Duizenden1dag: Vietnam deel 2: hoe worden rijstvellen (rice paper) gemaakt?

maandag 24 juli 2017

Vietnam deel 2: hoe worden rijstvellen (rice paper) gemaakt?

In Vietnam zijn we in diverse rijstpapier fabriekjes geweest. Ik had werkelijk geen idee hoe rijstvellen gemaakt worden, dus ik was nogal enthousiast over die bezoeken. De traditionele manier waarop de vellen gemaakt worden en de omgeving waarin dat gebeurde maakten me nog enthousiaster. Zo leuk om dat soort dingen eens van dichtbij te zien.
De eerste plaats die we bezochten was tijdens een tour naar de drijvende markt in de buurt van Can Tho. We legden aan bij een steiger en liepen een paadje af naar de werkplaats. dit zouden we zelf nooit gevonden hebben, want het was midden tussen een paar huizen in een buitengebied van Can Tho. Eigenlijk in the middle of nowhere voor ons gevoel.


De produktie


Werkplaats 1

De rauwe rijst wordt eerst geweekt in water. Het wordt dan een soort dunne pap. Deze pap wordt met een pollepel dun uitgesmeerd over een doek die over een pan met kokend water gespannen is. De rijstpap wordt op deze manier gaar gestoomd. Zodra de pap uitgesmeerd is wordt de doek afgedekt met een deksel en in een paar minuten gegaard. Zodra de deksel van de pan gaat wordt het rijstvel met een soort bamboe knuppel van het doek gerold en te drogen gelegd op een gevlochten bamboe mat. De pan wordt d.m.v. een vuurtje verwarmd. Als er genoeg is worden er rijstvliesjes gebruikt, maar er lag ook een enorme voorraad oude lappen die op het moment dat wij er waren gebruikt werd om te stoken. Zoals in de meeste werkplaatsen die we bezocht hebben zag het er ook hier niet bepaald schoon en hygiĆ«nisch uit. 

De gids liet ook nog even zien hoe rijstnoedels gemaakt wordt. Een gedroogd vel wordt door een soort wringer heen gehaald en zo in slierten gesneden. Maarten mocht helpen de mie op te vangen, want alle noedels die op de grond vallen kunnen niet meer gebruikt worden.Werkplaats 2

De tweede werkplaats die we bezochten was tijdens een andere tour. Ik heb geen idee waar we op dat moment waren. Deze werkplaats was een stuk groter en het proces was veel meer geautomatiseerd.
Er stonden grote bakken met rijstmeel klaar om gemengd te worden met water.

Het rijstmeel wordt geweekt in grote bakken.


Hier stonden bakken vol met rijstvliezen die gebruikt werden om het vuur mee op te stoken.De rijstpap wordt op de lopende band gestoomd. Toch komt er ook nog steeds veel handwerk aan te pas om de vellen te produceren. Om het vuur aan te jagen staan er blowers te horren.


De vellen rollen van de band op de bamboematten en worden tussen de matten afgesneden.Ook hier liggen de matten buiten te drogen. De gele kleur komt overigens doordat er saffraan is toegevoegd.


Deze vrouw liet nog even zien hoe rijstnoedels gemaakt worden. Kennelijk mogen ze hier wel op de klep van het apparaat vallen.

Uiteraard wilde ik thuis gelijk met rijstvellen aan de slag. Ik maakte superlekkere verse springrolls. Het recept volgt komende week op Duizenden1dag.

2 opmerkingen:

  1. Volgens mij zijn wij ook bij die eerste geweest! Ik zie die man nog zo staan ;-) Maar erg leuk om te zien, vooral omdat het allemaal met de hand ging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat grappig! Die tourtjes gaan natuurlijk ook allemaal langs dezelfde plekken.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...