Duizenden1dag: Foodblogswap: koffietruffelbonbons met chili en gember

vrijdag 2 maart 2018

Foodblogswap: koffietruffelbonbons met chili en gember


The Food Voyage van Marlies is een blog met lekker gevarieerde recepten. Het was dan ook geen enkel probleem om iets uit te zoeken voor de foodblogswap van februari.

Voor de kikkererwtenburgers die ik oorspronkelijk wilde maken had ik niet alle ingrediĆ«nten in huis. Ik verving de wortel door pastinaak, de tahinsaus door knoflooksaus en de groene tabasco door rode tabasco. En het resultaat was een beetje te vlak van smaak. Ik denk dat het zoete van de wortel wel echt nodig was, de groene tabasco iets had toegevoegd en ik ben ook nog wel erg benieuwd naar wat de groene tabasco doet in deze burgers. Ze gaan hier dus zeker nog een keer op tafel komen, maar dan volgens het oorspronkelijk recept van Marlies.


Iets later dan gepland maakte ik dus ter vervanging deze koffietruffels met een vleugje chili. Zelf voegde ik nog wat gemberpoeder toe. De chili en gember kun je achterwege laten als je er niet van houdt, maar ik vond het zelf erg lekker. Ik zou zelf eerder de koffie achterwege laten, maar dat is omdat ik niet van koffie houd. Als je wel van koffie houdt zou ik het er zeker in laten. In plaats van gemalen koffie heb ik oploskoffiepoeder gebruikt omdat ik dat nog in huis had en we verder alleen koffiebonen hadden.
Bij mij was de ganache na 1,5 uur in de koelkast  zo hard geworden dat ik er geen balletjes van kon rollen. Ik heb het toen weer zacht gemaakt in een pannetje op laag vuur en in een paaseitjes mal gedaan. Dat ging prima. Ze kwamen ook mooi uit de vorm, maar toen ik er cacao overheen strooide zag het er ineens niet zo lekker meer uit. Omdat ik nog ganache over had heb ik daar bonbons van gemaakt door de ganache als vulling te gebruiken. Die zagen er veel beter uit en waren ook nog eens heel lekker. Ik had alleen de bonbonvorm iets zorgvuldiger moeten vullen, want nu heeft de chocola de randjes niet overal bereikt.Koffietruffelbonbons met een vleugje chili en gember

IngrediĆ«nten voor 20 koffietruffels

 • 200 gram pure chocolade voor de ganache
 • 2 eetlepels oploskoffie
 • 25 gr boter
 • 100 ml slagroom
 • snufje chili
 • snufje gemberpoeder
 • 200 gram pure chocolade voor de buitenkant of 50 gram cacao voor truffels
 • evt een mal voor de bonbons

Hak de chocolade grof. Doe de slagroom, boter, chili, gemberpoeder en oploskoffie in een steelpan en verwarm tot de boter is gesmolten. Voeg de gehakte chocolade toe en roer op laag vuur net zo lang tot er een gladde massa ontstaat. Dit is de ganache voor de vulling. Laat de ganache afkoelen. 
Als je er truffelsvan wilt maken zet je de ganache in de koelkast. Na een uur rol je er balletjes van die je vervolgens door de cacaopoeder rolt.
De chocolade voor de bonbons moet je eerst voorkristalliseren (temperen of tempereren). Dit doe je door de chocola eerst naar een temperatuur van 45 - 48 graden te brengen en daarna terug te koelen naar 27 graden. De chocolade wordt dan mooi glanzend als het weer hard wordt. Doe je dit niet dan krijg je heel doffe bonbons die er veel minder mooi uitzien.
Je kunt de chocolade voorzichtig in de magnetron smelten of op het vuur au bain marie. Hang daarvoor een kommetje met chocolade (houd wat stukjes apart) in een pan met wat water. De kom mag het water niet raken. Laat het water warm worden zonder het te laten koken en roer de chocola voorzichtig zodat het gelijkmatig verhit wordt. Als de chocola de juiste temperatuur bereikt heeft doe je er de overgebleven stukjes chocola bij zodat het wat afkoelt. Eventueel kun je het kommetje nog even boven koud water hangen om af te koelen. Roer tot de chocolade genoeg is afgekoeld. Je kunt testen of het proces gelukt is door een mespuntje in de chocolade te doen en het hard te laten worden. Je ziet dan vanzelf of het mooi glanst.
Evt kun je de chocola nog weer een klein beetje opwarmen (ook weer au bain marie of in de magnetron) om het beter te kunnen verwerken.
Dan vul je de buitenrand van de vormp met chocola. Dit kan met een penseeltje of met een theelepeltje. 
Als de buitenrand hard is vul je de bonbons met de ganache en dicht je ze af met gesmolten chocolade. Als de chocola hard is druk je de bonbons uit de vorm.

De koffietruffels bewaar je het beste in de koelkast. Haal ze 15 minuten voor het opdienen uit de koelkast om ze op temperatuur te laten komen.
Je kunt de ganache ook in een platte vorm op laten stijven en er daarna blokjes van snijden. Die kun je door de cacao rollen of door gesmolten chocolade halen. Dan hoef je geen balletjes te rollen of bonbonvorm te gebruiken.

1 opmerking:

 1. Wat heerlijk!Mijn maakt ook wel eens zelf bonbons en chili is natuurlijk een heel goede combi met chocolade. Dit recept ga ik zeker onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...