
  • 1 klein gesneden ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassie
  • 1 theelepel sambal
  • 0,5 theelepel laos
  • 1 tomaat in kleine stukjes
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2,5 dl water
  • 1 laurierblad

Bestrooi het vlees met peper en zout. Bak het vlees in de olie en bak dan de ui en knoflook mee tot het net kleurt. Roer trassie, laos, sambal en tomaat door het vlees en bak nog 2 minuten. Vermeng de pindakaas met het citroensap en het water tot glad geheel en voeg het vocht met het laurierblad aan het vlees toe. Zet het vuur dan zo laag dat je af en toe een klein borreltje ziet (met gas op sudderplaatje).Laat het ongeveer 3 uur stoven (met deksel). Het garen kost mij vaak veel langer dan 3 uur en ik zet de pan vaak in de oven op 100 graden. Het wordt dan heerlijk mals, maar staat bij mij gerust 6 of 7 uur op het vuur (en/of in de oven).

Het restant van deze stoofpot kun je ook heel goed gebruiken voor een broodje pulled beef. Laat dan de saus lekker inkoken tot er een smeuiige laag om het vlees zit. Leg dat op een broodje met wat komkommer, augurk en sla en je binnen een mum van tijd zit je zonder moeite te smullen van een fantastisch broodje. 

zondag 27 november 2016

Pho Hanoi in Rotterdam

Sinds ik in Haarlem woon kom ik niet zo heel vaak meer in het centrum van Rotterdam, maar als ik er ben vind ik het altijd leuk om bijzondere eetplekken te ontdekken. Afgelopen week vond ik er samen met mijn zus weer een pareltje: Pho Hanoi bij Blaak. We waren er voorbij gelopen onderweg naar Foodelicious; constateerden dat we nog nooit Vietnamees gegeten hadden en dat dat een alternatieve optie zou zijn voor het avondeten. We waren namelijk van plan om Italiaans te eten in een klein zaakje bij mijn zus om de hoek. Tegen zessen kregen we trek en veranderden de plannen. Het nieuwe plan was eten bij Jamie's Italian eten. Wachtend in de rij stond het idee ons steeds minder aan om in een drukke zaak te zitten en eerst nog te moeten wachten.Ter plekke besloten we terug te lopen naar Pho Hanoi.

Pho Hanoi is een klein zaakje met een ingang aan zowel de Pannekoekstraat als de Botersloot. Er zijn denk ik zo'n 25 zitplaatsen en het heeft een eenvoudige inrichting. Je komt hier om lekker te eten, niet om een avond romantisch te tafelen. Prima, wat mij betreft.

interieur Pho Hanoi

We werden warm onthaald en bestelden 2 gerechten die we samen wilden delen. Als snel werd alles voor ons neus gezet en toen ik mijn telefoon tevoorschijn haalde om foto's te maken werd dat met enthouasiasme ontvangen ("maak gerust wat reclame voor ons").

Ik ben helaas nog nooit in Vietnam geweest en heb geen vergelijkingsmateriaal op Vietnamees eetgebied, maar man, wat was dit lekker!

We hadden Bún Thịt Nướng (Vietnamese vermicelli, varkens bbq vlees, salade en speciale saus) en kregen daarbij een kommetje waarvan we een beetje van de inhoud over de vermicelli konden doen om die extra smaak te geven. Ik ben vergeten te vragen wat het was, maar het smaakte heerlijk. Het vlees was mals en sappig, het gerecht was kruidig, maar niet pittig en de ingredienten waren vers.
Bij de borden kregen we kommetjes zodat we de maaltijden eenvoudig konden delen.

Bún Thịt Nướng (Vietnamese vermicelli, varkens bbq vlees, salade en speciale saus)

Daarnaast bestelden we Cơm thịt bò xào cần tỏi (rijst met rundvlees, selderij, ui en Vietnamese kruiden). Dit gerecht was heel anders van smaak, maar minstens net zo lekker.

Cơm thịt bò xào cần tỏi (rijst met rundvlees, selderij, ui en Vietnamese kruiden)

We moesten natuurlijk ook de loempia's geproefd hebben en ook die waren uitstekend.

