Duizenden1dag: maart 2017

maandag 27 maart 2017

Foodblogswap: makkelijke kokosbollen

Deze maand koos ik voor de foodblogswap bij Easy daily food deze kokoskoekjes uit. Als je zorgt dat je kokos en gecondenseerde melk in huis hebt staan ze binnen 10 minuten in de oven. Ideaal voor onverwacht bezoek dus.
Mijn blikje gecondenseerd was wat over de datum en dan is het nog prima van smaak, maar wordt het wel wat dikker. De koekjes liepen daardoor niet zo uit en werden meer bollen. Ze smaakten er niet minder om.

Ik maakte 3 soorten: de kale kokosbol, de kokosbol met cacao en de kokosbol met cashewnoten.

Kokosbollen voor de foodblogswap

Kokosbollen


Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks

  • 200 gram gedroogde geraspte kokos
  • 1 blikje gecondenseerde melk
Eventueel
  • 1 eetlepel cacao
  • 75 gram ongezouten gehakte cashewnoten

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht)
Roer de kokos in een kom door de gecondenseerde melk. Als je verschillende smaken wilt maken deel je het mengsel in drieën waarbij je 1 deel zo laat, door 1 deel de cacoa roert en door het laatste deel de cashewnoten.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep er hoopjes op. Bij mij was het mengsel best dik, dus ik kon er (met vochtige handen) balletjes van draaien en die een beetje plat drukken)
Bak de kokosbollen in 15-20 minuten goudbruin.

zaterdag 25 maart 2017

Franse frietjes (French fries)

Mijn moeder bakt niet alleen de lekkerste boterkoek, maar ook de lekkerste patat van de wereld. En nee, dat is niet overdreven.
Toen mijn zus en ik klein waren bakte mijn vader bakte de patat. We kregen dan altijd wat voorgebakken patat op een schoteltje met een beetje zout en vonden dat bijna net zo lekker als de frietjes die helemaal afgebakken waren. Na zijn overlijden nam mijn moeder het patat bakken over en zij heeft ze zelfs nog naar een hoger plan weten te tillen.

Belangrijk om ze goed te krijgen is de juiste aardappel en de juiste temperatuur. En natuurlijk het voorbakken niet vergeten. Waar je ze in bakt is ook niet onbelangrijk. Mijn moeder gebruikt Diamant vloeibaar frituurvet, maar ossewit is eigenlijk het lekkerst. Dit kun je tegenwoordig niet overal meer kopen, vandaar het vloeibare alternatief.

Wij vinden dunne frites het lekkerst, maar je kunt de aardappels ook dikker snijden en iets langer bakken. Na de eerste keer bakken moeten de frietjes nog slap en niet echt verkleurd zijn. na de tweede keer bakken goudbruin en knapperig.

Franse frites (French fries)


    Franse frietjes


    Ingrediënten

    • Bonken (vraag de aardappelboer op de markt; het zijn volgens mij vaak kleibinten)
    • Diamant vloeibaar frituurvet (of nog lekkerder ossewit)

    Schil de aardappels en spoel ze af. Zet een kom koud water klaar om de gesneden frites straks in te doen.
    Snijd de aardappels met de hand of met een fritessnijder tot Franse, dunne frietjes (ongeveer 7 mm) en bewaar ze tot je klaar bent met snijden in de kom water. Laat ze uitlekken en droog ze in een schone theedoek.
    Verhit het vet tot 160 graden en bak de patat 3 minuten voor, Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen. Bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat afbakken.
    Bak de patat 3 a 4 minuten af op 180 graden en laat ze voor het serveren nog even uitlekken op keukenpapier.

