Duizenden1dag: februari 2017

zondag 26 februari 2017

Foodblogswap: slagroomsoesjes met een tic

Voor de foodblogswap van februari kwam ik bij het blog van The Food Voyage  terecht. Hier had ik keus genoeg om iets lekkers uit te zoeken. Je vindt er nl zowel hartige als zoete recepten. De reisverhalen vind ik trouwens ook erg leuk om te lezen.
Uiteindelijk werden het deze slagroomsoesjes die ik een kleine twist gaf door een scheut caramellikeur aan de slagroom toe te voegen. 

Als je de soezen net iets te vroeg uit de oven haalt zakken ze een beetje in, maar dat lost zich vanzelf op tijdens het vullen. Dan krijgen ze gewoon hun oorspronkelijke vorm terug door de slagroom. Je kunt ze naar smaak groter of kleiner maken. De soezen die ik 5 minuten langer liet bakken waren iets steviger en bleven mooi in vorm.

Grappig detail is dat ik nu pas ontdek dat er ook melk in het recept staat. In de ingrediëntenlijst heb ik de melk over het hoofd gezien en in het recept kwam de melk niet meer terug. Je kunt dus nog 180 ml melk toevoegen bij het water en de boter, maar nodig is het niet want de soezen zijn prima gelukt.
De hoeveelheid slagroom die je nodig hebt hangt een beetje af van de grootte van je soezen, maar ik gok dat je ongeveer 400 ml nodig hebt.

Slagroomsoesjes

Slagroomsoesjes met een tic


Ingrediënten voor 30 flinke soesjes

  • 180 gram patentbloem
  • 150 gram roomboter
  • 6 eieren maat L (op kamertemperatuur)
  • 150 ml water
  • snufje zout
  • 400 ml slagroom + 2 theelepels poedersuiker
  • eventueel 2 theelepels likeur

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)

Doe de boter en het water in een steelpan. Laat de boter smelten in het water en breng het dan even aan de kook.
Zet het vuur laag en voeg de bloem en het zout toe. Laat de bloem een paar minuten op laag vuur garen terwijl je roert. Als het goed is heb je dan een soort vettige bal in de pan. Hierna laat je de pan even een minuut of 5 afkoelen en dan roer je 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg steeds een ei toe als het vorige ei helemaal in het mengsel is opgenomen.

Doe het deeg in een spuitzak en spuit er de soezen van. De puntjes van de soezen kan je wegkrijgen door je vinger nat te maken en het glad te strijken

Bak de soezen in 25 minuten goudbruin en gaar. Doe de oven niet open voordat ze klaar zijn anders zakken de soezen in.

Laat de soesjes volledig afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker. Doe de likeur erbij als de slagroom bijna stijf is. Maak een gaatje aan de onderkant van de soesjes en spuit hier de slagroom in.

donderdag 23 februari 2017

Tosti van Turks brood met rookkaas, kruidenkaas, chorizo en courgette

Als je op de foto geen chorizo ziet dan klopt dat wel. In de eerste (foto)versie zonder chorizo miste ik nl een beetje pit en dus heb ik de keer erna chorizo toegevoegd. Dat maakte deze tosti af, dus die chorizo moet je er op de foto maar even bij denken. Je zou ook een beetje sambal of een pittige salami kunnen gebruiken.

Tosti van Turks brood met rookkaas, kruidenkaas, chorizo en courgette

Tosti van Turks brood met rookkaas, kruidenkaas, chorizo en courgette


 Ingrediënten

  • stuk Turks brood
  • plakjes rookkaas
  • plakjes courgette
  • kruidenkaas
  • chorizo
  • versgemalen peper

Snijd het brood open en beleg met achtereenvolgens kruidenkaas, rookkaas, courgette en chorizo. Bestrooi met een beetje peper en bak de tosti in een tosti-ijzer.

Ik heb er geen hoeveelheden bijgezet, want dat hangt af van je smaak en hoe groot je stuk brood is. 


zaterdag 18 februari 2017

Boterkoek

Boterkoek was de specialiteit van mijn oma. Zodra er iets te vieren viel bakte mijn oma er 1. Dat was niet voor niets, want die boterkoeken waren fantastisch. Behalve als ze er stemgember op deed, want dan vonden we hem niet meer lekker. Mijn oma leeft al jaren niet meer en inmiddels zet mijn moeder de traditie voort.
De meeste mensen kunnen het niet bij een stukje laten en zeker om de kantstukjes wordt nog net niet gevochten.
Met verjaardagen komt er een door mijn moeder gebakken boterkoek op tafel en ook bij verjaardagen van familie en vrienden wordt ze inmiddels vaak verzocht met boterkoek te verschijnen.

