Duizenden1dag: Afghaans ijs met kardemom

zaterdag 16 september 2017

Afghaans ijs met kardemom

Vorige maand liep na zo'n 20 jaar het koelelement van mijn ijsmachine ineens leeg. Ik maak regelmatig ijs en heb al een paar keer eerder overwogen om een zelfvriezende ijsmachine te kopen ipv de machine met een in te vriezen koelelement. Je kunt met een koelelement maar 1 ijssoort tegelijk maken (of je moet een extra koelelement kopen natuurlijk), het element neemt plaats in in de vriezer en het ijs wordt toch net iets minder van structuur dan in een zelfvriezend apparaat. En ook ijs met alcohol lukte toch wat minder goed in mijn oude apparaat.

Aangezien ik jarig was begin deze maand besloot ik dat er een zelfvriezende ijsmachine moest komen. Eerlijk is eerlijk; ik moet nog wel een beetje wennen aan het apparaat. Er kan namelijk niet zo veel ijs in als in mijn oude apparaat en het is ook wat lastiger om het ijs eruit te scheppen door de smalle kom en het roerelement. Maar man, man , man; wat een lekker ijs komt er uit deze nieuwe machine. De structuur is fantastisch en is heel snel klaar. Binnen een half uur heb je een heerlijk ijsje voor je neus.

Een paar weken geleden at ik op de Oosterse markt in Beverwijk een heel kruidig ijsje met kardemom. Het wordt daar vers en op traditionele wijze gemaakt door de ingrediënten in een metalen bak met de hand rond te draaien in een cilinder die met ijsblokjes gevuld is tot het ijs de gewenste structuur heeft. Ik vond het een van de lekkerste ijsjes ever en wilde dat natuurlijk gelijk zelf proberen te maken. Dit was dus een van de eerste ijssoorten die ik maakte in mijn nieuwe ijsmachine en het was een groot succes. Ik heb dit ijs inmiddels al 3 keer gemaakt.

De smaak van kardemom is vrij nadrukkelijk aanwezig in dit ijs. Daar moet je dus van houden (of je doet er wat minder kardemom in). Het rozenwater kun je eventueel weglaten.

Afghaans ijs met kardemom
Het ijs zoals ik het op de Oosterse markt atAfghaans ijs met kardemom


Ingrediënten voor 4 personen


 • 400 ml melk
 • 100 ml slagroom
 • 200 gram suiker
 • 2 theelepels gemalen kardemom
 • paar druppels rozenwater (te koop bij Turkse of Marokkaanse winkel)
 • wat gehakte pistachenoten voor de garnering

Doe de suiker, de melk en de kardemom in een pan en laat op laag vuur al roerend de suiker smelten. Voeg de slagroom en het rozenwater toe, roer even goed door en laat afkoelen.
Zeef het mengsel eventueel (de kardemom heeft een wat geraspte kokos achtige structuur) en laat het ijs draaien in de ijsmachine. Bestrooi het ijs voor het serveren met de gehakte pistache noten.

(De ijsmachine die ik gekocht heb: Nemox Gelatissimo Exclusive zelfvriezend 1,7 liter zwart)

3 opmerkingen:

 1. Dit lijkt me echt zo lekker! Ik heb geen ijsmachine, twijfel nog over zo'n kom voor mijn Kitchenaid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een collega van me heeft die en is er erg blij mee. Ik vond het te lastig steeds die kom in de vriezer te moeten doen en ben daarom toch voor een zelfvriezende gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had er nog nooit van gehoord maar het lijkt me erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...