Duizenden1dag: Vietnam deel 3: de drijvende markt van Cai Ran

zondag 20 augustus 2017

Vietnam deel 3: de drijvende markt van Cai Ran

Veel toeristen die de Mekong Delta bezoeken gaan naar de drijvende markt van Cai Ran. Hoewel de markt de laatste jaren steeds kleiner is geworden en dreigt te verdwijnen is het nog steeds de grootste drijvende markt van Vietnam.


drijvende markt van Cai Ran

Het boeken van de tour

We boekten de tour bij een toeristenburo in Can Tho nadat we zeker een uur achtervolgd waren door een sloffend oud vrouwtje die ons een boottour naar de drijvende markt wilde verkopen. Omdat ik ook een cacaoplantage wilde bezoeken sloegen we haar aanbod af. Ze sprak geen woord Engels (behalve de scheldwoorden die we uiteindelijk over ons heen kregen toen ze doorkreeg dat we echt geen zaken gingen doen) en bleef maar achter ons aanlopen. Toen we even op een terrasje gingen zitten om iets te drinken dachten we dat we haar afgeschud hadden, maar toen bleek ze zich te verschuilen achter 2 mannen op een brommer. Telkens kwam haar hoedjeshoofd boven de mannen uit om te kijken of we er nog zaten. In het begin was het erg grappig maar later werd ze echt irritant. Ze werd steeds grover en toen ze ging schelden heeft Maarten haar een grote mond terug gegeven. Toen droop ze af.
Het tourburo waar we voor 550.000 dong per persoon een boottocht met bezoek aan de drijvende markt boekten vond het geen enkel probleem diverse telefoontjes te plegen om de tour aan te passen. We skipten een drijvende markt en konden in plaats daarvan naar de cacaofarm. Het tourburo ging bijna dicht toen we aankwamen en we waren blij dat we dit geregeld hadden. Als je aan het eind van de middag ergens aankomt en voor de volgende ochtend iets wilt boeken is het toch altijd spannend of dat nog lukt. We gingen dus blij naar buiten.

De drijvende markt

De volgende morgen werden we om 5.00 uur 's morgens opgehaald door de gids. We liepen over de markt die al in volle bedrijvigheid was naar de boot en voeren naar de drijvende markt terwijl de zon achter ons opkwam. Eigenlijk is de markt een groothandel waar kleinere boten hun inkopen komen doen. De verkopende handelaren wonen vaak op hun boot en blijven een paar dagen op de markt liggen tot ze uitverkocht zijn. De boten zien er over het algemeen niet al te groot en goed onderhouden uit en we kunnen ons bijna niet voorstellen hoe het is om zo te leven.drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran 
drijvende markt van Cai Ran

In de masten van de boten hangen de produkten die ze verkopen zodat je van afstand al kunt zien waar je moet zijn voor de produkten die je wilt hebben. Een heel slim systeem waardoor je nooit lang naar de groenten en het fruit dat je wilt hebben hoeft te zoeken.

drijvende markt van Cai Ran

We voeren een paar keer heen en weer over de markt zodat we alles goed konden zien en schoven toen langszij bij een bootje waar noodlesoep verkocht werd. Zo grappig om mee te maken. In het bootje zaten een man en een vrouw bij een flinke pan soep. Vanuit je eigen boot bestel je en vervolgens worden kommen soep doorgegeven naar degene die besteld heeft. Met flink wat servetjes om de hete kom vast te kunnen houden en uiteraard stokjes om mee te eten.

drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran

drijvende markt van Cai Ran


drijvende markt van Cai Ran

Ook nog een kunst apart om niet te knoeien terwijl je in een schommelende boot met een hete kom in je hand met stokjes eet.
Na de markt gingen we door de kreken in de buurt naar o.a een rijstvelfabriekje en een cacao plantage, waar de eigenaar ons liet zien hoe je met minimale middelen chocolade maakt. Daarover later deze week meer.

Tropische regenbui

Op de terugweg pakten we ook nog een onvervalste tropische regenbui mee die de rest van de dag zou aanhouden (beeld even vergroten om het beter te kunnen zien).Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...