Duizenden1dag: Vietnam deel 1: fishing life experience tour

maandag 17 juli 2017

Vietnam deel 1: fishing life experience tour

De lezers met instagram (hier te vinden) zal het niet ontgaan zijn dat we vorige week terug gekomen zijn van 3 weken vakantie in Vietnam. We hebben het daar heerlijk gehad en de komende weken zul je er regelmatig iets over kunnen lezen op mijn blog. 

Deze tour was een van de leukste dingen die we gedaan hebben in Vietnam. Het is een lang verhaal geworden waarin ik beschrijf hoe we een tocht per fiets en boot gedaan hebben, vissen gevangen hebben, het rijstproces van dichtbij zagen en een heerlijke lunch gegeten hebben.


Als je geen puf hebt om het hele verhaal door te lezen bekijk dan in elk geval even het filmpje waarin Maarten een Banh Xeo probeert om te keren in de koekenpan 😊.


Op de fiets


In Hoi An boekten we een fishing life experience tour bij Hoi An Eco Tourism. Om half 8 werden we opgehaald in ons hotel om via de drukke straten van Hoi An tussen de rijstvelden door naar het vissersdorp Cam Thanh te fietsen. We hadden geluk, want we waren maar samen en kregen dus een privé tour. Gids Hoang fietste voorop en wees ons op interessante dingen. Geen enkel probleem als we dan af wilden stappen om een foto te maken. De hele tour verliep erg gemoedelijk.
Deze mensen op de foto zijn rijst aan het verplanten. Als de rijst niet gelijkmatig opkomt moet je het verplaatsen. Dit kan met de hand, maar ook met een stok met een haak eraan. Het zag er heel simpel uit, maar dat zal wel tegenvallen als je het zelf moet doen. Hoe beter je kunt zaaien, hoe minder je hoeft te verplaatsen vertelde Hoang.


De buffels in de rijstvelden ploegen de grond om en eten het gras tussen de rijst vandaan.


Bij het dorp aangekomen stapten we op een boot waarmee we over de rivier richting de zee voeren. Onderweg bleven we maar foto's maken van alle prachtig gekleurde vissersboten en bijbehorende vissers.


Vissen


De eerste stop was bij een groot net. Dat hangt onder water wordt om de paar uur opgehesen om zo de vis die er boven zwom omhoog te halen. Met een klein bootje voeren we naar het houten platform waar Maarten met een houten rad en handen en voeten het net op mocht hijsen. Er zat niet veel vis in, maar dat net wordt natuurlijk door alle toeristentourtjes zo vaak omhoog gehaald dat dat niet zo gek is. Wel leuk om gezien te hebben hoe dat gaat. We hebben de netten later ook nog veel gezien. 's Nachts hangt er een lamp boven het net om zo de vissen te lokken.


Het volgende onderdeel was vissen door het gooien van een net. Dit had Maarten al een paar keer op tv gezien en hij roept al jaren dat hij dat zo graag eens zou willen doen. Ik heb mijn gooibeurten dus aan Maarten gegeven en foto's en filmpjes gemaakt vanaf de grotere boot. De visser deed het een paar keer voor en toen was het de beurt van Maarten. Het net werd op een speciale manier tussen zijn vingers door gevlochten en daarna kon hij gooien. Dat ging lang niet slecht. Ook deze keer niet veel vis, maar wel een enorm leuke ervaring rijker en een vinkje op de bucket list.


In de coracle


Daarna stapten we over in een coracle, een rond mandbootje van bamboe. De schipper van de grote boot stapte ook aan boord en daar gingen we. We voeren naar het waterkokosnotenbos om daar krabjes te vangen. De schipper was een ontzettend enthousiaste man, die eerst snel 2 trouwringen voor ons vouwde van palmblad. Vervolgens gingen we naar een wat rustiger gedeelte zonder al te veel toeristen en kwam er een bamboe hengeltje tevoorschijn. Er ging een stukje vis aan het haakje en het krab vissen kon beginnen. Onze visser was bloedfanatiek, zag de krabjes lang voor wij ze zagen en was oprecht blij als we een krabje te pakken hadden. Grappig hoe zoiets eenvoudigs als een krabje vangen heel spannend kan worden als het krabje steeds toch op het laatste nippertje weer in het water valt.
Aan het eind van de tocht werden de gevangen krabjes weer teruggegooid in de rivier.


We voeren met het bamboe bootje naar de oever en fietsten met de gids door het dorp naar zijn huis. Daar werden we ontvangen met een glas koude citroenlimonade en heerlijke koude handdoekje om ons op te frissen. Het was namelijk bloedheet inmiddels.


Rijst


Langzaam kwamen we weer bij en op temperatuur en dat was het sein om ons wat meer over de verwerking van rijst te vertellen. Voor het huis van de gids liggen rijstvelden (in een andere tour kun je met een buffel het land bewerken en op het land werken) en de oogst wordt op ouderwetse wijze verwerkt.


De rijst wordt gekiemd gezaaid zodat je meer zekerheid hebt dat het ook daadwerkelijk opkomt. Na 3 maanden is het rijp en en worden de rijstplantjes in bosjes afgesneden en gedroogd.


