Duizenden1dag: Kaassoufflé uit de oven

dinsdag 10 april 2018

Kaassoufflé uit de oven

Het was vroeger thuis een feest als deze kaassoufflé op tafel kwam. We aten hem vaak met gekookte aardappels en spinazie volgens mij en mijn zus en ik waren er verzot op. Toen ik net het huis uit was maakte ik hem nog wel eens, maar daarna jaren niet. Op een dag vond ik het recept terug, maar toen ik hem maakte mislukte het. En daarna kreeg mijn zus ineens het kaassoufflé virus. Iedere gast kreeg een kaassoufflé voor zijn/haar neus die ook telkens met smaak werd verorberd. We hebben hem zelfs wel eens als ontbijt op brood gegeten.
Dus heb ik de kaassoufflé weer in ere hersteld. Ik maakte hem thuis en hij lukte fantastisch. Je kunt er eindeloos mee variëren door verschillende soorten kaas te gebruiken of er bijv. gepureerde groenten door te doen. Handig als je kinderen ongemerkt wat extra groenten wilt laten eten.
Mijn vorm heeft een doorsnede van 18 cm. Een kleinere maat zou ook kunnen, maar dan moet je een strook bakpapier om de vorm binden zodat de souffle in het bakpapier dat boven de rand uitsteekt verder kan rijzen. Anders loopt hij over de randen van je vorm naar beneden en zal het resultaat beduidend minder spectaculair zijn.
Mijn zus gebruikt ook wel eens een kleine braadpan en dat gaat ook prima.

kaassoufflé uit de oven


KaassouffléIngrediënten voor 2 of 3 personen


  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 4 eieren
  • 125 gram geraspte kaas
  • 300 ml (volle) melk
  • peper en zout
  • beetje boter om vorm in te vetten

Vet een soufflévorm in met een beetje boter en verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht).

Smelt de boter in een steelpan (liefst met dikke bodem). Doe er dan de bloem bij en roer goed door tot alle boter door de bloem is opgenomen. Laat dit mengsel een paar minuten garen terwijl je het af en toe roert. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je roert tot de melk opgenomen is. Haal de pan dan van het vuur en laat het mengsel een paar minuten afkoelen.
Klop intussen de eiwitten stijf tot ze glanzend zijn.
Roer de eidooiers door het mengsel in de pan. Spatel er een lepel eiwit door en spatel dan met een metalen lepel de rest van het eiwit door.
Bak de soufflé in ongeveer 30 minuten gaar en serveer direct. Hij zal zodra hij uit de oven komt iets inzakken, dus voor een spectaculair effect zorg je dat iedereen al aan tafel zit voor je de soufflé uit de oven haalt.

kaassoufflé uit de oven met gebakken aardappeltjes en broccoli

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...