Duizenden1dag: Foodblogswap: gedecoreerde gelukskoekjes

zaterdag 30 september 2017

Foodblogswap: gedecoreerde gelukskoekjes

Deze maand mocht ik voor de foodblogswap snuffelen bij Gerry van het blog Gewoon lekker gewoon. Dat vond ik leuk, want Gerry en ik kennen elkaar een beetje "in het echt" . We zijn eens van een saai persevent weggeslopen om lekker in de kringloopwinkel te snuffelen en kletsen heel wat af als we elkaar zien. We hebben ook eens samen een workshop worst maken (lees hier en hier) gedaan.

Op het blog van Gerry staan niet alleen lekkere recepten, maar ik vind de bijbehorende teksten ook erg leuk om te lezen. Ze beschrijft haar avonturen op kook- en bakgebied namelijk zeer levendig en ondanks de soms chaotische aanpak van Gerry komt het uiteindelijk altijd goed.

Ik stuitte vrij snel op de Chinese gelukskoekjes waar ik een reactie op geplaatst had. Ze stonden al op mijn "nog eens te maken lijst", maar het was er nog niet van gekomen. Dit was mijn kans!

Gedecoreerde gelukskoekjes

De link naar hoe het decoreren in zijn werk gaat werkte niet meer en ik vond zo gauw geen andere instructie, dus dat heb ik geïmproviseerd. Het lastige van deze koekjes vond ik niet zo zeer dat je snel moet zijn met vouwen omdat de koekjes snel hard worden, maar hoe lang je ze op welke temperatuur bakt. Ik heb ze een paar keer gemaakt en ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal uit. Het leek wel per bakronde te verschillen. Misschien is het ook wel een kwestie van oefenen tot je weet wanneer ze eruit moeten. Bij de koekjes zonder kleurstof kun je het goed zien. Dan ontstaat er een wat donkerder randje aan de buitenkant van het koekje. Bij de gekleurde koekjes kun je dat randje niet zien en moet je dus wat meer op gevoel werken. Gerry bakt de koekjes op 150 graden, bij mij pakken ze beter uit als de oven wat heter is. Uitproberen dus!

Gedecoreerde gelukskoekjes


Gedecoreerde gelukskoekjes 


Ingrediënten voor 10 stuks


2 grote eiwitten
1 tl vanille extract (geen essence)
3 el plantaardige olie
60 gram bloem
1 ½ tl maizena
snufje zout
100 gram fijne suiker
3 theelepels water
een mespuntje levensmiddelenkleurstof (of een paar druppels) per kleur

Verder nog nodig

glas
paletmet
siliconenmatje
kleine strookjes papier met tekst, dubbelgevouwen
cupcake-bakblik is handig

Verhit de oven tot 170 C (hetelucht 150).

Klop de eiwitten met het vanille-extract en de olie met de mixer schuimig.
Roer de overige ingrediënten met een lepel tot een glad beslag en giet het bij de eiwitten. Mix nog even tot het goed gemengd is.
Verdeel het beslag in de hoeveelheid kleuren die je wilt maken en roer de kleurstoffen erdoor. Doe de kleur waarmee je de decoratie wil maken evt in een spuitflesje/decoratieflesje. Het decoreren kan ook prima met een theelepel.

Leg het siliconenmatje op de bakplaat. Giet 1 eetlepel beslag op het matje en smeer het met de achterkant van je lepel uit tot een cirkel van ongeveer 6-7 cm. Maak zo 2 of 3 cirkels (afhankelijk van hoe snel je kan werken als ze uit de oven komen. Laat een paar druppels decoratiekleur op de schijven vallen en maak daar met een satéprikker een patroon van.

Bak de koekjes ongeveer 10 minuten. Dit is per oven erg verschillend en je moet dan ook even ontdekken wat het beste werkt. Te kort levert te zachte koekjes op en te lang te harde die niet te buigen zijn.
Haal eerst 1 koekje met een paletmes voorzichtig van het bakblik af en zwiep het op zijn kop op een snijplank of op het aanrecht. Laat de anderen nog even in de open oven liggen (of in ieder geval op het warme bakblik).
Leg het tekststrookje in het midden en vouw het koekje soepel dubbel tot een halve cirkel. Duw de randjes aan.  Knik de dichte kant op de rand van het glas tot een diepe gleuf.
Leg het halve maantje in de holte van een cupcake blik zodat het de vorm behoudt. Ga dan snel verder met de 2e.
Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten blik.

Gedecoreerde gelukskoekjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...