De rijst wordt dan dan uit de plantjes geslagen met behulp van een machine met een ronddraaiende rol met uitsteeksels.


Er zitten dan nog veel rommeltjes als takjes en lege hulzen in. De gedroogde rijst wordt geschud in de mand waardoor de vliesjes bovenop komen die je dan uit de mand laat waaien.Zo wordt het meeste "vuil"er al uit gehaald. De mand gaat daarna 3 dagen in de zon om te drogen. Als je dat niet doet ontkiemt de rijst en kun je het niet meer eten. Als het droog is gaat het naar binnen en wordt het in porties bereidt op het moment dat het nodig is.


Het volledige vlies zit nu nog om de rijstkorrels. Hoe meer vlies je eraf haalt. hoe meer voedingsstoffen er verdwijnen, maar hoe lekkerder de rijst wordt. Dit gebeurt door de rijst in een soort maalapparaat waar de vliesjes door wrijving van de korrels afgaan.

De korrels vallen in de mand en worden daarna in een volgend apparaat gescheiden van de vliesjes. Je draait aan de hendel en dan vliegen aan de ene kant de vliesjes en aan de andere kant de rijstkorrels eruit. De mand met de rijst wordt weer geschud en met de hand worden de vliesjes die bovenop liggen verwijderd.

In een grote vijzel worden de laatste vliesjes verwijderd. Dit is zwaar werk. Vaak wordt de rijstverwerking met de hulp van de hele familie gedaan. De kinderen doen het lichtere werk overdag en het zware werk zoals dit vijzelen wordt doen de ouders 's avonds.Nog een keer schudden om met de hand de laatste vliesjes te verwijderen.De rijst in de verschillende fases:


Van geweekte rijst wordt een glad papje gemalen om te gebruiken voor de  Banh Xeo (pannenkoekjes van rijstmeel met groenten, varkensvlees en garnalen) die we gingen maken. In Nederland zou je rijstebloem met water mengen en dit is de verse versie.


Lunch


We hadden de Banh Xeo al vaker gegeten deze vakantie en we waren er niet zo heel enthousiast over. Tot we deze proefden.  Deze versie was zoveel lekkerder dan alles daarvoor. De vrouw van de gids maakte de lunch klaar en liet ons zien hoe ze de pannenkoekjes maakte. Daarna maakte Hoang er 1 en toen mochten we zelf aan de slag.
Maarten flipt de Banh XeoZoals bekend heeft Maarten een enorme hekel aan koken. Hij zette zich er dapper overheen en nadat ik aan de beurt was geweest kreeg Maarten ook een kans. Halverwege het bakproces moet je de pancake met beleg en al in de lucht omflippen. Hoe dit ging kun je in het filmpje zien :-)

                                       

Super lunch


We aten de pannenkoekjes met sla, komkommer en kruiden in een rijstpapier gerold. Als ik de foto nu zie krijg ik er gewoon weer trek in. De maaltijd bestond verder uit deze heerlijke loempiaatjes, roergebakken morning glory met knoflook, heerlijk malse kip, Tam Huu (three friends, garnalen met varkensvlees en kruiden) en natuurlijk rijst.
Na de lunch aten we nog een banaan (die zijn hier ook zo lekker), liepen we door de rijstvelden en fietsten we terug naar het hotel. Daar ploften we rond half 2 moe maar voldaan in het zwembad om een beetje af te koelen. Wat een leuke ochtend hebben we achter de rug en wat hebben we veel geleerd. Bonus van zo'n tourtje is ook dat je tussendoor zoveel informatie over het gewone leven in Vietnam krijgt die je anders nooit had geweten.

Hoi An Eco Tourism
Vong Nhi Hamlet, Cam Thanh Village, Hoi An City, Viet Nam
(+84) 0905 440 249 (Mr Hoang)
hoianecotourism@gmail.com

7 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verslag en filmpje. Krijg er trek van! Heb idd jullie avonturen gevolgd via insta, heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Anne-Marie. Leuk dat je ons volgde en ik krijg zelf ook trek als ik de foto's terug zie. Ik proef het bijna weer :-)

   Verwijderen
 2. Wat een leuk verslag van een ontzettend gave tour! Ik zou zo wel weer terugwillen! Ik kijk uit naar je volgende verslag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik wil ook terug. Er komen zeker nog meer verslagen aan.

   Verwijderen
 3. Wat ziet dat er lekker uit zeg, niet normaal... zo vers ook allemaal :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was ook allemaal inderdaad lekker en heel vers. In Vietnam wordt er hoofdzakelijk met verse ingredienten gewerkt en mensen gaan gerust 2 keer per dag naar de markt om vers te kunnen eten. Er waren ook zulke mooie kruiden en verse groenten op de markt.

   Verwijderen
 4. Ha MArtine, ik volg je wel maar reageer weinig. Ben eerlijk gezegd niet niet zo'n food-expert (maar wie weet leer ik hier wat!). Je vakantie lijkt me wel heel erg top. Vietnam staat nog wel het lijstje. Ooit.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...