Het is dus een echt familierecept waarvan ik toch moet bekennen dat het mij nooit lukte een goede boterkoek te bakken. Hij werd te bros, te vet, te blubberig; er was altijd iets mis. En dat met zo'n simpel recept. Ik probeerde diverse soorten boter (maakte verschil) en varieerde met de oventemperatuur (met wisselend resultaat), maar een echt goede boterkoek werd het niet.

De natte hand


Ik begreep er niets van en nam toch nog maar een keer alle stappen door met mijn moeder. En toen kwam ze ineens met de natte hand van mijn oma op de proppen.
Mijn oma zei namelijk altijd: met een natte hand wordt het ook wel bruin. Vaak wordt een boterkoek met losgeklopt ei bestreken, maar mijn oma deed dat dus altijd met een natte hand. En geloof het of niet; sinds ik de natte hand gebruik lukken de boterkoeken. Ik moet wel toegeven dat ze nog niet de perfectie van die van mijn moeder halen, maar ze komen inmiddels in de buurt.
Je kunt hem overigens binnen een half uur op tafel hebben staan, want het deeg heb je zo gemaakt.

Boterkoek in vorm


Boterkoek


Ingrediënten

  • 250 gram (goede kwaliteit) boter op kamertemperatuur
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • snufje zout               

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht 160 graden). Kneed alle ingrediënten tot een bal en verdeel het deeg in een boterkoekvorm. Maak een hand nat en druk het deeg gelijkmatig aan in de vorm. Bak in 20-30 minuten goudbruin. Laat de boterkoek goed afkoelen voor je hem aansnijdt.

Tip: Als het je lukt niet alles op te eten, kun je ook een gedeelte invriezen.

Boterkoek in stukjes





zondag 12 februari 2017

Rendang uit de multicooker (slowcooker) of braadpan

Deze rendang is de lekkerste ever! Ik moest me echt beheersen tijdens het proeven of het gaar was om niet de hele pan leeg te schranzen. Het vlees was perfect mals en de smaak was heerlijk gekruid. Ik denk dat dit veel te maken heeft met alle verse kruiden en specerijen die ik gebruikt heb. Je kunt ze best vervangen door de gedroogde versie, maar zorg ook dan dat je met zo vers mogelijke ingredienten werkt. De smaak gaat echt achteruit als een doosje ketoembar 3 jaar in een laatje ligt.

Je kunt de rendang natuurlijk ook gewoon in een braadpan maken. De werkwijze is hetzelfde alleen zet je dan de pan op heel laag vuur op een pitje of in de oven op 95 graden. Je hebt dan wel wat meer kokosmelk nodig.
Wij aten er gebakken zilvervliesrijst met prei en paprika bij, maar rendang is ook heel lekker met sambalboontjes, nasi of als onderdeel van een rijsttafel.

rendang uit de slowcooker


Rendang


Ingrediënten

  • 1,5 kilo rundvlees
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 stengels citroengras
  • 4 salam blaadjes (daun salam)
  • 4 djeroek poeroet blaadjes (kafferlimoenblad)
  • 1 theelepel palmsuiker (gula djawa)
  • scheutje olie

boemboe
  • 8 Spaanse pepers/chilipepers 
  • 5 kemirie noten
  • 9 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassi
  • 2 theelepels zout
  • 2 kleine uien
  • 2 eetlepels verse kurkuma (koenjit) of 1 theelepel gedroogde kurkuma
  • 3 cm verse gember (djahé) of 1,5 theelepel gedroogde gember
  • 3 cm verse laos (galangal) of  1 theelepel gedroogde laos
  • 2 theelepels komijn (djinten)
  • 2 theelepels ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1 theelepel olie

Maak de boemboe door alle ingredienten voor de boemboe in een foodprocessor fijn te malen.
Snijd het vlees in grove stukken.
Verhit de olie in een pan of in de slowcooker als je een braadfunctie hebt en bak de boemboe een paar minuten. Voeg dan het vlees toe en bak het rondom aan.
Zet de slowcooker op de slowcookerstand op low. Doe de kokosmelk bij het vlees. Kneus de stengels citroengras en leg er evt een knoop in. Leg ze bij het vlees. Voeg de palmsuiker, de salam blaadjes en de djeroek poeroet blaadjes toe. Laat 8 uur garen. Als het vlees gaar is haal je het deksel van de pan en kook je de saus op de braadfunctie in tot hij lekker dik is.Of dunner als je dat lekkerder vindt.


donderdag 9 februari 2017

Kip met cashewnoten uit de slowcooker/multicooker

Slowcooker/multicooker


Een paar jaar geleden vertelde iemand mij dat ze een slowcooker had gekocht en dat dat zo handig was. Ik werd daar al lichtjes enthousiast van maar heb dat direct weer de kop in gedrukt. Weer een apparaat erbij (en we hebben al zo weinig ruimte).
Ik vroeg me ook af of ik de maaltijden die ik in de slowcooker zou maken niet net zo goed zouden lukken in een braadpan. Kortom; ik vond het toch een beetje een overbodige luxe. Maar ook in de jaren erna hoorde ik steeds vaker hoe blij mensen met hun slowcooker waren en ging ik toch weer twijfelen.En uiteindelijk besloot ik dat ik er op een gepast moment 1 zou kopen.

