Duizenden1dag: Tex Mex worst

zondag 11 februari 2018

Tex Mex worst

Omdat ik zonder directe aanleiding 3 kilo procureur had gekocht besloot ik worst te maken. Ik gebruikte Tony's Tex Mex Bandits mix. Die kreeg ik een tijd geleden toegestuurd als onderdeel van een sixpack kruiden- en specerijenmixen van Simply Spices in de foodybox. De kruiden bevatten geen toevoegingen en ik vond de meeste smaken erg lekker.

Ik had nog rugspek uit Duitsland in de vriezer liggen, die ik met de procureur mengde. Bij ons verkopen ze dit volgens mij niet in de supermarkt, maar bij de slager kun je het vast wel krijgen.
Knoflookbieslook kun je bij sommige toko's kopen, maar je kunt het ook vervangen door bosui of gewone bieslook.
De overgebleven procureur gebruikte ik voor dumplings en babi ketjap.

Ik gebruik de Kitchenaid gehaktmolen en worstvultuit. Die werken fantastisch, maar het blijft altijd een kunst om niet te veel lucht in de worst te krijgen. Bij het vullen vraag ik Maarten altijd om even te helpen, want ik kom altijd net een hand te kort. We probeerden steeds heel erg om heel snel het vlees in de molen te proppen zodat er geen lucht tussen kwam, maar dan kwam al het vlees ook weer omhoog langs de stamper (snap je het nog?) Nu ontdekte Maarten dat we juist minder vlees in de molen moeten doen zodat de lucht naar boven kan ontsnappen ipv beneden in de darm schiet. Uiteraard ontdekte hij dat bij de laatste worst. We moeten dus snel weer worst maken om te kijken of die theorie klopt.


zelfgemaakte worst


Worst met Tex mex kruiden    


Ingrediënten

 • 1300 gram procureur
 • 400 gram rugspek
 • 2 theelepels zout
 • 2 theelepels witte peper
 • 4 eetlepels paneermeel
 • 50 ml bier (ik gebruikte Hertog Jan)
 • 1 ei
 • 1 eetlepel tex mex kruiden
 • 2 tenen knoflook
 • 3 eetlepels knoflookbieslook (of bosui)
 • darm (ongeveer 2 meter)

Zorg dat je materiaal en het vlees goed koud is. 
Spoel de darm goed af door er water doorheen te laten lopen en laat de darm daarna nog even weken in koud water.
Maal het spek en de procureur in een gehaktmolen of hak het fijn (in een keukenmachine of met een hakmes). Dit gaat het best met een beetje bevroren vlees. Het rugspek heb ik in geheel bevroren toestand gemalen en dat ging prima.
Meng het dan met de overige ingrediënten en kneed door tot het plakkerig gaat voelen. Bak een klein stukje van het mengsel in een koekenpan om te proeven of de smaak goed is en leg de rest van het vlees in de tussentijd in de koelkast zodat het koud blijft.
Maak de vulpijp van je worstvuller een beetje glad met olie en schuif de darm er overheen. Vul de darm met het worstmengsel en vorm de worsten door ze op de gewenste lengte een paar keer om te draaien. Je kunt ze daarna eventueel los knippen.
Bak de worsten op laag vuur rondom goudbruin en gaar.4 opmerkingen:

 1. Wat leuk Martine, dat je het ook ècht doet, worst maken!
  Ik heb op mijn Kenwood, geloof ik, wel een worstding zitten, maar ben er eigenlijk nog nooit toe gekomen. Wel goede herinneringen! Gr, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja leuk he! Het is inmiddels al een paar keer goed gelukt en ik vind het echt heel leuk.
  Misschien moeten we het een keer samen doen? Groetjes, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd leuk, ben ik je keukenhulpje. Dumplings vind ik trouwens ook HEULLL lekker...

   Verwijderen
 3. Het is alweer een tijdje geleden dat ik worst maakte. Maar dat blijf ik leuk vinden! De Worstbijbel is volgens mij net uit, misschien dat ik daar weer een hapje van krijg!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...