    Waar ik pepernoten en kruidnoten nooit door elkaar zou gebruiken, maak ik er met patat lekker een potje van. Patates frites, pommes frites, French fries, Franse frietjes, friet, pata, het maakt me allemaal niet uit. Al verwacht ik wel dunne friet als er Franse frietjes beloofd worden.

    vrijdag 17 maart 2017

    Bolognesesaus (in pan of slowcooker)

    Deze bolognesesaus is erg handig om in porties in de vriezer te hebben. Je hoeft dan alleen nog maar wat pasta te koken en de saus op te warmen zodat je in een paar minuten aan tafel kunt. Ik maak deze saus dan ook alleen maar in grote hoeveelheden.
    Je kunt de saus heel goed in de braadpan maken, maar als je de deur uit wil of de saus 's nachts wil laten pruttelen is de slowcooker handiger. Qua smaak vond ik het niets uitmaken.
    De saus is ook perfect voor in deze lasagne.

    pasta met bolognesesaus





    Bolognesesaus


    Ingrediënten voor 10 personen

    • 200 gram spekjes
    • 500 gram rundergehakt
    • 2 wortels 
    • 4 tenen knoflook
    • 1 grote ui
    • 2 blikken tomatenstukjes (of hele tomaat) van 400 gram
    • 1 klein blikje tomatenpuree
    • 250 ml rode wijn (150 voor slowcooker)
    • 1 eetlepel Italiaanse tuinkruiden
    • 1 blaadje laurier
    • peper en zout

    Doe de spekjes in een braadpan en laat ze op zacht vuur bakken. Snipper intussen de ui en doe die bij het spek in de pan. Laat zachtjes een minuut of 7 meebakken.
    Snijd de wortel in kleine stukjes en snijd de knoflook fijn. Doe ze bij de ui en het spek in de pan. Dit mag op wat hoger vuur. Bak het gehakt mee terwijl je in de pan roert zodat het gehakt uit elkaar valt. Doe de tomatenpuree erbij en roer goed door. Doe de rode wijn erbij en laat even een minuutje op hoog vuur pruttelen. Voeg dan de inhoud van de blikken tomaat toe. Als je hele tomaten hebt genomen kun je ze even plat duwen met een pollepel. Doe de kruiden erbij en bestrooi met peper en zout. Laat de saus dan op laag vuur zonder deksel lekker een uur of 2 pruttelen. 
    Als je de saus in de slowcooker maakt zet je hem een uur of 6 op stand low. Je kunt evt het laatste uur het deksel van de slowcooker eraf halen en op hem op high zetten zodat de saus een beetje inkookt. 

    maandag 13 maart 2017

    Plaattaart met broccoli, brie en paprika

    Alweer een recept met restverwerking. In de koelkast vond ik een nog net niet vergane broccoli en een paprika die zijn beste tijd ook wel gehad had. Ik verwerkte ze in deze plaattaart en dat bleek een goed idee. Omdat ik geen fan ben van broccoli maakte ik die klein in de keukenmachine. Zo wordt de smaak meer vermengd met de andere ingrediënten. Wij deden dat vroeger met scoutingkampen ook regelmatig. Als we bijv. pastasaus aten, maakten we de champignons en de paprika ook klein. Ook de kinderen die geen champignons en paprika lusten aten de saus dan probleemloos.
    Je kunt deze taart koud eten, maar ik vind hem zelf warm het lekkerst.

    Koude plaattaart met  broccoli, brie en paprika


    Plaattaart met broccoli, brie en paprika


    Ingrediënten

    • 1 pakje bladerdeeg
    • 6 eieren
    • 1 struik broccoli
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 paprika's 
    • 100 gram brie
    • 6 eetlepels paneermeel
    • beetje geraspte kaas
    • peper en zout

    Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht).
    Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, maar laat ze niet te lang liggen (dan worden ze moeilijker te hanteren). Maak de broccoli met de knoflook fijn in de keukenmachine en meng de eieren erdoor. Voeg peper en zout toe.
    Leg een vel bakpapier op een bakplaat en beleg die met bladerdeeg.Prik er met een vork gaatjes in en verdeel het paneermeel over het bladerdeeg.
    Snijd de brie in plakjes en verdeel ze over het bladerdeeg. Giet het broccoli-eimengsel over de bodem. Verdeel het een beetje met een lepel. Snijd de paprika in repen en verdeel ze over de taart. Bestrooi tenslotte met geraspte kaas.
    Bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Als het bladerdeeg mooi bruin is en het ei gestold is, is de taart klaar. 

    Als het te hard gaat kun je de taart afdekken met een stuk aluminiumfolie.

