Duizenden1dag: Foodblogswap: sodabrood

woensdag 31 januari 2018

Foodblogswap: sodabrood

Mama'tje van alles is de blog van een fulltime huismoeder. En niet zomaar een huismoeder, maar een zeer creatieve! 

Op zoek naar recepten voor de foodblogswap bleef ik hangen bij de kinderfeestjes. Wat een geluksvogels zijn de kinderen die deze feestjes mee mogen maken. Ik las over een spionnenfeestje, een ridderfeest en vlotten maken. Wat wil je nog meer als kind. Ik werd er zelf ook weer enthousiast van want ik heb weliswaar zelf geen kinderen, maar heb wel lang met kinderen gewerkt op de BSO, een schippersinternaat en bij de scouting. En ook ik vond dat soort activiteiten altijd superleuk om te organiseren.   
Maar daar kwam ik niet voor. 

sodabrood


Ik was op zoek naar recepten voor de foodblogswap. Er stonden meer dan genoeg lekkere recepten tussen en al snel had ik een heel lijstje om uit te kiezen. Werden het oma's biscuitjes, zodat ik eindelijk de biscuitjesvorm met letters, die ik jaren geleden kocht eens zou gebruiken of zou ik die broodjes maken die er zo lekker uit zagen op de foto. Of toch maar appel-kaneel blondies
Uiteindelijk koos ik voor de Surinaamse fiadou. Het maken van het deeg bleek al best een uitdaging, want het was veel te nat. Ik heb er dus nog maar bloem bij gedaan tot het een mooie deegbal werd. So far, so good. het deeg rees prima, de rozijnen lagen in rum te weken en ik was er helemaal klaar voor. Het vormen van het deeg heb ik volgens een andere manier gedaan dan Willeke en dat had ik beter niet kunnen doen. Die van mij werd lang zo mooi niet. Ik denk ook dat mijn oven iets heter bakt op dezelfde temperatuur want ik vond de fiadou iets te droog geworden. Bovendien had ik niet goed opgelet en was hij te donker geworden. Kortom, leuk recept, maar het moest in de herkansing. En daar had ik geen tijd meer voor.
Op het laatste nippertje schakelde ik dus over naar plan b: tijger-sodabrood. En dat lukte gelukkig prima. Het brood smaakte heerlijk. En omdat het deeg niet hoeft te rijzen staat het in een uurtje op tafel.
Het brood kwam wat moeilijk uit de vorm dus de volgende keer doe ik bakpapier in de pan. Ook had ik het brood nu op 240 graden gebakken en zal ik de oven de volgende keer iets lager zetten.

Sodabrood


Ingrediënten

  • 300 gram speltbloem
  • 100 gram tarwebloem
  • 4 gram baksoda
  • 4 gram zout
  • 350 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 230 graden hetelucht. 

Weeg de droge ingrediënten af en roer ze door elkaar. Roer de karnemelk erdoor tot het deeg een bal vormt. Vooral niet teveel kneden.

Vet de bodem van een gietijzeren braadpan in met wat boter of bakspray en leg de deegbal in de pan. Kwast de bovenkant van het brood met een een beetje karnemelk. 

Bak het brood 30 minuten in de oven met de deksel op de pan. Daarna haal je de deksel van de pan en bak je het brood nog 10 minuten zonder deksel. Je kunt met een thermometer controleren of je brood gaar is. Prik in het midden van het brood. Als de kerntemperatuur minimaal 90 graden is, is het brood gaar.

Bij mij kwam het brood vrij moeilijk uit de pan. De volgende keer zal ik bakpapier op de bodem van de pan leggen zodat ik zeker weet dat het brood er makkelijk uitkomt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...