Duizenden1dag: Foodblogswap: suikerpinda's met kaneel en hazelnoten met cacao en chilipeper

zondag 30 april 2017

Foodblogswap: suikerpinda's met kaneel en hazelnoten met cacao en chilipeper

Deze maand had ik wel een erg leuke foodblogswap. Zoals jullie inmiddels wel zullen weten krijg je bij de foodblogswap een blog toegewezen waarvan je iets maakt. Liefst met een eigen twist. 
Deze maand werd ik gekoppeld aan het blog PaTESSerie van Tessa. Tessa is net weer terug in Nederland na een aantal jaren in Ecuador te hebben gewoond en haar blog staat vol heerlijke en internationale bakrecepten.


Kijk nou eens hoe leuk! Kwam ik Tessa gewoon tegen bij de Culiperslunch een paar weken geleden

Pan de Camote 


Het eerste recept waar ik voor viel was het zoete aardappelbrood (Pan de Camote). Dat ziet er wat oranje uit dus dan kon ik het mooi met Koningsdag posten. Dat was althans het plan. Maar zoals dat gaat met plannen liep het allemaal toch een beetje anders. 
Ik kocht zoete aardappels en kookte ze gaar terwijl het deeg lekker lag te rijzen. In de comments van het recept had ik al gelezen dat de aardappels niet te nat moesten zijn omdat je deeg anders te nat wordt. Dus liet ik de aardappels zorgvuldig uitwasemen voor ik er een puree van maakte. Toen ik de puree door het deeg mengde zag ik al gelijk dat het veel te nat werd. Het was meer een soort beslag dan deeg. Extra bloem erbij dan maar. Daar werd het deeg minder nat van, maar ik durfde er ook niet te veel bloem bij te doen. Dan zou het misschien een erg compact brood worden. De leuke afbreekbroodjes uit het recept waren geen optie meer dus ik stortte heel de boel in een beboterde springvorm. Het moest iets langer in de oven dan gepland, maar het kwam er toch redelijk uit. Het was niet het heerlijk luchtige brioche-achtige brood van Tessa, maar het was zeker goed eetbaar. Toch zat het me niet lekker dat het niet zo goed gelukt was en ik besloot alsnog iets anders te maken voor de foodblogswap. Dat brood ga ik een andere keer nog eens proberen en dan ga ik de aardappels poffen. Misschien dat dat wat vocht scheelt. En misschien voor de zekerheid wat minder vocht in het deeg.
Gesuikerde noten


Daarna maakte ik een onverstandige keus. Ik koos nl voor de gesuikerde pinda's. Die staan al jaren op mijn "nog eens te maken" lijstje (wie van jullie heeft er ook zo'n onuitputtelijk lijstje?) en ik besloot dat dit het moment was. Niet zo slim want ze bleken nogal lekker. Ik heb ze uiteindelijk maar in stukjes gehakt en vermengd met granola om te voorkomen dat ik ze achter elkaar opat. De donkere kon ik nog wel weerstaan, maar die suikerpinda's met kaneel waren echt goddelijk.

Ik maakte dus 2 soorten: hazelnoten met cacao en een beetje chilipeper en pinda's met kaneel.

Gesuikerde pinda's met kaneel en hazelnoten met cacao en chilipeper

Suikerpinda's met kaneel


Ingrediƫnten


 • 200 gram pinda’s (ongezouten, met of zonder vliesje)
 • 100 gram suiker
 • 75 ml water
 • 1 eetlepel kaneel
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Doe het water en de suiker in een pan en verwarm terwijl je af en toe roert tot de suiker gesmolten is. Doe er dan de kaneel bij en roer goed door tot het een goed gemengd geheel is. Doe er dan de pinda's bij en breng het mengsel aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker gaat greinen. Het wordt dan korrelig.Dit kan even duren dus hou vol.
Als de suiker gaat greinen haal je de pan van het vuur. Blijf wel roeren. Stort de pinda's op het bakpapier op de bakplaat en spreid ze uit.
Doe de bakplaat in de oven en laat de pinda's roosteren waarbij de suiker gaat karameliseren. Pas op dat het niet te hard gaat en schep ze zeker om de 2 minuten om.
Haal de pinda's uit de oven als de suiker gekarameliseerd is en laat ze afkoelen. Breek ze van elkaar als dat nodig is.

Hazelnoten met cacao en chilipeper


Ingrediƫnten

 • 200 gram hazelnoten (ongezouten, met of zonder vliesje)
 • 100 gram suiker
 • 75 ml water
 • 1 eetlepel cacao
 • snufje chilipeper
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Doe het water en de suiker in een pan en verwarm terwijl je af en toe roert tot de suiker gesmolten is. Voeg dan de cacao en de chilipeper toe en roer goed door tot het een goed gemengd geheel is. Doe er dan de hazelnoten bij en breng het mengsel aan de kook.
Blijf roeren tot de suiker gaat greinen. Het wordt dan korrelig.Dit kan even duren dus hou vol.
Als de suiker gaat greinen haal je de pan van het vuur. Blijf wel roeren. Stort de hazelnoten op het bakpapier op de bakplaat en spreid ze uit.
Doe de bakplaat in de oven en laat de noten roosteren waarbij de suiker gaat karameliseren. Pas op dat het niet te hard gaat en schep ze zeker om de 2 minuten om.
Haal de noten uit de oven als de suiker gekarameliseerd is en laat ze afkoelen. Breek ze van elkaar als dat nodig is.2 opmerkingen:

 1. Ja zo leuk om je ook nog eens live te treffen! Die hazelnoten, oh... ik moet dat ook eens proberen. En ik zal nog eens kijken naar het recept van Pan de Camote. Ik heb dat in Peru zonder enig probleem kunnen maken en hier in Nederland is het blijkbaar een stuk lastiger. Nu hebben ze in Peru wel 200 soorten aardappel dus wellicht dat de variant daar iets steviger is. Leuk blog en wie weet blog ik binnenkort eens van die van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga de Pan de Camote zeker nog eens proberen. Maar het zou natuurlijk heel goed met de soort aardappel (of de bloem) te maken kunnen hebben.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...