Toen de broodbakmachine overleed hield ik het plekje dat openbleef  ik al stiekem vrij.  De slowcooker is ongeveer even groot als de broodbakmachine dus het ruimteprobleem was opgelost.
Om de beslissing toch nog even uit te stellen beloofde ik mezelf dat ik me bij de eerste onverwachte financiële meevaller een slowcooker cadeau zou doen. Die meevaller kwam sneller dan verwacht en zo werd een paar weken geleden de slowcooker bezorgd.

Ik heb een multicooker gekocht (met als een van de mogelijkheden slowcooken) omdat je daar ook een braadfunctie bij hebt. En ik kan de rijstkoker de deur uit doen, want rijst koken gaat er ook prima in. De 5,6 liter versie van Crockpot die ik kocht kan braden, stomen, sauteren, bakken, slowcooken en roosteren. Je kunt tussendoor ook van stand wisselen en zo kun je bijv je vlees aanbraden en daarna de overige ingrediënten toevoegen en dan de slowcookstand gebruiken. Dat scheelt weer een vieze pan. Door het glazen deksel kun je zien wat er in de pan gebeurt en de pan en het deksel kunnen in de vaatwasser.

Ik was een beetje bang dat de braadfunctie meer een soort van sudderen zou zijn, maar vlees aanbraden gaat prima. Je moet gewoon oppassen dat het niet te hard gaat. Met die ontdekking was ik dus heel blij.

Conclusie


Inmiddels heb ik al van alles in de slowcooker gemaakt en ik vind de resultaten erg goed. Vlees is echt malser dan uit de braadpan en het is heerlijk om 's morgens je eten voor te bereiden en er dan de rest van de dag niets meer aan te hoeven doen. Met als klap op de vuurpijl ook nog eens een heerlijke maaltijd. Ik maak steeds extra veel zodat we er een paar keer van kunnen eten.

Een van de eerste experimenten was het volgende gerecht.

kip met cashewnoten uit de slowcooker/multicooker



Kip met cashewnoten uit de slowcooker/multicooker



Ingrediënten voor 8 personen

  • 1500 gram kippendij
  • 4 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 120 ml light sojasaus (je hebt donkere en lichte in de toko)
  • 40 ml ketjap manis
  • 4 eetlepels water
  • 120 ml rijstazijn
  • 100 ml tomatenketchup
  • 30 ml zoete chilisaus
  • 3 eetlepels palmsuiker (of bruine suiker)
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels verse gember
  • ¼ theelepel gedroogde chilivlokken (ik nam chipottle)
  • 200 gram ongezouten, gebrande cashewnoten
  • 6 bosuitjes
  • 250 gram sugar snaps


Snijd de knoflook en de gember fijn en doe ze in een kommetje. Doe er de sojasaus, ketjap, rijstazijn, ketchup, chilisaus, chilivlokken, water en de suiker bij en roer goed door.
Snijd de kippendij in grove stukken en meng ze met de maizena en de peper. Ik doe dat in een plastic zak, maar het kan ook in een kom. Schud even goed om zodat alle kip bedekt is.

Verhit de olie in de slowcooker en bak de kip in een paar minuten rondom aan. Als je slowcooker deze functie niet heeft bak je de kip aan in een pan op het fornuis en doe je de kip daarna in de slowcooker.
Giet de saus over de kip en zet de slowcooker op stand high. Check na ongeveer 1,5 uur of de kip gaar is. Haal de kip dan even uit de pan en laat de saus tot de helft inkoken als dat nodig is. Ik vind een iets dikkere saus het lekkerst. Dit inkoken kun je ook evt in een pannetje op het fornuis doen.
Doe de kip met de saus weer terug in de slowcooker en houdt het mengsel warm.
Snijd intussen de bosui in ringetjes en de sugar snaps in vieren. Bak de snel op hoog vuur een minuut of 4 en doe er dan de bosui bij. Bak nog een paar minuten en schep de groente dan door de kip in de slowcooker.

Strooi de cashewnoten er bij het opdienen overheen of roer ze door de kip. In het laatste geval worden ze iets zachter.


Serveer met rijst.

