Duizenden1dag: Foodblogswap: appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden

dinsdag 28 november 2017

Foodblogswap: appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden

Deze maand was ik zo gelukkig voor de tweede keer iets (in april maakte ik deze lekkere noten ) van het blog PaTESSerie te mogen maken voor de foodblogswap. PaTESSerie staat vol heerlijke recepten en hoewel het water me in de mond liep bij bijv. deze kaassoufflés of  een van de recepten met chocolade viel de keus toch op iets anders. Ik wilde namelijk iets bakken dat geschikt was om mee te nemen naar een ochtendje vissen en dus makkelijk te vervoeren en uit te delen was.

Het werd de appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden. Tessa maakte hem met walnoten en die lijkt me ook heerlijk, maar ik had nog wat amandelrestanten die dringend op moesten dus mijn taart maakte ik met amandel.
Dat notenmeel door het deeg geeft de taart echt wat extra's en ga ik vaker gebruiken in appeltaart. Ik deed er in het kader van Sinterklaassfeer speculaaskruiden door ipv alleen kaneel.


Foodblogswap: appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden


Appelkruimel plaattaart met amandelen en speculaaskruiden


Ingrediënten


Deeg
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram amandelmeel 
  • 1/4 theelepel zout
  • 200 gram koude boter, in blokjes
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt met 1 el water

Vulling
  • 4 grote goudrenetten (of stevigefriszure appels)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 gram kristalsuiker
  • 100 gram grote gele rozijnen
  • flinke scheut bruine jenever/bruine rum/appelsap/water
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 3 eetlepels custardpoeder + 2 extra eetlepels custardpoeder voor op de bodem van de taart
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 gram gehakte amandelen of amandelsnippers

Kruimellaag
  • 180 gram bloem
  • 130 gram suiker
  • 120 gram boter 

Verwarm de oven voor op 170 C (hetelucht 150 C) en wel de rozijnen minstens een half uur in de drank van je keuze.

Deeg
Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout in een grote kom. Wrijf er met de vingertoppen de koude boter door en kneed tot een kruimelig mengsel. Doe er dan de suiker en het eimengsel door en kneed tot je er een bal van kan maken. Leg de bal afgedekt met plastic minstens een half uur in de koelkast.

Vulling
Schil de appels; snij ze in vieren; haal het klokhuis eruit en snijd de partjes in kleine blokjes. Laat de rozijnen uitlekken en meng ze met een eetlepel custardpoeder. Meng het citroensap, 2 eetlepels custardpoeder, de speculaaskruiden, de suiker, de rozijnen, de vanillesuiker en de amandelen door de appelstukjes en roer even goed door.

De kruimellaag
Maak de kruimellaag door de ingrediënten te mengen tot een kruimelige massa. 

Bekleed een rechthoekige platte vorm met bakpapier. Rol het taartdeeg met een deegroller tussen 2 vellen bakpapier in de gewenste vorm (of druk het plat met je handen) en bekleed de taartvorm ermee. Maak de randen 1 à 2 cm hoog. Strooi het overgebleven custardpoeder over het deeg en verdeel het gelijkmatig door met de vorm te schudden.
Verdeel de appelvulling over het deeg en druk het even goed aan. Strooi dan het kruimeldeeg erover.

Bak de appel plaat taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...