Duizenden1dag: Foodblogswap: knoflook-peterseliebroodjes

zondag 30 juli 2017

Foodblogswap: knoflook-peterseliebroodjes

Iedere maand is het weer een verrassing welk foodblog je toegewezen krijgt voor de foodblogswap. Soms ontdek ik hierdoor een nieuw blog en soms ken ik een blog al, maar is het een mooie aanleiding eens wat beter naar de recepten te kijken. Eef kookt zo kende ik al en ik wist dus al dat het niet mee zou gaan vallen om iets uit te zoeken. Er staan namelijk heel veel lekkere recepten op dit blog. Wat denk je bijv. van bounty-ijs? Of Vietnamees varkensvlees met caramel en wortel uit de slowcooker? 

Helaas is het invrieselement van mijn ijsmachine afgelopen maand leeggelopen en viel ijs maken dus even af. Het gerecht uit de slowcooker ga ik ook zeker nog eens maken, maar voor de foodblogswap koos ik voor dit breekbrood met knoflook en peterselie. Het zijn heerlijk malse broodjes die het lekkerst zijn als je ze vers uit de oven eet. 
Ik gaf er nog een kleine eigen draai aan door er persillade aan toe te voegen, maar deze broodjes waren al zo goed dat ik er verder niets aan veranderd heb. Dit brood ga ik vaker maken en dan varieer ik hooguit nog met de vorm voor de afwisseling. 
Het zijn uitstekende broodjes om te serveren tijdens een barbecue of om mee te nemen tijdens een picknick, want ze hebben geen beleg of sausje nodig.


knoflook-peterseliebroodjes


Knoflook-peterseliebroodjes


Ingrediënten

  • 400 gram tarwebloem 
  • 125 ml warm water 
  • 125 ml halfvolle melk (op kamertemperatuur) 
  • 5 eetlepels roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur) 
  • 1 eetlepel suiker 
  • 1 eetlepel gehakte peterselie 
  • 1 theelepel gedroogde gist 
  • 2 teentjes knoflook 
  • evt 2 eetlepels persillade*
  • flinke theelepel zout (als je persilllade gebruikt is een krappe theelepel voldoende)
Doe het warme water, de gist en de suiker in een kom (of in de keukenmachine) en meng het een beetje met een lepel. Laat dit mengsel een minuut of 10 staan tot het gaat schuimen.
Doe een eetlepel boter, de melk, de persillade en de bloem bij het schuimende mengsel en kneed goed door (met de hand 20 minuten en met de machine 10 minuten). Doe het zout er bij als het deeg bijna klaar is en kneed nog even door. Het deeg moet loslaten van de zijkanten van de kom en niet echt meer plakken.
Verdeel het deeg in gelijke stukken, afhankelijk van hoe groot je de broodjes wilt maken. Ik maakte 8 broodjes, maar je zou ook 14 mini broodjes kunnen maken. Druk ieder deegbolletje plat en vouw dan de zijkanten naar binnen. Je bolt daardoor het deeg op. Leg ze met de bolle kant naar boven op het aanrecht. Leg hier je hand over in de vorm van een kommetje en maak vervolgens draaiende bewegingen. Herhaal dit met alle stukjes deeg. Als het deeg toch nog wat plakt kun je een klein beetje bloem op je aanrecht strooien.

Smelt nu de overgebleven 4 eetlepels roomboter. Zodra de boter is gesmolten voeg je hier de peterselie aan toe, de knoflook en naar smaak zout.

knoflook-peterseliebroodjes voor de foodblogswap

Besmeer de bolletjes brood met een kwastje met dit dit boter/ peterselie/ knoflook mengsel en zorg ervoor dat het gehele bolletje bedekt is. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm die je wilt. Als je 1,5 cm afstand neemt tussen de broodjes zullen ze mooi aan elkaar bakken voor een breekbrood. Als je losse bolletjes wilt leg je ze verder van elkaar. Dek het deeg af met een droge theedoek en laat dit nu ongeveer 1 uur rijzen of tot de bolletjes verdubbeld zijn in volume. Bewaar de overgebleven kruidenboter, deze hebben we straks nog nodig.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zodra de broodjes klaar met rijzen zijn doe je ze in de oven en bak je ze in ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin af. Smeer de overgebleven boter met een kwastje op de bolletjes voor een mooie glans, zachte korst en extra smaak. 

knoflook-peterseliebroodjes voor de foodblogswap

Persillade is een kruidenmengsel dat speciaal bedoeld is om slakkenboter mee te maken. Het is ook heerlijk door knoflooksaus, kruidenboter, op vlees en vis, door lasagne enz. Het is van het merk Ducros en jammer genoeg alleen in Frankrijk te krijgen. Ik heb weleens een ander merk gevonden, maar dat is toch niet hetzelfde.1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...