Duizenden1dag: januari 2017

dinsdag 31 januari 2017

Foodblogswap: gezonde kwarkbol met banaan

Taste Our Joy is de blog van Joyce en Irene. Op hun blog vind je veel uiteenlopende recepten en voor de foodblogswap mocht ik iets uitzoeken om zelf te maken. Ik wilde nog wel eens een andere variant maken van de kwarkbol op mijn eigen blog en gebruikte nu het recept van Taste Our Joy.
Omdat ik wel een banaan en geen appels in huis had gebruikte ik banaan in dit recept. De rozijnen liet ik weg omdat ik die in mijn eigen kwarkbol ook al had gebruikt. Een volgende keer zou ik er nog geroosterde walnoten in doen om de bol een beetje meer pit te geven. Ik vond hem nu een beetje weeïg.

gezonde kwarkbol met banaan

Deze bol is het lekkerst op de dag dat je hem maakt.


Gezonde kwarkbol met banaan


Ingrediënten

  • 220 gram magere kwark
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepel olie
  • 2 eetlepel honing
  • 100 gram (spelt)meel
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 gram bakingsoda
  • 2 gram bakpoeder
  • 1 banaan
  • 0,5 eetlepel kaneel
  • snuf zout
  • klein beetje melk

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Bekleed een bakvorm van 20 cm met bakpapier (of bedek alleen de bodem en vet de zijkanten in)
Klop de kwark met de eieren, het vanille extract en de olie met een mixer. Zeef het speltmeel en het zelfrijzend bakmeel in een kom en meng dit met de bakingsoda, het bakpoeder en het zout. Voeg dit al mixend aan het eiermengsel toe. Mix niet te lang, want het beslag moet luchtig blijven.
Doe er dan de honing, de kaneel en de in stukjes gesneden banaan bij en spatel goed door tot alles gemengd is.

Bak de kwarkbol in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk de bovenkant na ongeveer 12 minuten met de melk. Als een sateprikker droog uit de kwarkbol komt als je er in prikt is de bol gaar.

Laat goed afkoelen voor je de bol uit de vorm haalt.



zondag 15 januari 2017

Wafels met kokosrijstmelk

Eigenlijk gebruik ik alleen een alternatief voor melk als ik dat toevallig in huis heb omdat ik het gekregen heb. Producten als havermelk en rijstmelk zal ik niet snel zelf aanschaffen.Maar als foodblogger krijg je nog wel eens iets om uit te proberen en zo stond er ineens een pak kokosrijstmelk in de kast. Dat combineerde goed met trek in wafels en dus bakte ik deze heerlijk knapperige wafels. Eet ze bijv. met poedersuiker of maple syrup. Een klodder slagroom is er natuurlijk ook heerlijk bij. Qua smaak proefde ik niet zoveel verschil met wafels die met gewone melk gemaakt zijn geloof ik.
Ze zijn vast ook heerlijk met gekaramelliseerde appeltjes.

Wafels met kokosrijstmelk



Wafels


Ingrediënten voor 10 wafels

  • 375 ml kokosrijstmelk (ik gebruikte Coconutdream and rice) of gewone melk
  • 40 gram rietsuiker
  • 3 grote eieren
  • 125 gram gesmolten boter
  • 275 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout

Smelt de boter en splits de eieren. 
Klop de eiwitten bijna stijf en voeg dan de suiker toe. Zorg er voor dat kom en kloppers vetvrij zijn en dat er geen druppeltje eigeel bij het eiwit belandt. Dan wordt het eiwit niet stijf. Klop nog even door tot het eiwit goed stijf is. 
Klop de boter, de rijstmelk en het eigeel goed door elkaar. Zeef de bloem en het bakmeel in een kom; giet het rijstmelkmengsel erbij en mix kort tot een klontvrij mengsel. Spatel dan voorzichtig het eiwit erdoor tot het geheel goed gemengd is.
Verwarm het wafelijzer. Doe beslag in het ijzer en smeer het een beetje uit tot de bodem bedekt is. Bak de wafels in een paar minuten gaar. Kijk voorzichtig of ze goed zijn. Als ze scheuren moet je ze er nog iets langer in laten zitten. Serveer ze direct.

Je kunt de wafels prima invriezen en weer even opwarmen in het wafelijzer.

zondag 1 januari 2017

Uiensoep

Ik wens jullie allemaal een heel gelukkig, gezond en culinair 2017 toe!


Na een heftige (of minder heftige) jaarwisseling heb je misschien niet zoveel zin om eten te koken vandaag. Maar als je nog brak bent van de avond ervoor is een lekkere maaltijd wel weer een opknappertje. Oplossing: deze uiensoep. Snel te maken met ingrediënten die je misschien zelfs al in huis hebt en toch het gevoel dat je iets fatsoenlijks eet.



Uiensoep


Ingrediënten voor 4 flinke kommen soep

  • 400 gram uien
  • 60 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 liter runderbouillon
  • zout en versgemalen peper
  • 1/2 stokbrood
  • 100 gram gruyere, geraspt

Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de boter in een pan en bak de uien glazig. Strooi de bloem erover en giet na even omroeren de hete runderbouillon erop. Breng de soep aan de kook. Draai het vuur lager leg een deksel op de pan en laat de soep een half uur zachtjes doorkoken.
breng de soep op smaak met perpe en zout. Snijd het stokbrood in dunne plakken en rooster deze. Schep de soep in kommen leg de stukken stokbrood erin en  verddel de geraspte kaas erover.
Zet de kommen in de voorverwarmde oven of onder de grill. Dien de soep op zodra er een goudgeel korstje op is gekomen.

bron: Culinaria Frankrijk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...