Duizenden1dag: Hartige taart met zalm en prei

maandag 6 februari 2017

Hartige taart met zalm en prei

Als je een week ziek thuis bent en hoestend en proestend op de bank hangt komt er niet zo veel van leuke maaltijden bereiden. Gelukkig is onze voorraadkast en vriezer altijd goed gevuld en kwamen we vrijwel boodschappenloos de week door. Zo maakte ik gisteren deze hartige taart van wat overgebleven prei en gerookte zalm uit de vriezer. Het kostte ook nog eens weinig moeite om de taart te maken en dat komt ook goed uit als je brak bent.

Je kunt hiervoor allerlei restjes groenten gebruiken en de gerookte zalm is prima te vervangen door bijv stukjes kip, chorizo of verse zalm. Variaties genoeg en in ons geval zorgde deze taart gelijk voor 2 maaltijden. Heb ik gelijk snel een makkelijke maaltijd als ik morgen moe thuis kom na mijn eerste dag werken.

plaattaart met gerookte zalm en prei


Hartige taart met zalm en prei



Ingrediënten voor 4 personen

  • pakje bladerdeeg (10 plakjes of 1 rol)
  • 6 eieren
  • 200 gram gerookte zalm
  • 3 stronken prei
  • half bakje kruidenroomkaas
  • 4 eetlepels paneermeel
  • scheutje olie
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden)
Snijd de prei in ringen en was ze goed. Bak de preiringen in het scheutje olie in een koekenpan met een beetje peper en zout tot ze bijna gaar zijn.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat of lage bakvorm en verdeel het bladerdeeg erover. Druk de randen goed aan zodat er geen kieren te zien zijn. Als er geen opstaande randen aan je vorm zitten of de vorm is te groot kun je met wat rolletjes aluminiumfolie onder je bakpapier zelf opstaande randen creeeren. Het gaat erom dat je vulling niet van het deeg afloopt. Je zou het ook zoals op de foto kunnen doen. Laat dan 2 cm deeg aan de randen vrij en vouw de randen over de vulling.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel het paneermeel erover. Dit zorgt ervoor dat je bodem goed gaar wordt.
Kluts de eieren met de kruidenkaas los. Verdeel de zalm en de prei over de bodem en giet het eimengsel erover. Bestrooi met wat peper en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar.

Je kunt hartige taarten na het bakken prima invriezen. Als je een plaattaart gedoe vindt kun je ook een springvorm gebruiken of meerdere kleine vormen om eenpersoonstaartjes te maken. Ik maak ook vaak twee  tweepersoonstaartjes om er een te eten en de ander in te vriezen.

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk en handig altijd die quiches. Altijd een succes bij ons thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier ook altijd een succes. Je kunt er ook zo lekker mee varieren.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...