Duizenden1dag: Review: Koken met karamel - Constan Heestermans en Marije Sietsma

dinsdag 19 december 2017

Review: Koken met karamel - Constan Heestermans en Marije Sietsma

Er zijn volgens mij maar weinig mensen die niet van karamel houden. Ik vind karamel zelf ook heerlijk en was vroeger bijv verzot op caramac, een reep met karamel die we volgens mij in Frankrijk kochten.
Tegenwoordig is er op het gebied van karamel natuurlijk veel meer te koop. We worden overspoeld met repen chocolade met karamel zeezout en ook in koekjes en taarten kom je steeds meer karamel tegen.

CaramelZ


Constan Heestermans maakte na een vakantie in Frankrijk een potje karamel toen het potje gezouten karamel dat hij daar kocht op was en hij het in Nederland niet kon vinden. Dat liep uit de hand toen vrienden het zo lekker vonden dat hij het voor hen ook ging maken. Het resulteerde in een eigen bedrijf CaramelZ waarmee hij zijn potjes karamel aan de man brengt. Bijzonder is ook dat het zout in de karamel uit Bali komt. Het zout wordt daar op traditionele wijze gewonnen. De boeren die dat (zware) werk doen verdienen niet genoeg om hun gemeenschap te onderhouden en Constan doneert per verkocht potje €1,- aan de zoutboeren. Extra reden dus om eens een potje te bestellen.
Marije Sietsma sloot zich op in haar keuken om daar al experimenterend emmers karamel te verbruiken om zo de perfecte combinaties te vinden. Wist jij dat je karamel ook goed in hartige gerechten kunt gebruiken? Ik had daar eigenlijk nog nooit aan gedacht.
De samenwerking resulteerde in het boek Koken met Karamel.


review boek: koken met karamel van Constan Heestermans en Marije Sietsma


Koken met karamel


In het boek koken met karamel vind je zowel hartige als zoete gerechten. Wat denk je van inktvisringen met knoflook-karamelsaus of noedels met speklapjes en misokaramel? Of begin je liever wat voorzichtiger met sticky spareribs of camambert met noten?

Het boek is ingedeeld in 4 hoofdstukken:

De basis

Hierin wordt duidelijk en stap voor stap (met foto's) uitgelegd hoe je karamel maakt en wat je er voor nodig hebt. Ook worden er tips voor variaties gegeven.

Hartig

Dan volgt een hoofdstuk met hartige recepten met naast eerder genoemde gerechten ook een recept met pittig-zoete garnalen waarvan ik verwacht dat dat erg lekker is.

Snoeperij

Ook in dit hoofdstuk geen standaardrecepten, maar wel lekkernijen waar je direct trek van krijgt. Zo ben ik benieuwd naar de zachte earlgreytoffees en lijkt me de popcorn met gezouten karamel en cashewnoten ook verrukkelijk.

Nagerechten

De panna cotta met sinaasappel en karamelsaus mocht ik al testen voor het boek uitkwam en is erg goed bevonden. Ik ga zeker de chocolade-tijmcake met geitenkaassaus eens maken en Maarten is vast wel te porren voor de ijskoffie met whiskykaramel.

De recepten staan allemaal duidelijk omschreven en de combinatie met de eetlust opwekkende foto's maakt dat je direct zin krijgt om aan de slag te gaan met karamel.


Boek             
Koken met karamel
Auteur          
Constan Heestermans & Marije Sietsma
Foto's           
Saskia lelieveld
Uitgeverij     
Loopvis
Prijs:             
€ 17,50

Ik heb dit boek toegestuurd gekregen van de uitgeverij. De mening over over het boek is geheel van mijzelf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...