    Warme plaattaart met  broccoli, brie en paprika

    maandag 6 maart 2017

    Tosti van Turks brood met kip en paprika

    Dit is weer zo'n tosti met restjes die heerlijk uitpakte. Ik maakte de tosti omdat we later aten dan gepland en ik eigenlijk niet meer zo'n zin had in het eten dat ik oorspronkelijk bedacht had. Daarin moest namelijk kip die eerst nog moest marineren en daar wilden we niet meer op wachten. Dus gebruikte ik de kip voor deze tosti en pakte ook maar gelijk het restje paprika en en een paar bijna verlepte bosuitjes mee.
    Uiteraard was het weer te donker om een fatsoenlijke foto te maken en dus moest ik vandaag ook nog weer met zo'n tosti lunchen. Soms is het leven van een foodblogger zwaar kan ik je vertellen. Helaas had ik geen bosuitjes meer dus die moet je er maar bij denken. Ze maken wel verschil heb ik vandaag geproefd, maar ook deze tosti was weer erg lekker. Als je echt nieuwsgierig bent hoe de binnenkant van de tosti met bosuitjes eruit ziet kun je altijd even op mijn instagramaccount kijken. Dat is misschien sowieso wel een goed idee ;-)


    Tosti van Turks brood met kip en paprika


    Ingrediënten voor 1 tosti

    • 1 stuk Turks brood
    • 1/2 kippendijfilet
    • 1 stuk gele paprika
    • extra belegen kaas
    • 1 bosuitje
    • klein scheutje olie 
    • peper en zout
    Snijd de kippendij in kleine stukjes en bak ze in een beetje olie gaar. Bestrooi met peper en zout.
    Snijd het brood open en beleg met kaas, stukjes kip, paprika en bosui. Leg daarop nog een beetje kaas. Dan blijft het brood beter zitten doordat de kaas smelt. Bak het brood in een tosti-ijzer goudbruin.

    vrijdag 3 maart 2017

    Truffelrisotto

    Sinds ik ontdekt heb dat je risotto ook in de oven kunt klaarmaken eten we veel vaker risotto. Er zijn veel variaties mogelijk en je hebt er bijna geen werk aan. Soms vind ik het namelijk heerlijk om lang in de keuken te staan, maar er zijn ook dagen dat ik gewoon lekker met een boek wil wachten tot het eten klaar is zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Maar bovenal wil ik natuurlijk lekker eten. En dat zit met deze risotto wel goed.
    Het potje truffeltapenade dat ik gebruikte was van Digusti en die was erg lekker.


    Truffelrisotto


    Ingrediënten voor 3 personen

    • 300 risottorijst
    • 1 liter bouillon
    • 2 grote portobello's (of 150 gram kastanjechampignons)
    • 1/2 courgette in kleine blokjes
    • 1 gesnipperd sjalotje
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (en nog wat als garnering)
    • 1 theelepel tijmpoeder (of verse, gedroogde tijm)
    • 60 gram salsa tartufata
    • peper en zout
    • klontje boter
    • scheutje olie
    • peterselie als garnering

    Verwarm de oven voor op 175 graden (of 155 hetelucht)
    Fruit het sjalotje met de knoflook even in de olie in een kleine (braad)pan met dikke bodem en doe er dan de rijst bij. Bak mee terwijl je roert tot de rijst glazig wordt. Doe er dan de bouillon bij en roer nog een keer goed door. Zet de pan dan zonder deksel in de oven.
    Snijd de paddenstoelen in stukken en bak ze samen met de courgette in de koekenpan tot ze net gaar zijn. Bestrooi met peper, zout en tijm.
    Na ongeveer 20 minuten roer je het paddenstoelenmengsel met de truffelsalsa en de geraspte kaas door de risotto. Als de risotto nog niet klaar is (rijst moet gaar zijn, maar niet te droog worden) zet je de pan nog even in de oven. Als de rijst te droog is geworden kun je er nog een beetje bouillon bij doen. Als de risotto klaar is doe je het klontje boter in de pan en laat je de risotto nog een paar minuten met het deksel op de pan staan. Daarna roer je nog een keer door en serveer je het direct met wat extra geraspte kaas en de peterselie.

    Als je risotto overhoudt kun je daar prima de volgende dag koekjes van bakken in een koekenpan of ze als balletjes paneren en dan frituren.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...