Ik maak hierbij extra veel rijst en vries dan eenpersoons porties kip en rijst (apart) in voor drukke dagen.

maandag 6 februari 2017

Hartige taart met zalm en prei

Als je een week ziek thuis bent en hoestend en proestend op de bank hangt komt er niet zo veel van leuke maaltijden bereiden. Gelukkig is onze voorraadkast en vriezer altijd goed gevuld en kwamen we vrijwel boodschappenloos de week door. Zo maakte ik gisteren deze hartige taart van wat overgebleven prei en gerookte zalm uit de vriezer. Het kostte ook nog eens weinig moeite om de taart te maken en dat komt ook goed uit als je brak bent.

Je kunt hiervoor allerlei restjes groenten gebruiken en de gerookte zalm is prima te vervangen door bijv stukjes kip, chorizo of verse zalm. Variaties genoeg en in ons geval zorgde deze taart gelijk voor 2 maaltijden. Heb ik gelijk snel een makkelijke maaltijd als ik morgen moe thuis kom na mijn eerste dag werken.

plaattaart met gerookte zalm en prei


Hartige taart met zalm en prei



Ingrediënten voor 4 personen

  • pakje bladerdeeg (10 plakjes of 1 rol)
  • 6 eieren
  • 200 gram gerookte zalm
  • 3 stronken prei
  • half bakje kruidenroomkaas
  • 4 eetlepels paneermeel
  • scheutje olie
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden)
Snijd de prei in ringen en was ze goed. Bak de preiringen in het scheutje olie in een koekenpan met een beetje peper en zout tot ze bijna gaar zijn.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat of lage bakvorm en verdeel het bladerdeeg erover. Druk de randen goed aan zodat er geen kieren te zien zijn. Als er geen opstaande randen aan je vorm zitten of de vorm is te groot kun je met wat rolletjes aluminiumfolie onder je bakpapier zelf opstaande randen creeeren. Het gaat erom dat je vulling niet van het deeg afloopt. Je zou het ook zoals op de foto kunnen doen. Laat dan 2 cm deeg aan de randen vrij en vouw de randen over de vulling.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel het paneermeel erover. Dit zorgt ervoor dat je bodem goed gaar wordt.
Kluts de eieren met de kruidenkaas los. Verdeel de zalm en de prei over de bodem en giet het eimengsel erover. Bestrooi met wat peper en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar.

Je kunt hartige taarten na het bakken prima invriezen. Als je een plaattaart gedoe vindt kun je ook een springvorm gebruiken of meerdere kleine vormen om eenpersoonstaartjes te maken. Ik maak ook vaak twee  tweepersoonstaartjes om er een te eten en de ander in te vriezen.

donderdag 2 februari 2017

Broodje hete kip ketjap

Dit broodje is echt een topper! Ik had zelfs alleen maar een foto met mijn telefoon gemaakt omdat ik niet verwachtte dat ik dit broodje zou gaan bloggen. Het was meer even een in elkaar geflanste lunch die ik een kwartier van te voren verzon. En soms blijken dat dan juist de juweeltjes. Dus ik kan alleen nog maar zeggen: maak dit broodje hete kip ketjap!!
Als je borrelhapjes wilt maken met dezelfde smaak of een bijgerecht bij je rijsttafel kun je ook kleine kippenpootjes gebruiken ipv kippendij. Als ik ze op tafel zet zijn ze altijd binnen een mum van tijd verslonden.

broodje hete kip  

Broodje hete kip ketjap


Ingrediënten voor 4 broodjes

  • 750 gram kippendij (zonder bot) in grove stukken
  • 65 ml ketjap manis
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • 4 grote gehakte knoflooktenen
  • 2 theelepels gehakte gember
  • 1/2 theelepel 5 kruidenpoeder
  • 2 gehakte spaanse pepers (of sambal naar smaak)
  • 100 gram Taugé
  • paar handen sla
  • stuk komkommer
  • scheutje olie om in te bakken
  • 4 broodjes

Meng de ketjap,de honing en het water in een kommetje en roer goed door. Verhit de de wok en doe er de olie in. Als de olie heet is voeg je de pepertjes, knoflook en gember toe om deze heel even te roerbakken. Voeg de kip toe en roerbak een minuut of 10. Voeg het ketjapmengsel en de 5 kruidenpoeder toe en draai het vuur laag.

Dek de wok af en laat de kip zo'n 20 minuten sudderen. Deksel van de wok nemen en het vuur hoog zetten. Onder voortdurend roeren de saus laten inkomen tot de kip geglaceerd is. Pas op dat het niet te hard gaat.

Doe de tauge in een vergiet en giet er kokend water over. Snijd de komkommer in blokjes.

Beleg de broodjes met de kip, de sla, de komkommer en de tauge.


Als je minder broodjes wilt maken of kip overhoudt kun je de overgebleven kip ook heel goed de volgende dag eten door wat nasi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...