Vietnamese loempia's

De gastvrijheid en het enthousiasme van deze mevrouw gecombineerd met het fantastische eten zorgt ervoor dat ik niet kan wachten om er nog eens te eten. Ik weet nu al dat ik dan de springrolls en een kom Noodlesoep ga bestellen.

Gastvrij onthaal bij Pho Hanoi

Pho Hanoi
Botersloot 58 A
3011 HJ Rotterdam
Telefoon: 010-8469308
e-mail: pho.hanoi@hotmail.com

donderdag 24 november 2016

Foodblogswap: oma's appeltaart met speculaaskruiden en amandelen

Talk Nomz to me is de blog van nomznaisseurs Sergio en Linda en ik mocht van dit blog een recept uitzoeken voor de foodblogswap van deze maand. Ze hebben een eigen nomzcabulaire ontwikkeld. Neem maar eens een kijkje om te ontdekken hoe het precies zit met al dat genomz.

Gevoelig als ik ben voor liefdevolle verhalen over oma's viel ik onmiddelijk voor het recept van deze appeltaart. Tegen alle nomziquette in veranderde ik wel het een en ander aan het recept. Deels voor de eigen draai en deels noodgedwongen. Het proces van deze appeltaart verliep namelijk niet helemaal vlekkeloos. 


Het proces


Het begon ermee dat het deeg veel te kruimelig bleef. Hoe ik ook kneedde, het werd geen bal. Na een heel ei toegevoegd te hebben kreeg het gelukkig iets meer vaste vorm, maar uitrollen bleek een best klusje. Uiteindelijk heb ik steeds kleine stukjes uitgerold en die in de vorm gedaan. Lukte ook, dus tot dusver geen echte problemen. Na het verstrijken van de baktijd was de appeltaart nog lang niet klaar; dus toen heb ik de temperatuur wat opgeschroefd. Ik denk dat het kwam doordat ik de conventionele oven gebruikte. Dat had misschien hetelucht moeten zijn. Toch kwam de taart een half uurtje later dan gepland prima uit de oven. So far, so good. Ik had een middelgrote vorm en een minivorm gebruikt en toen we 's avonds de minivorm proefde vond ik de taart te droog. Ter plekke besloot ik dat ik dan ook in het donker geen moeite hoefde te doen voor een foto, want dan ging ik gewoon de volgende dag iets nieuws uitzoeken. 
Maarten vond de taart wel lekker genoeg om hem mee te nemen naar zijn werk de volgende dag, dus dan was het allemaal toch niet voor niets geweest.
Terwijl ik al op Talk nomz to me iets nieuws aan het uitzoeken was kreeg ik een appje van Maarten. De taart kreeg van collega Saskia een 9 en werd een paar minuten later opgewaardeerd naar een 9,5. Huh??? Dan had ik dus toch een foto moeten maken en was de taart misschien toch blogwaardig in mijn versie. Ik rende naar het overgebleven stukje taart van de minivorm en proefde het zelf ook: deze taart was super. Geen spoortje droogheid meer te bekennen, de speculaaskruiden waren lekker ingetrokken en de appel was nog heerlijk sappig. Ik kreeg ook nog een foto doorgestuurd die collega Saskia gemaakt had (mijn dank is groot) en besloot direct de taart toch te bloggen. Eind goed, al goed.

appeltaart

Appeltaart


Ingrediënten

  • 375 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • evt 1 geklutst ei voor door het deeg
  • snufje zout
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 kilo appels (ik nam Elstar, maar Jonagold of goudrenet is ook lekker)
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 75 gram gehakte amandelen
  • paar eetlepels custardpoeder
  • 1 ei om mee te bestrijken
  • evt een scheutje citroensap (tegen het bruin worden van de appel)


Zeef de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden, zout en vanillesuiker boven een kom. Snijd de boter in stukken en doe ze erbij. Kneed met de hand (of in een keukenmachine) tot een samenhangend deeg. Voeg evt ei toe als het deeg te kruimelig is. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Schil en rasp de appels. Om te voorkomen dat de appel bruin wordt kun je een klein beetje citroensap aan de appel toevoegen of wachten met raspen tot het deeg in de vorm zit. Roer de kaneelzuiker en de amandelstukjes door de appel.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beboter een springvorm (28-30 cm). Verdeel het deeg in drie gelijke porties. Rol twee delen deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de springvorm.
Bestrooi de bodem met custardpoeder en schud een beetje met de vorm om het poeder over de bodem te verdelen. Leg de helft van de appel op de bodem en bestrooi dan nog een keer met een laagje custardpoeder. Als alle appel net bedekt is is het goed.
Rol de laatste bol deeg uit en snijd hier lange repen van. Leg de repen met steeds een centimeter tussenruimte op de bovenkant van de appeltaart.Leg een tweede laag repen dwars op de eerste laag zodat je een raster krijgt (uitrollen lukte bij mij niet, dus ik heb worstjes gerold en platgedrukt).
Besmeer het raster met het geklopte ei.
Bak de appeltaart in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar (op 175 graden of  150 graden hetelucht) in het midden van de oven.

zondag 6 november 2016

Review: Sirocco van Sabrina Ghayour

De Brits-Iraanse Sabrina Ghayour is bekend geworden door haar eerste boek Persiana, dat vol staat met gerechten uit het Midden-Oosten. In Sirocco is dit niet anders, maar nu heeft Sabrina de gerechten gecombineerd met de producten, technieken en kookstijlen van het Westen (Sirocco: hete, droge wind die waait van oost naar west, soms omschreven als warm, kruidig en zwoel). Ze benadrukt daarbij dat je je niet aan het recept hoeft te houden, maar dat je gerust een ingrediënt kunt vervangen of weglaten als dat beter uitkomt.

Omslag Sirocco van Sabrina Ghayour

Anders dan mijn blognaam doet vermoeden heb ik niet zo'n ervaring met de keuken van het Midden-Oosten. Toch liep het water me direct in de mond toen ik het boek doorbladerde met mijn indexmarkerblokje binnen handbereik. Binnen een mum van tijd staken er allemaal groene briefjes boven de bladzijden uit en was mijn "ooit nog eens te maken" lijstje een flink stuk langer geworden.

Een greep uit de gerechten


Voor ieder moment van de dag vind je in Sirocco een passend recept. Wat denk je bijvoorbeeld van rostirondjes van flespompoen met een gepocheerd eitje als ontbijt? Of ricottapannenkoekjes met zure kersen, clotted cream en honing?
Voor de lunch kies je uit gerechten als pitabroodjes met spek, wentelteefjes met briochebrood met kardemom of pantosti's met flespompoen, salie en tulum (zoute, Turkse kaas).
Tussendoor wellicht een handje zoete, kruidige noten uit de oven of gebakken vijgen met een eetclubcocktail.
Na de borrel schuif je aan het diner met Georgische kipstoofpot, geroosterde eend, een lamsstoofpot met kweepeer &saffraan of een salade van garnalen, bimi, feta & amandel. Langzaam gegaard buikspek is natuurlijk altijd goed en de slawraps met lamsvlees en pindasaus komen hier ook zeker een keer op tafel.
Het boek sluit af met gebak en zoete traktaties waarbij je o.a. kunt kiezen uit: kruidige cake met pastinaak, walnoot en honing, dadelscones met sinaasappel en kaneel, limoen-basilicumroom, bramentaart en koekjes met pure chocolade en pistache.

Sirocco heeft 240 pagina's en een harde kaft. De foto's zien er aantrekkelijk uit en het boek heeft een handzaam formaat met 2 paginalinten. Ik denk dat dit boek al snel onder de vlekken zit, want hier gaat vaak uit gekookt worden.

Boek
Sirocco
Auteur
Sabrina Ghayour
Uitgeverij
Good Cook
Prijs:
€24,95

Ik kreeg dit boek opgestuurd van uitgeverij Good Cook, maar het enthousiasme is geheel van mezelf.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...